Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když lenost zabíjí. O postiženou dceru se dříve starali, pak ji nechali dvanáct let umírat na gauči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

„To, co jsem tady viděl, mě bude strašit do konce života,“ prohlásí šokovaný koroner poté, co ohledá mrtvé tělo mladé ženy. Tehdy ještě nevěděl, že Lacey Fletcher ležela na gauči, na kterém ji našel, dlouhých dvanáct let.

Článek

Rodina Fletcherových se nijak nevymykala od normálu. Oba rodiče pracovali a pečovali o dům i o svou jedinou dceru. Otec Clay zastával vysokou funkci v organizaci, která pomáhala obětem občanské války, matka Sheila pracovala jako policejní a soudní úřednice. V komunitě byli Sheila a Clay známí jako přátelští, společenští lidé se silným sociálním cítěním, kteří nadevše milují svoji trochu zvláštní dceru.

Když bylo Lacey devět let, byl jí diagnostikován autismus. Navzdory své diagnóze se jí ale celé rané dětství dařilo dobře zapadat mezi své vrstevníky. Navštěvovala místní školu, přihlásila se do volejbalového týmu, přátelila se s dětmi ze sousedství a s rodiči pravidelně docházela na bohoslužby baptistické církve do sousedního města Zachary. Na školní ročence z deváté třídy je Lacey dobře oblečená, učesaná, s úsměvem od ucha k uchu. Zvrat přišel kolem čtrnáctého roku jejího života.

„Byla chytrá, opravdu velmi chytrá,“ vypovídali později její přátele z dětství. „Ale byla jiná, ne tak vyspělá, jako jsme byli my.“ Zatímco ostatní dívky během svých setkání sledovaly seriály, hrály hry a povídaly si o svých prvních láskách, Lacey navrhovala, že si mohou prohlížet její pohádkové knížky a hrát si s panenkami. Svým kamarádkám přestávala stačit a ty se jí začaly stranit.

U Lacey se v pubertě prohloubily autistické projevy a postupně se u ní rozvinula také sociální fóbie. Její rodiče ji proto po ukončení devátého ročníku základní školy začali vyučovat doma. Sousedé však dále dívku vídali v okolí domu, byť už jen sporadicky.

„Zdála se být fyzicky úplně v pořádku,“ řekl novinářům Robert Blades, soused Fletcherových, jehož syn chodil s Lacey dříve do školy. „Ale hrála si na ulici sama. Bylo jí čtrnáct a tahala za sebou takové ty dětské věci na provázku.“

Právě soused Blades viděl Lacey roku 2005 naposledy. Na zahradě u svého domu se snažila cvičit s činkami. Pak se na dlouhých šestnáct let po Lacey slehla zem. Nikdo ze sousedů tomu ale nepřikládal zvláštní význam; Slaughter bylo bezvýznamné malé město a nebylo neobvyklé, že chytré mladé ženy, jako byla Lacey, odcházely ve věku, kdy zmizela, na vysokou školu, a nastálo se usazovaly ve větších městech. Čas od času se některý ze sousedů rodičů na Lacey zeptal, ale ti vždycky vyhýbavě odpovídali, že dcera se má dobře, a rychle odvedli řeč na jiné téma.

Naše dcera z toho gauče odmítala slézt, tvrdí rodiče

V lednu 2021 zavolala Sheila Fletcher na tísňovou linku. Žádala, aby byla na adresu jejího domu poslána pomoc, protože její dcera Lacey se zdá být mrtvá. Po krátké výměně informací s dispečerkou byl na místo vyslán koroner. Jakmile vstoupil do domu, do nosu ho okamžitě udeřil štiplavý a takřka nesnesitelný zápach. Čím více se blížil do obývacího pokoje, kde měla na pohovce ležet mrtvá Lacey, tím silnější zápach byl. To, co viděl před sebou, ho naprosto šokovalo.

Na hnědém koženém gauči před ním skutečně ležela mrtvá Lacey Fletcher přesně tak, jak do telefonu popisovala její matka. Nohy měla pokrčené v tureckém sedu (ironií osudu v poloze, ve které člověk odpočívá), oblečená byla pouze do krátkého pruhovaného trička. Celé její tělo zapáchalo a hnilo, bylo poseté četnými skvrnami, otevřenými ranami a neošetřenými vředy. Byla vyhublá na kost. Navíc ležela uprostřed toho nejpříšernějšího nepořádku, jaký si vůbec lze představit. Pod místem, kde měla pánev, byla v gauči proležená velká díra, která přetékala výkaly. Některé části jejího těla nebylo možné pro rozklad ani identifikovat.

„To, co jsem tady viděl, mě bude strašit do konce mého života,“ přiznal šokovaný koroner. Až později s úděsem zjistil, že aby došlo k takovému stupni poškození, musela Lacey před smrtí ležet na gauči takřka nehnutě nejméně dvanáct let.

Úřady si nejprve myslely, že Lacey v domě žila sama, byť domácnost nesla stopy řádné péče. Doslova pár centimetrů od gauče stála komoda, na níž bylo úhledně vyskládáno čerstvě vyprané prádlo. Před gaučem byl nevelký stolek naplněný kosmetikou k ošetřování, především mastmi a dětskými pudry. K nesmírnému překvapení všech zúčastněných rodiče Lacey vůbec nepopírali, že dům je jejich a oni v něm s dcerou žijí už 27 let.

Manželé Fletcherovi byli odvedeni k výslechu. Při něm vytrvale opakovali, že jejich dcera byla způsobilá o sobě rozhodovat, a že ve stavu, ve kterém ji koroner našel, skončila dobrovolně. Z gauče podle nich sama odmítala slézt. Přesto jí prý pravidelně přinášeli jídlo a pomáhali s osobní hygienou.

U těla Lacey byla nařízena soudní pitva. Její závěr byl jasný. Lacey zemřela na následky komplexního zanedbání lékařské péče. Trpěla masivní podvýživou, množstvím podlitin a vředy, kterými do těla pronikla infekce. Ta postihovala jednotlivé orgány a rozšířila se i do kostí. Důsledkem byla celková sepse organismu. Sheila Fletcher se marně bránila, že dceři rány ošetřovala. Jak, vysvětlit nedokázala.

Spravedlnosti se Lacey zatím nedočkala

Tomu, k čemu v domě Fletcherových došlo, se sousedé marně snažili porozumět. Pro dobře fungující komunitu z malého města znamenala tragická smrt Lacey velkou ránu. Fletcherovy všichni znali jako nanejvýš milující, starostlivé rodiče, ušlechtilé a pracovité lidi. Vzpomínali na jejich každoroční vánoční přání, na kterém manželé fotili sami sebe, usměvavé a spokojené, před vánočním stromem. Vánoční stromek postavili do obývacího pokoje, blízko něj prostřeli sváteční stůl. Dělo se tak celých těch dlouhých 16 let, kdy ze světa zmizela Lacey, a kdy nejméně dvanáct z nich proležela na pohovce jen o pár metrů dále.

Oba rodiče byli obviněni z vraždy druhého stupně a v květnu roku 2021 vzati do vazby. Neohřáli se tam ale dlouho. Byla jim stanovena kauce ve výši 300 000 dolarů, kterou byli schopni zaplatit, a dále byli stíháni na svobodě. Na palbu zpráv a otázek od médií odpovídali prostřednictvím svého právního zástupce, který vyzýval veřejnost, aby manžele nerušil v jejich smutku. Potřebují se prý o samotě vyrovnat se ztrátou dítěte.

Locked-in syndrom: když se mozek zamkne

Nabízí se otázka, jak vůbec zvládla Lacey tolik příkoří pasivně snášet. Fletcherovi nelhali v tom, že dceru v domě nevěznili, ke gauči ji nepřipoutali a vlastní silou ji nijak netrýznili; navíc celý život sportovala a byla fyzicky zdatná. Jejich největší vinou byla nečinnost a netečnost, s jakou dceři neposkytli potřebnou pomoc ve stavu, který jí nedovoloval odejít. Dosud se nezjistil žádný racionální motiv pro jejich jednání. Dceru milovali a její smrt je, zdá se, opravdu zasáhla. Provinili se vůči ní až do absurdna vyhnanou leností.

Jaká síla ale přiměje člověka, aby dobrovolně zemřel tak trýznivou smrtí?

Někteří odborníci jsou toho názoru, že Lacey trpěla tzv. locked-in syndromem. Jedná se o velmi závažnou poruchu mozku, při které dojde k většinové nebo kompletní paralýze všech vůlí ovladatelných svalů na těle (s výjimkou svalů očí). Nemocný má plně zachované kognitivní funkce, je stále při vědomí, myslí, vnímá a cítí. Příčinou syndromu je léze (poranění) mozkového kmene, ke které může dojít např. následkem prodělání cévní mozkové příhody, úrazem hlavy nebo infekcí, která postoupí až do mozku. Výjimečně může být spouštěčem také velmi silné psychické trauma. Lacey by musela prokázat neobvykle silnou vůli k životu - drtivá většina postižených umírá do několika měsíců od propuknutí prvních symptomů. Je pravděpodobné, že v zárodku celé tragédie stál zhoršený psychický stav Lacey, kdy skutečně neměla chuť ani energii opouštět gauč, a kdy rodiče podcenili a zanedbali léčbu. Později vlivem postižení locked-in syndromem už vstát ani nemohla a rodiče zareagovali tak, že nezareagovali. Rozum zůstává stát nad tím, že za celých těch šestnáct let izolace neudělali vůbec nic.

Letos na jaře Sheila a Clay Fletcherovi konečně stanuli před soudem. Ten ale žalobu proti nim zamítl kvůli procesním chybám a přelíčení odsunul na podzim 2023. Zatím tedy nevíme, kdy a jakým způsobem budou potrestáni za tak extrémní zanedbání vlastní dcery. Zatímco všech dvanáct porotců z jarního přelíčení muselo po shlédnutí záběrů z místa úmrtí Lacey vyhledat odbornou pomoct, její rodiče, kdysi považováni za příkladné, neuronili ani slzu.

ZDROJE:

ALEXANDER, Harriet; WOODFIELD, Greg (vyd. 2023-05-27). https://www.dailymail.co.uk/news/article-12236737/Parents-severely-autistic-Louisiana-woman-36-died-fused-couch-arrested.html [online; cit. 2023-09-08]

KALMBACHER, Colin (vyd. 2022-04-30). https://lawandcrime.com/crime/authorities-push-for-grand-jury-in-sickening-alleged-neglect-case-where-woman-sat-on-couch-for-years-and-died-covered-in-feces-and-maggots/ [online; cit. 2023-09-08]

WOODFIELD, Greg (vyd. 2022-05-06). https://www.dailymail.co.uk/news/article-10786339/Horrifying-evidence-photos-revealed-extent-Lacey-Fletchers-ordeal.html [online; cit. 2023-09-08]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz