Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vraždili, nebo nevraždili, nikdy se to nedozvíme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by rawpixel.com on Freepik

Pokud mě někdy něco z kriminalistiky opravdu zajímalo, tak zda někteří lidé něco opravdu provedli, nebo ne. To, že je nevinný, tvrdí víceméně každý.

Článek

Co je ale ve skutečnosti pravda? Někdo přísahá, někdo ukazuje na procesní chyby, zbytek to různě kombinuje. Osobně by mě zajímaly tyto tři příběhy. Nebudu zde psát žádná jména, aspoň poznám v anketě, zda jste příběhy poznali nebo ne. Píšu zcela z hlavy, co mě v ní vrtá.

Případ první - střelba u jednoho západočeského města, časově 30 let nazpět. Na místě zůstali 2 mrtví a jeden těžce zraněný. Ani jeden z nich nebyl svatoušek a v podstatě i jejich cesta nebyla zrovna do kostela. Ale stalo se. Auto rozstříleno, jeden svědek přežil. A ten byl taky korunním svědkem obžaloby - státního zastupitelství. Označil jediného podezřelého, protřelého recidivistu. Ten byl zrovna z basy venku, motivem měly být peníze (nájemná vražda). Usvědčen, odsouzen na doživotí. Dodnes tvrdí, že to na něho ušili. Mě na tom nejvíce zarazil ten svědek. Sám měl máslo na hlavě, a když mu možná někdo slíbil, že označí správného muže, tak se tím vykoupí… no nevím, na základě tohoto svědectví poslat člověka na doživotí?

Druhý případ - mladík z prominentní rodiny odsouzen za skoro vraždu kadeřnice. Pak osvobozen, pak odsouzen, nakonec osvobozen. Trošku feťák, trošku zlodějíček. Tady mám pochyby zase jiné. Co kdyby nebyl z bohaté rodiny, co nešetřila na právnících, intervenovala u ministra a dávala do toho balík peněz? Co tady, kdyby byl dotyčný normální týpek Franty co dělá zednickou a Mařeny, co uklízí nádražní záchodky? Taky by to dopadlo osvobozením? Řekl bych, že ne. Nevím, kde je pravda, jen říkám, že se dá často napomoci spravedlnosti penězi jedním, či druhým směrem. Ne úplatky, ale kvalitnějšími právníky a známostmi ve správných kruzích.

Třetí případ - nesympatický muž se zbaví manželky a dcery na dovolené. Výsledkem expertíz je značně nepravděpodobná verze vlastní vraždy. Nesmírně složitý způsob proveditelný tak možná v laboratorních podmínkách zkušebního ústavu a ne v neznámém prostředí jistého letoviska. Velká míra nejistoty, za kterou padlo odsouzení a naproti tomu poměrně jiná možnost smrti, která v daných krajích není ojedinělá. A kterou se koneckonců hájil i obviněný (nehodnotím, zda to udělal nebo ten tímto druhým způsobem). Klíčové důkazy se ale ztratily, na experty obhajoby soud nedal a rozhodl jak rozhodl. Jak by to dopadlo, kdyby měl obžalovaný muž vizáž obtloustlého úředníčka z úřadu na městě, kostěnými brejličkami a hodinkami po dědečkovi? Určitě stejně?

Anketa

Poznali jste ty případy?
Ano
94,1 %
Ne
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz