Hlavní obsah
Lidé a společnost

Freddie a jeho muž. Jak se Jim Hutton nestal láskou Mercuryho života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Carl Lender/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Freddie Mercury (1977)

Freddie Mercury o něm hovořil jako o svém muži, i tak byl ale v jeho životě až na druhém místě. Jim Hutton, mírný irský kadeřník, se do slavného zpěváka zamiloval a pečoval o něj do jeho posledního dechu.

Článek

Hutton a Mercury neměli zdánlivě společného vůbec nic. Mercury prožil divoké dětství bez rodičů na Zanzibaru a v Bombaji, Hutton vyrůstal v jistotě a řádu jako jedno z deseti dětí ve velmi konzervativní irské rodině. V době, kdy se jejich životní cesty zkřížily, byl Mercury na vrcholu své hudební kariéry coby jeden z nejúspěšnějších zpěváků všech dob, zatímco Hutton se živil jako kadeřník a o hudbu se vůbec nezajímal. To, že se vůbec kdy dali dohromady, bylo dílem náhody, které svou urputností Mercury vyšel v ústrety.

Hutton nebyl láskou Mercuryho života

Mercuryho milostné avantýry přitahovaly za jeho života skoro tolik pozornosti jako jeho hudba. On sám se snažil je držet v maximální tajnosti, nutno ale dodat, že ne vždy byl ve své snaze úspěšný. V roce 1969, rok před založením skupiny Queen, se prostřednictvím kytaristy Briana Maye seznámil s Mary Austin, se kterou několik let udržoval partnerský vztah a požádal ji i o ruku. S mírnou nadsázkou se dá říct, že šlo o jediný nekomplikovaný vztah jeho života. Ačkoliv Mercury v 70. letech prošel coming outem a začal vyhledávat milostné styky s muži, za lásku, která ho provázela až do konce jeho dní, vytrvale označoval právě tuto ženu. Austin byla jeho přítelkyní, ikonou a modlou, která ho neopustila ani ve chvílích, kdy se ocitl na samotném dně.

V ostrém kontrastu k ušlechtilé lásce, kterou choval k Mary Austin, přicházeli jeho milenci. Mercury na pódiu vystupoval okázale a jeho vzhled a chování provokovalo k debatám o jeho sexualitě mnohem dříve, než noviny začaly citovat jména jeho mužských známostí. V soukromí byl ale spíše plachý, vyhýbal se kontaktu s neznámými lidmi a rozhovory pro média dával jen nerad. Svou sexuální orientaci dával na odiv se všemi třpytkami a flitry, ale odmítal sdělovat detaily ze svého soukromí. Nikdy se otevřeně neoznačil za gaye a skutečnost, že jím byl, zatajil i před svou rodinou. O to více byli pak sdílní jeho sexuální partneři, kteří ochotně prodávali pikantnosti z jejich společných chvil bulvárnímu tisku. Zvlášť poté, co se ukázalo, že slavný zpěvák má problémy s drogami a že se možná stal obětí tehdy obávaného viru HIV, se jeho jméno stalo synonymem zhýralé hvězdy, kterou semlela sláva a sexuální nespoutanost.

Minimálně od okamžiku, kdy se začal objevovat po boku nenápadného, ale charismatického Huttona, ale jeho příběhu lidé přáli šťastný konec. Z pohádky o napraveném hříšníkovi, který se po letech naplněných hýřením, drogami a sexuálními výstřelky usadil a začal se kát vedle své osudové lásky, se stal narativ, který přežil až do dnešních dnů. Muže, jako byl Hutton, pohledného, skromného a vyrovnaného, rozervanému umělci všichni ze srdce přáli.

Seznámení

Ti dva se seznámili zcela neromanticky: potkali se v březnu roku 1985 v londýnském gay klubu Heaven. Mercurymu se urostlý Ir zalíbil na první pohled a tak ho směle oslovil s tím, že oběma koupí něco k pití. S odmítnutím, kterého se mu mělo dostat, vůbec nepočítal. Heaven totiž nebyl jen obyčejný bar, ale noční klub, mezi jeho návštěvníky se to nehemžilo zrovna Mirky Dušíny a každý věděl, že zábava zde nekončí jen u povídání. Hutton, kterého Mercury ničím neoslnil (podle svých vlastních slov jednak v tu chvíli ani netušil, o koho jde, jednak byl citově zainteresovaný jinde), proto pozvání na skleničku bez díků odmítl.

Foto: Anthony O'Neil/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Foyer Hotelu Savoy, ve kterém Jim Hutton pracoval před seznámením s Mercurym

O osmnáct měsíců později svedl oba muže osud dohromady podruhé a tentokrát, na území jiného nočního klubu, už Mercuryho snaha nevyšla naprázdno. Po roce známosti se Hutton přestěhoval do Mercuryho domova v Garden Lodge, pompézního sídla na jihu Londýna. Hutton předtím dlouho pracoval jako kadeřník v proslulém hotelu Savoy, po jejich sestěhování ho ale Mercury, který chtěl svému novému partnerovi dopřát luxus nevydržování, pasoval do role svého zahradníka a údržbáře s platem šest set liber týdně.

Freddie, Mary a Jim

Faktem je, že vztah s Jimem Huttonem nebyl ideální. Je nezpochybnitelné, že ti dva k sobě vzájemně chovali vřelé city a po nějakou dobu tvořili stabilní pár. Nosili dokonce obdobu snubních prstenů na prsteníčcích pravé ruky a Mercury o Huttonovi hovořil jako o svém muži.

„Přišel domů, lehli jsme si na pohovku, masíroval jsem mu nohy a on se ptal, jaký jsem měl den,“ popisoval Hutton jejich každodenní rutinu. Hutton poskytoval v duši introvertnímu Mercurymu zázemí klidného a bezpečného domova, které tolik potřeboval, ale nemohl stačit jeho náročnému životnímu stylu a výstřelkům. Mercury byl ze začátku svým přítelem fascinovaný a vášnivě se do něj zamiloval, později ale jeho city ochladly. Je pravděpodobné, že se oba muži nakonec domluvili na variantě otevřeného vztahu, což mohlo paradoxně stabilitě jejich vztahu pomoci.

Pro Huttona bylo problematické také pouto, které pojilo Mercuryho k Mary Austin. Stejně, jako Huttona Mercury označoval za svého muže, považoval Austin za svou ženu a nerozpakoval se ji v hierarchii vztahů stavět nad Huttona. Ti dva se neměli důvod mít rádi a Mercury touto disonancí jejich vztahu trpěl. Na konci dubna 1987 byl Mercury pozitivně testován na vir HIV a někdy v té době se, pravděpodobně od něj, nakazil i Jim Hutton.

Po Mercuryho smrti

Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991 na bronchiální zápal plic vyvolaný onemocněním AIDS. O svého partnera se Hutton obětavě staral až do jeho posledního dechu za pomoci vždy přítomné Mary Austin. Mercury na ně oba pamatoval ve své závěti, zatímco ale Austin učinil svou hlavní dědičkou, Huttonovi odkázal „jen“ 500 000 liber, stejný obnos, jaký zdědili dva členové personálu, kteří spravovali jeho dům. Nemohl ani rozhodnout o tom, kde bude Freddie pohřben - jeho popel měla převzít rovněž Austin, která si místo, kde jej uložila, chce vzít do hrobu. I panství Garden Lodge odkázal své bývalé snoubence, která dala Huttonovi přesně tři měsíce na vystěhování.

V roce 1994, pouhé tři roky po smrti svého partnera, vydal Jim Hutton autobiografii s názvem „Mercury a já. Můj život s Freddiem“. V ní otevřeně rozepsal každý detail svého vztahu s Mercurym, od seznámení přes realitu jejich všedních dní až po poslední chvíle. Kniha vyvolala bouřlivé reakce veřejnosti a stala se trhákem. Mnozí Huttona tehdy vinili z vypočítavosti, je ale možné, že pojal práci na svých pamětech jako formu autoterapie. Zdá se, že mu skutečně pomohla jít dál - rok po vydání knihy si za peníze z Mercuryho pozůstalosti koupil dům ve svém rodném městě Carlow a natrvalo se tak vrátil do Irska, kde prožil poklidných patnáct let. Jeho dny se naplnily 1. ledna roku 2010, jen tři dny před jeho jednašedesátými narozeninami; ironií osudu nezemřel na AIDS, ale na rakovinu plic. Vlny znovuobjeveného zájmu o svou osobu, která přišla po uvedení úspěšného velkofilmu Bohemian Rhapsody v roce 2018, se už nedočkal.

ZDROJE:

Drohan, Freya: „How Freddie Mercury met his long-term Irish love, Jim Hutton“ (5.9.2023). IrishCentral.com. Čteno 12.8.2024

Hutton, Jim; Wapshott, Tim: Mercury a já. Přeložil Michael Talián. V Praze: Slovart, 2020. ISBN 978-80-276-0134-9.

Kavanagh, Joanne: „LOVE OF HIS LIFE Who was Jim Hutton?“ (22.9.2023). The Sun. Čteno 12.8.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz