Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dětství strávila v kolečkovém křesle. Dnes žije Gypsy Rose život, o který ji matka málem připravila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Spojené státy mají novou mediální hvězdu. Je jí dvaatřicetiletá Gypsy Rose Blanchard, která posledních osm let svého života strávila ve vězení, kde si odpykávala trest za účast na vraždě své matky.

Článek

Pro Gypsy Rose nebylo vězení ani zdaleka tím nejhorším, co dosud v životě zažila: paradoxně šlo o její první léta na svobodě. Její matka Clauddine Blanchard z ní na dvě desítky let udělala vězně jejího vlastního těla.

Gypsy Rose a Dee Dee

Snad každá milující matka si pro své dítě přeje, aby bylo především zdravé. Clauddine Blanchard, které nikdo neřekl jinak než „Dee Dee“, působila na své okolí jako přesně taková matka. Byla oddaná, starostlivá a příkladně pečovala o svou jedinou dceru Gypsy Rose, která už od narození trpěla četnými zdravotními obtížemi.

Gypsy Rose se narodila roku 1991 během manželství Dee Dee a Roda Blanchardových. Otec od rodiny odešel záhy po narození dcery: došel prý k prozření, že se oženil se špatnou osobou. Matka s dcerou se odstěhovaly za příbuznými a s otcem se malá Gypsy Rose v podstatě nestýkala. Dee Dee svoje jediné dítě milovala, ale, jak vždy nezapomněla zdůraznit, péče o ni byla velmi vyčerpávající. Dívenka byla totiž od raného dětství vážně nemocná. Měla trpět mentální retardací, trápilo ji chronické astma a nadměrné slintání a sužovalo ji hned několik různých druhů rakoviny. Později byla v důsledku svalové dystrofie upoutána na kolečkové křeslo, z něhož bez matčiny pomoci nedokázala vůbec vstát. Také prý měla blíže nespecifikovanou chromozomální vadu, která u ní způsobovala časté zástavy dechu, nedokázala se sama najíst a byla zcela inkontinentní.

O tom, jak moc je stav Gypsy Rose vážný, zvládla Dee Dee přesvědčit úplně všechny: sousedy, lékaře, dobročinné organizace a v neposlední řadě i samotnou Gypsy Rose. Ty dvě působily jako sehraná dvojka; rozdávaly úsměvy a vděčně přijímaly dary. Ty byly opravdu velkorysé: po několik let tvořily dávky od státu a příspěvky z veřejných sbírek jejich jediný příjem. Lidé posílali Gypsy Rose oblečení a hračky, přispívali jí na drahé vybavení pokojíčku i na dovolené u moře, od jedné charitativní organizace dokonce dostaly dům. Gypsy Rose byla milé a mazlivé dítě a všichni obdivovali Dee Dee, jak moc se pro dceru obětuje a jak příkladná je matka.

Foto: Gustave Doré/Wikimedia Commons/Public Domain

Münchausenově syndromu se přezdívá také „Syndrom Barona Prášila“

Vyprávění Dee Dee mívala četné trhliny. Kdykoliv ale některý z lékařů upozornil na nejasnosti v dívčině anamnéze, Dee Dee popadla dceru a vyhledala jiného odborníka. Po řádění hurikánu Katrina v roce 2005 tvrdila, že veškeré dceřiny lékařské záznamy zůstaly pohřbeny v troskách zničeného domu: ztratily se také některé osobní doklady včetně rodného listu Gypsy Rose. Sympatie k oběma Blanchardovým se tím jen prohloubily. Lidé se jim ochotně složili na jiné bydlení a vzdávali Dee Dee hold za to, jak bravurně zvládá náročnou situaci s tak nemocným dítětem.

Gypsy Rose už jako malé dítě tušila, že není vše tak, jak její matka tvrdí. Nevyznala se v lékařských diagnózách a matce bezmezně věřila, ale byla si například jistá tím, že dokáže chodit. Kdykoliv se ale pokusila ze svého invalidního vozíku vstát, matka jí vysvětlila, že její nemoc se projevuje tak, že vstát nesmí - zničila by si totiž klouby a svaly. Když Gypsy Rose přesto neuposlechla a snažila se chodit, tvrdě ji trestala. Podrobila dceru mnoha náročným lékařským procedurám včetně několika operací, při kterých jí např. nechala odstranit slinné žlázy nebo vytrhat většinu zubů. Oholila jí hlavu, aby podpořila tvrzení, že má dcera rakovinu a postupuje chemoterapie, nutila ji užívat hromady léků na předpis, které jí nedělaly dobře. Nechala jí dokonce zavést PEG - hadičku přímo do žaludku, kterou jí podávala mixovanou stravu, protože podle ní nebyla schopna sama jíst.

14. června 2015 byla Dee Dee Blanchard nalezena mrtvá ve svém domě v Missouri. Tělo neslo zjevné známky násilného trestného činu. Po její dceři Gypsy Rose jako by se slehla zem: policie našla v domě pouze její prázdný invalidní vozík a odpojené kyslíkové bomby. Vyšetřovatelé pracovali i s verzí, že smrtelně nemocnou dívku vrah její matky unesl a chystá se zažádat o výkupné. Strach veřejnosti o život Gypsy Rose vystřídal naprostý zmatek a šok, když se nakonec objevila - vystopovali ji v domě muže, o kterém tvrdila, že je její přítel. Stála na svých vlastních nohou.

Münchausen by proxy

Brzy po zatčení Gypsy Rose a jejího přítele Nicholase, se kterým se seznámila přes tajně založený účet na křesťanské seznamce, vyšlo najevo, že jediný z rodiny Blanchardových, kdo byl skutečně nemocný, byla její matka. Gypsy Rose si to sama uvědomila až příliš pozdě, věděla ale, že takhle dále žít nechce. Matčiny tresty za její „špatné chování“ byly navíc čím dál tím brutálnější, když proto na internetové seznamce narazila na Nicholase, který se do ní bláznivě zamiloval, přemluvila ho k tomu, aby za ni problém s matkou vyřešil jednou pro vždy. Za vraždu Dee Dee Blanchard byl Nicholas Godejohn odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody, zatímco Gypsy Rose si měla za plánování činu odpykat deset let. Polehčujícími okolnostmi pro ni byl fakt, že se sama přiznala, stejně jako upřímně projevená lítost a skutečnost, že k činu došlo následkem dlouhodobého týrání. Propuštěna na podmínku byla 28. prosince 2023.

„Nejsem ráda, že je máma mrtvá,“ nechala se slyšet Gypsy Rose. „Lituji toho. Za to, co udělala, měla sedět ve vězení, ne zemřít.“

Její právník sdělil médiím, že za celou svou kariéru nepotkal klientku, která by po pobytu ve vězení vypadala lépe než před ním. Během deseti let za mřížemi se Gypsy Rose snažila doplnit si vzdělání, kterého se jí nedostalo, protože nikdy nechodila do školy, nechala si znovu narůst vlasy a upravit si chrup. Ve vězení se dokonce vdala: vzala si o pět let staršího Ryana Andersona, o kterém zlé jazyky tvrdí, že jako by z oka vypadl její zesnulé matce.

Případ Gypsy Rose Blanchard je v současné době jedním z nejznámějších případů tzv. Münchausenova syndromu v zastoupení (Münchausen by proxy), kdy rodič, nebo jiná pečující osoba ve snaze vzbudit pozornost, zájem a obdiv okolí předstírá nemoci svého dítěte, v krajním případě je i sám vyvolává. Nezřídkakdy se stává, že takové intervence rodiče končí těžkým ublížením na zdraví nebo i smrtí dítěte. Fatálně skončil i případ Gypsy Rose Blanchard: ta je ale minimálně v očích veřejnosti i po svém odsouzení spíše obětí.

ZDROJE:

Barcella, Laura (15.5. 2017). „'Mommy Dead and Dearest' Doc on Gypsy Blanchard: What We Learned“. Čteno 6.1.2024

Keegan, Harrison. „In ‚extraordinary‘ case, Gypsy Blanchard gets 10 years for murdering mother“. Springfield News-Leader. Čteno 6.1.2024

News, A. B. C. „How a young woman forced to used a wheel chair, treated for several illnesses ended up in prison for her mother's murder“. ABC News. Čteno 6.1.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz