Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Africké jezero Kivu může vybuchnout bez varování. Mrak po explozi by člověka zabil do minuty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Grace Tshiyonga/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Jezero Kivu

Jezero Kivu přidělává africkým zemím mnoho vrásek. Jedno z nejkrásnějších afrických jezer je totiž časovanou bombou, která ohrožuje více než dva miliony obyvatel.

Článek

Málokterá z afrických krás nabízí tak poutavé výhledy, jako jezero Kivu. Tato majestátní vodní plocha se nachází ve východní Africe, přesně na hranicích Demokratické republiky Kongo a Rwandy, a spolu s šesti dalšími tvoří celek známý pod názvem Velká africká jezera. Výraz „Kivu“ pochází z domorodého jazyka bantu a znamená jednoduše „jezero“. Pro místní obyvatele je Kivu v každém směru jezerem s velkým J; s téměř devadesáti kilometry délky a osmačtyřiceti šířky představuje zásadní zdroj obživy pro téměř dva miliony lidí, kteří žijí v jeho bezprostřední blízkosti. V hlubinách jezera se ale ukrývá i něco jiného, než jen bohaté zásoby vody a ryb: v jeho dně je totiž zachyceno velké množství hořlavých plynů, které mají tendenci se uvolňovat a z Kivu tak dělají doslova časovanou bombu.

Jako když bouchne šampaňské

Kivu není jen tak obyčejné jezero. Je to geologická anomálie. Jedná se o mnohovrstevnaté jezero s křehkou a komplikovanou strukturou, jehož hlubiny jsou nasyceny skleníkovými plyny - oxidem uhličitým, sirovodíkem a metanem, které sem pronikají ze zemské kůry a koncentrují se na dně. Leží nad tektonicky aktivní oblastí, ze které prosakují vulkanické plyny směrem nahoru: protože je jezero velmi hluboké, jeho vody se nemísí shora dolů v závislosti na sezónních teplotních výkyvech, jak je běžné u mělčích jezer, ale místo toho se hromadí v hustých spodních vrstvách, kde jsou zakončeny pomyslným tlakovým „uzávěrem“. Podle střízlivých odhadů Kivu zadržuje kolem 300 km³ oxidu uhličitého a 60 km³ metanu, což je množství odpovídající asi 5 % celosvětových ročních emisí skleníkových plynů. Pokud se tyto plyny na dně nahromadí do té míry, že začnou tvořit bubliny, mohou způsobit jev, který dobře známe z otevírání lahve šampaňského: bublinkami natlakovaná lahev vystřelí do vzduchu korek a její obsah se začne chrlit ven. Podobně jako korek od šampaňského, tak i „uzávěr“, který poutá nebezpečné plyny na dně Kivu, při přetlakování vystřelí a celé jezero tak doslova exploduje. Tento vzácný přírodní úkaz se odborně nazývá „limnická erupce“ a je skoro tak nepředvídatelný, jako je nebezpečný.

Foto: NASA/Wikimedia Commons/Public Domain

Jezero Kivu na satelitní fotografii. Černá čára představuje hranici mezi Rwandou a Demokratickou republikou Kongo.

Kivu je jedním z pouhých čtyř jezer na světě, u kterých se předpokládá, že jsou limnických erupcí schopny. Dvě z nich, Nyos a Monoun, leží ve státě Kamerun tisíce kilometrů západně od Konga, poslední, Albanské jezero, najdeme asi čtyřicet minut cesty od Říma v Itálii. Z afrických jezer je Kivu jediným, které dosud neexplodovalo, a zkušenosti z předchozích výbuchů naplňují dnešní africké země obavami. Přestože jsou jezera Monoun i Nyos mnohonásobně menší než Kivu, následky obou explozí byly katastrofální. Už výbuch jezera Monoun v roce 1984 připravil o život 37 lidí, o dva roky později udeřila ještě ničivější silou erupce na Nyosu. Oblak uvolněného plynu stoupal vysoko nad hladinu jezera rychlostí 100km/h a potom, protože byl těžší než vzduch, prudce klesl a snesl se na okolní pole a vesnice. Jedovatý mrak zahubil všechno živé v okruhu 25 kilometrů od epicentra - kromě 1700 lidí zemřelo bezprostředně poté na udušení také 3500 kusů hospodářských zvířat, přes 4000 lidí zůstalo bez domova.

Nebezpečné plyny z Kivu by se daly využít smysluplně

Po katastrofě na Nyosu nechala kamerunská vláda nainstalovat do jezera několik pump, které zajišťují, aby se plyny na dně nehromadily v kritickém množství. Ty jsou dodnes v provozu, ukázalo se ale, že jejich činnost oslabuje přirozenou stěnu jezera. Geologické otřesy, které se v tektonických oblastech nevyhnutelně objevují, by mohly způsobit, že se tato křehká hráz protrhne. Voda nasycená oxidem uhličitým a metanem by pak volně proudila skrz vodní toky až do Nigérie.

Foto: Jack Lockwood/Wikimedia Commons/Public Domain

Jezero Nyos po katastrofě v roce 1986

Podobná rizika s sebou nese i snaha zkrotit Kivu. Aby zmírnila hrozbu, že se bude událost na Nyosu opakovat v nesrovnatelně větším měřítku (Kivu je oproti Nyosu padesátkrát delší a dvakrát hlubší), pověřila rwandská vláda soukromou společnost KivuWatt, aby z hlubin jezera těžila metan a přeměnila ho na palivo k napájení elektrické sítě v zemi. Tato na první pohled jednoduchá a efektivní metoda má řadu odpůrců: někteří vědci namítají, že i na Kivu postupně dojde k oslabení stěny a že se tím těžbou vláda vydává katastrofě vstříc. Příznivci namítají, že metoda přináší více benefitů než rizik a že jde o šetrné a smysluplné využití přírodních zdrojů pro rozvoj země. Ve hře je hodně: podle odhadů by se z jezera mohl během padesáti let vytěžit metan o celkové hodnotě 42 miliard dolarů.

Odborníci hledají kompromis mezi riziky

Odborníci z KivuWatt a Hydragas Energy (společnost, která zajišťuje financování těžby) přiznávají, že u vyrovnání rizik, které stále představuje hromadící se plyny v Kivu, je nezbytný kompromis. Shodně zdůrazňují, že riziko, že dojde k výbuchu, je den ode dne větší.

„Až jezero dosáhne 100% nasycení - v současné době je to někde nad 60 % - pak dojde k spontánnímu výbuchu,“ vyjádřil se Philip Morkel, inženýr a zakladatel Hydragas Energy, na začátku roku 2024 s tím, že výbuch může přijít prakticky kdykoliv a že ostražitost je na místě. „Je to jako vroucí hrnec s vodou: dlouho to vypadá, že se nic neděje, ale pak to najednou začne bublat.“

Podle Morkela by následky limnické erupce byly nedozírné. Jezero Kivu by po výbuchu uvolnilo do atmosféry 2-6 gigatun uhlíku za den (pro srovnání, současné globální emise oxidu uhličitého jsou celkem 38 gigatun ročně). Plyn by byl přitom extrémně toxický:

„Každý, kdo by se ocitl přímo v mraku, by byl do minuty mrtvý,“ varuje Morkel. Mlhavý oblak vyvrženého plynu by se potom nad jezerem a okolím vznášel ještě několik týdnů. V současné době ve Rwandě zuří vášnivé debaty o metodě, kterou se bude plyn z hlubin Kivu extrahovat. Nezbývá, než věřit, že se rizika podaří eliminovat dříve, než se dno v Kiwu nasytí a uzávěr vyletí do vzduchu jako rána z pušky. Tohle šampaňské by Afriku stálo hodně.

Foto: Hanah136/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Chlapci na jezeře Kivu

ZDROJE:

Jones, Nicola: „How dangerous is Africa’s explosive Lake Kivu?“ (23.9.2021). Nature.com. Čteno 13.10.2024

Mousa, Deena: „This African lake may literally explode—and millions are at risk“ (18.1.2024). National Geographic. Čteno 13.10.2024

Pare, Sascha: „Lake Kivu: The ticking time bomb that could one day explode and unleash a massive, deadly gas cloud“ (26.7.2024). LiveScience.com. Čteno 13.10.2024

Wenz, John: „The African lake with explosive power“ (16.10.2020). BBC. Čteno 13.10.2024

„Life on the edge: geoscientists probe one of the world’s most volatile regions“ (3.10.2023). Unesco.com. Čteno 13.10.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz