Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mučedník ze zoo. Před osmi lety byl zastřelen Harambe, gorilí samec, který vláčel dítě příkopem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační obrázek

V květnu roku 2016 obletělo internet šokující video. Zachycuje tříletého chlapce, kterého po pádu do gorilího výběhu na životě a zdraví ohrožuje statný gorilí samec jménem Harambe.

Článek

Amatérský videozáznam pořídil a na sociální sítě vyvěsil náhodný návštěvník zoo, který byl toho dne nešťastné události svědkem. Na nekvalitním videu je dobře vidět drobné tělíčko dítěte, které mohutný gorilí samec chvíli zvídavě zkoumá, chvíli za nohy smýká po hladině vody. Protože dítě bylo v bezprostředním ohrožení života, ošetřovatelé po deseti minutách váhání dospěli k rozhodnutí, že zvíře zastřelí. Harambe zemřel bezprostředně po čistém zásahu, dítě se otřesené, ale bez fyzické újmy vrátilo k rodičům a internet se rozpoltil ve dví. Zatímco jedni oceňovali vedení zoo za včasný zásah, který dítěti zachránil život, druzí spílali ošetřovatelům za to, že dovolili utracení zdravého zvířete, které celou situaci (na rozdíl od rodičů dítěte) ničím nezavinilo. Harambe se posmrtně stal legendou, jejíž skon mnozí přirovnávají k mučednické smrti.

Gorila Harambe, dítě Isaiah

Harambe, samec kriticky ohrožené gorily nížinné, se narodil 27. května 1999 v Gladys Porter Zoo v Brownville v Texasu. Nově narozené mládě pojmenoval Dan Van Coppenolle, místní oblastní poradce, jehož návrh vyhrál soutěž vyhlášenou brownvillskou zoo. K výběru jména pro toužebně očekávané gorilí mládě Coppenolleho inspirovala píseň „Harambe“ ze stejnojmenného alba zpěvačky Rity Marley, vdovy po Bobu Marleym. Původně svahilský výraz „harambee“ se používá pro označení komunitní, soudržné a solidární práce - doslova znamená „spojme se“ nebo „pomáhejme si navzájem“. Jde o oblíbené heslo afrických mírových skupin a stoupenců myšlenky jednotné Afriky, mezi které patřili i manželé Marleyovi.

Foto: Mark Dumont/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 2.0

Harambe (2011)

Ve svém rodišti prožil Harambe patnáct let. V září 2014 byl převezen do Zoologické a botanické zahrady v Cincinnati v Ohiu, kde se měl naučit sociálnímu chování od dospělých goril a následně se také podílet na rozmnožení gorilí populace. Harambe vážil něco přes 200 kilogramů, vynikal výrazně stříbřitým hřbetem a ve skupině se projevoval jako dominantní kus. Šlo o zcela zdravého a silného samce s dobrým genofondem a zoo doufala, že se brzy stane otcem mnoha mláďat.

Harambeho pobyt v Cincinnati byl šťastný, ale krátký. 28. května 2016 došlo k politováníhodné události, kdy do gorilího výběhu spadlo malé dítě, tříletý chlapec jménem Isaiah. Malý Isaiah podle svědků krátce před neštěstím rodičům sdělil, že chce vidět gorily zblízka, a ke smůle jeho i Harambeho nezůstalo jen u slov. Dítě přelezlo téměř metr vysoký plot a překonalo metr široký okrasný keř, než se dostalo k otevřenému kraji výběhu, odkud následně spadlo do hloubky kolem pěti metrů přímo do mělkého příkopu naplněného vodou. Zaměstnanci zoo si chlapečkovy přítomnosti ve výběhu všimli okamžitě, zvířata ale nebyla pozadu. Kromě Harambeho ve výběhu tou dobou pobývaly i další dvě gorily, starší samice Chewie a Mara. Ty bez otálení uposlechly výzvu ošetřovatelů, aby se vrátily do vnitřní ubikace, Harambeho zvědavost byla ale silnější než jakýkoliv lidský pokyn. Se zájmem a sebevědomím mladého samce slezl do příkopu, aby se zblízka podíval na dítě cákající se ve vodě.

Následující minuty byly dlouhé a z hlediska dalšího vývoje událostí mimořádně nešťastné. Harambe chlapečka střídavě uchopoval a zase pouštěl, stavěl ho na nohy a strkal do něj, aby upadl. Dítě hlasitě křičelo a celému incidentu přihlížel dav návštěvníků, který každý pohyb ve výběhu doprovázel emotivními výkřiky a pláčem. Harambe měl nekonfliktní povahu, ale z chlapečkova křiku, hluku zvenčí a houstnoucí atmosféry viditelně znervózněl. Byl rozrušený a dezorientovaný, dítě chvílemi hladil a utěšoval, pak ho zase náhle popadl a táhl za nohy přes nízkou vodní hladinu.

„Nešlo o dvakrát jemné zacházení,“ uvedl později pro tisk Thane Maynard, ředitel cincinnatské zoo. „Harambe dítě vláčel vodou, hlava mu bušila do betonu na dně příkopu. Je jisté, že bylo v ohrožení.“

Harambe se skutečně choval jako nervózní gorila. Dokonce před nezvaným návštěvníkem předvedl něco, čemu ošetřovatelé u goril říkají „naparování“ - s nohama široce rozkročenýma, se ztuhlými pažemi a zaťatými pěstmi přešlapoval na místě, aby vzbudil zdání, že je větší, než ve skutečnosti je. Nakonec dítě popadl a vynesl ho po žebříku na souš, kde ho postavil na nohy a skryl mezi svými stehny. V tu chvíli pověřené osoby vyhodnotily, že riziko je pro chlapce už neúnosné, a rozhodli o okamžitém usmrcení Harambeho výstřelem z pušky. Harambe byl zabit jedinou cílenou střelou do hlavy a dítě, které se v tu chvíli stále nacházelo mezi jeho nohama, bylo převezeno do nejbližší nemocnice. Žádná ze zranění, která chlapec utrpěl, nebylo vážné, a brzy mohl být propuštěn do domácí péče.

Foto: Kyle McCarthy/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Pamětní tabule pro Harambeho (2016)

Kontroverze a kulturní dozvuk

Okamžitě po zveřejnění amatérských záběrů incidentu se na zoo v Cincinnati snesla lavina kritiky. Kontroverzní případ vyvolal pozornost mezinárodních médií, video se stalo virálním a sdílely ho miliony lidí po celém světě. Harambeho smrt mnozí vnímali jako zbytečnou, smrtelný výstřel jako nepřiměřený a krutý. Vznikaly petice za prošetření krizového postupu, na uctění Harambeho památky se sloužily vigilie, lidé u jeho výběhu zapalovali svíčky a vztyčovali transparenty. Zoo musela pod tlakem veřejnosti vyhradit místo na pamětní desku oslavující krátký život Harambeho, nadějného gorilího samce, který doplatil na lidskou nezodpovědnost a zhýčkanost.

Nemenšího osočování se dočkali rodiče malého Isaiaha, kteří svého syna v kritický okamžik neuhlídali. Uživatelé na sociálních sítích žádali jejich potrestání a přiznání stěžejního podílu viny na Harambeho skonu. Rodiče sice nakonec policejnímu vyšetřování unikli, dav ale lynčoval dál. Střelbu kritizovali politici i veřejně známé osobnosti včetně Rickeyho Gervaise, Briana Maye nebo Pierse Morgana. Donald Trump si na obhajování postupu zoo vystavěl kus politické kampaně a primatoložka Jane Goodall poskytla vyjádření, ve kterém se svých kolegů ze zoo v Cincinnati zastávala:

„Nikdy si nebudeme moct být stoprocentně jistí, že nedojde k úrazu, když se lidé a divoká zvířata dostanou do tak těsné blízkosti,“ prohlásila s tím, že smrt Harambeho je tragédií, která ale byla ve světle okolností nevyhnutelná. Harambe prý podle ní nejspíš neměl v úmyslu chlapci ublížit, síla gorily je ale tak velká a její povaha tak nevyzpytatelná, že byly obavy o život dítěte oprávněné. Žádný jiný zákrok prý nebyl možný - laickou veřejností tolik zmiňovaná uspávací střela by prý u zvířete Harambeho velikosti začala působit až za několik desítek minut.

Smrt gorily Harambeho měla i výrazný kulturní dozvuk. Na jeho počest vznikla celá řada písní, oslavných textů a memů. Internet, médium, které rozšířilo jeho příběh do světa, se postaral o to, aby se Harambe stal nesmrtelným. Roku 2021 byla na Manhattanu vztyčena Harambeho socha přímo naproti slavné soše Býka z Wall Street coby symbol opozice k převaze lidské moci. Roku 2023 byl o jeho životě a smrti natočen celovečerní dokumentární film. Zoo v Cincinnati chová gorily dodnes - teď už v novém výběhu s bezpečnostním plexisklem a se samcem Mshindim na Harambeho místě.

Foto: Tim Ide/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 2.0

ZDROJE:

Abad-Santos, Alex: „Harambe the gorilla: the zoo killing that’s set the internet on fire, explained“ (1.6.2016). Vox. Čteno 24.5.2024

Chan, Melissa:"Jane Goodall Says Zoo Was Right to Kill Harambe the Gorilla" (20.6.2016). Time. Yahoo! News.

Chuck, Elizabeth: „Harambe, Gorilla Killed at Cincinnati Zoo, 'Had to Pay the Price': Experts“ (31.5.2016). NBC News. Čteno 24.5.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz