Hlavní obsah
Umění a zábava

„On mě střelil,“ řekl John Lennon a zemřel. Svému vrahovi stihl podepsat album

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jack Mitchell/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

John Lennon s manželkou Yoko měsíc před smrtí (1980)

„Hej, pane Lennone,“ zaslechl John Lennon cestou ke svému newyorskému bytu. Sotva se otočil, ozval se výstřel. Od vraždy nejdivočejšího Brouka uplyne 43 let.

Článek

Je až paradoxní, na počest koho známý bohém a anarchista získal jedno ze svých křestních jmen. Narodil se roku 1940 jako John Winston Lennon. Otec Alfred a matka Julia nepojmenovali svého jediného společného syna po nikom menším než Winstonu Churchillovi, nejvýznamnějším Britovi a hrdinovi dvou světových válek. Pacifista John své druhé jméno nemohl vystát a čekal jen na vhodnou příležitost, až si ho bude moct změnit. Tou se mu stala roku 1969 svatba s jeho druhou ženou Yoko Ono, na jejíž počest se svého rodného jména vzdal a nahradil ho jejím příjmením.

Navzdory jménu Johnovo dětství nenaplňovalo tradiční britské hodnoty snad vůbec v ničem. Oba jeho rodiče byli zdatní hudebníci - otec Alf se snažil uchytit jako muzikant a bavič, matka Julia se hudbě věnovala ve svém volném čase. Byla to právě ona, kdo malému Johnovi koupil první kytaru a naučil ho na ni hrát. Julia pocházela z „lepší rodiny“, byla temperamentní, energická a na rozdíl od svých úzkoprsých příbuzných měla výrazný smysl pro humor. Alf žil život bez závazků, bez starostí a bez peněz. Vzali se natruc, aby umlčeli rodinu Julie, podle které nebyl Alf „dobrý vůbec pro nikoho a už vůbec ne pro Julii“. Alf se brzy po sňatku připojil k námořnictvu, aby dokázal tchánovi, že zvládne jeho dceru zajistit, krátce nato ale dezertoval a nakonec opustil i svoji ženu a dítě. O výchovu jejich jediného syna zatím více než Julia dbala její sestra Mimi a její muž. I tak měl ale John k matce silný vztah a její předčasná smrt roku 1958 jím hluboce otřásla.

Foto: Ron Kroon/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 nl

Alfred Lennon (1966)

S otcem se John znovu setkal až roku 1964, kdy už Beatles kralovali hitparádám. Alf se dlouhé roky nijak nepokoušel syna kontaktovat: prý ani nevěděl, že je z něj slavný muž. Zjevil se před ním při natáčení klipu k A Hard Day's Night zanedbaný a oblečený jako trhan; stejně tak se objevil na prahu jeho domu o pár týdnů později. John si nakonec našel k otci znovu cestu: když Alf roku 1976 zemřel na rakovinu žaludku, zprávu o jeho úmrtí přijal se zlomeným srdcem.

Bez Beatles v míru

Ironií osudu otec Johna Lennona zemřel devět dní po otci Paula McCartneyho. Zármutek ze ztráty rodiče spolu ale ti dva už nesdíleli: v polovině 60. let se slávou a komerčními úspěchy unavený John začal od Beatles distancovat. Znechucený mediálním povykem okolo kapely a uznáním lidí, kterými opovrhoval a propadl drogám. V roce 1967 se začalo rozpadat jeho manželství se Cynthií Powell, se kterou měl tehdy čtyřletého syna Juliana. O rok později veřejně prohlásil, že je ve vztahu s japonskou avantgardní umělkyní Yoko Ono. Na přelomu roku 1970 oznámili Beatles, že se skupina rozpadla a každý z jejích členů pokračuje v sólové kariéře.

S příchodem Yoko začalo nejaktivističtější období Johnova života. Bouřil a rebeloval celý svůj život, v osobě své druhé ženy ale našel pro svůj boj silného spojence. Byl zapřísáhlým pacifistou, veřejně vystupoval proti válce ve Vietnamu a pro svou až krajně levicovou rétoriku se dostal do hledáčku CIA. S Yoko se připojili ke světovému mírovému hnutí, ke kterému kromě politických manifestů přispíval i autorskými písněmi nebo svými slavnými bed-in meeting, konferencemi z hotelových postelí. Některé z jeho písní, jako třeba Imagine nebo Power to the People, se staly téměř hymnami pacifistů.

Foto: Eric Koch/Wikimedia Commons/Creative Commons Zero, Public Domain Dedication

„Bed-In“ Johna a Yoko (1969)

Vztah s Yoko byl vášnivý a bouřlivý jako John sám. Vedle své druhé ženy prošel léčením ze závislosti na alkoholu a drogách a překonal smrt otce. Byl ale šťastný - zvlášť poté, co Yoko roku 1975 porodila Johnova druhého syna Seana. Vztah s Yoko byl vášnivý a bouřlivý jako John sám. Vedle své druhé ženy prošel léčením ze závislosti na alkoholu a drogách a překonal smrt otce. Byl ale šťastný - zvlášť poté, co Yoko roku 1975 porodila Johnova druhého syna Seana.

Pět výstřelů z revolveru

John Lennon nesnášel válku a nesnášel zbraně. Krutou dějinnou hříčkou se mu jedna z nich stala osudnou.

8. prosince 1980 kolem 22:50 se John a Yoko vraceli domů do svého bytu v newyorské rezidenci Dakota. John měl toho večera za sebou náročné nahrávání ve studiu Record Plant a celý den stál na nohou. Vystoupil z auta a vydal se k vchodu do domu.

„Hej, pane Lennone!“ ozvalo se odněkud z podloubí a než stihl John zareagovat, zazněl výstřel, po kterém následovaly ještě čtyři další. Smrtelně raněný se John sotva dopotácel k recepci domu.

„On mě střelil,“ stačil jen hlesnout, načež upadl do bezvědomí. Policejním vozem byl převezen do nejbližší Rooseveltovy nemocnice, kde byl po příjezdu ve 23:15 prohlášen za mrtvého.

Útočníkem byl pětadvacetiletý Mark David Chapman, vášnivý fanoušek skupiny Beatles, kterému John toho dne v poklusu ještě stihl podepsat svoje nové album. Když policie dorazila na místo činu, aby útočníka zatkla, našla Champana, jak poklidně sedí v podloubí a čte si román „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera. Při zatýkání nekladl odpor a k činu se přiznal.

Motiv vraždy je dosud nejasný. Chapman sám v tomto bodě svoje výpovědi mnohokrát měnil. Jednou tvrdil, že Lennon urazil jeho náboženské cítění - patnáct let před smrtí se totiž nechal slyšet, že Beatles jsou slavnější než Ježíš. Podruhé vypověděl, že ho štvalo, jak je Lennon úspěšný a slavný, zatímco on sám tře bídu s nouzí a nikdo si ho ani nevšímá, ani neváží. Pravda bude nejspíš někde uprostřed a duševně nemocný Chapman nakonec skutečně do dějin vstoupil jako vrah slavného Brouka. Za svůj čin byl odsouzen na doživotí; žádost o podmínečné propuštění, kterou podává téměř každý rok, mu dosud nikdy nebyla schválena.

Foto: Øyvind Holmstad/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Lennonova zeď v Praze

ZDROJE:

Norman, Philip (2008). John Lennon: The Life. Ecco. ISBN 978-0-06-075401-3.

Seaman, Frederic (1991). The Last Days of John Lennon. Birch Lane Press. ISBN 978-1-55972-084-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz