Hlavní obsah
Umění a zábava

Polibek života. Příběh za fotografií, která zasáhla svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rocco Morabito/Wikimedia Commons/Public Domain

J.D.Thompson právě zachraňuje život Randallu Championovi. Za fotografii získal její autor Pulitzerovu cenu

„Docela dobrá fotka,“ pomyslel si fotograf Rocco Morabito, když předkládal čerstvě pořízenou fotografii redaktorovi svého domovského plátku. Roku 1968 za ni obdržel Pulitzerovu cenu.

Článek

V tom záběru je něco až magického: dva muži ve vzduchu obtočení jeden kolem druhého jako tanečníci při krkolomném skoku. Jeden z nich visí hlavou dolů s rukama za hlavou, druhý mu paží jedné ruky podpírá zátylek a prsty druhé křečovitě tiskne tváře. Vypadají, jako by se líbali, ale zdání nemůže klamat víc. Muž visící vzhůru nohama je Randall Champion, opravář telegrafních linek, který ztratil vysoko nad zemí vědomí po zásahu elektrickým proudem. Druhý muž je jeho kolega J. D. Thompson a právě mu zachraňuje život.

Tragédie na drátě

17. července 1967 se Rocco Morabito, fotograf lokálního floridského plátku Jacksonville Journal, vydal na pracovní výjezd. Okurková sezóna byla v plném proudu, blížila se uzávěrka a Morabito vyrazil na místní nádraží v naději, že tam pořídí několik snímků z ohlášené stávky železničářů. Právě projížděl po West 26th Street, když si všiml několika mužů, jak balancují na sloupech telegrafického vedení. Šlo o dělníky Jacksonville Electric Authority, kteří zrovna prováděli běžnou, rutinní údržbu drátů. Morabitovi ten výjev uvízl v hlavě:

„Údržbáři na drátech, jasný den, tmavé siluety na obloze - to je scéna jako stvořená pro dobré snímky,“ řekl si prý tehdy. Když se o necelou hodinu později vracel zpátky s vědomím, že s sebou si z nádraží odváží jen několik tuctových snímků, rozhodl se zastavit a vyfotografovat i skupinu dělníků při práci. Sotva stačil zaparkovat v místech, kde měli údržbáři odložené náčiní, když uslyšel hrozivý křik. Okamžitě vytušil, že se stalo něco strašného.

Údržbář jménem Randall G. Champion se pracoval na samém vrcholu telegrafického sloupu. Při dokončování kontroly vedení se mu nějakým způsobem podařilo zavadit o jeden z drátů v horní části sloupu, jeho tělem projel silný elektrický výboj a on okamžitě upadl do bezvědomí. Když se Morabito ohlédl za výkřikem, spatřil Championa, jak bezvládně visí hlavou dolů. Jeho pádu na zem zabránil jen zádržný systém z kožených třmenů, který měl Champion těsně utažený kolem beder.

Morabito se okamžitě vrátil do svého vozu a zavolal sanitku. V roce 1967 neexistovaly mobilní telefony, s operátorem se tak spojil prostřednictvím rádiového telefonu v autě. Poté znovu vyběhl a chvíli bezradně pozoroval Championa, jak stále visí ze sloupu jen na svém koženém postroji a nejeví známky života. Náhle si všiml, že k němu po sloupu rychle stoupá další muž, jehož identitu si tehdy Morabito mohl jen domýšlet. Pozoroval, jak dotyčný přitisknul Championovo tělo k sobě, zafixoval ho vlastním tělem a zahájil resuscitaci krátkými vdechy do plic lidově zvanou „z úst do úst“. Morabito zkušenou rukou v mžiku vytáhl z brašny fotoaparát a několikrát za sebou stiskl spoušť. Série fotografií, na kterých statečný zachránce vysvobozuje svého spolupracovníka ze spárů jisté smrti, záhy po zveřejnění obletěly svět.

Foto: Illinois Waterway Visitor Center, US Army Corps of Engineers/Wikimedia Commons/Public Domain

Dýchání „z úst do úst“ dnes už odborníci při resuscitaci nepovažují za stěžejní. Doporučují raději energii věnovat kvalitní kompresi srdce

Nevypadalo to vůbec dobře

Mužem, který tak pohotově poskytl Randallu Championovi první pomoc, byl jeho přítel a kolega J.D. Thompson. Thompson si rychle uvědomil, že situace je více než vážná - zkoušel ho několikrát udeřit do hrudníku, jak ho učili na kurzech první pomoci, a hlasitě na něj promlouval, Champion ale nereagoval na žádný z jeho podnětů. Navíc mu ani nedokázal nahmatat puls.

„Jeho tvář byla šedomodrá,“ vzpomínal později Thompson. „Nevypadalo to vůbec dobře.“

V situaci, ve které se oba muži nacházeli, nemohl uskutečnit tolik potřebnou masáž srdce, rozhodl se proto alespoň začít s dýcháním z úst do úst. Měl štěstí: ačkoliv má tento postup sám o sobě jen malou šanci na úspěch, v tomto případě zabral. Champion po krátké době začal lapat po dechu.

„Dýchá!“ vykřikl vzrušeně Thompson a přitiskl Championovi prsty na krční tepnu. Jakmile pod nimi ucítil slabý puls, opatrně rozepnul bezpečnostní popruhy a na vlastním jištění snesl svého přítele na zem. Tam ještě s několika dalšími kolegy pokračovali v řádné resuscitaci, během které Champion znovu nabyl vědomí. Do sanitky ho naložili už komunikujícího. Kvůli popálenině způsobené ranou elektrickým proudem sice strávil několik týdnů v nemocnici, ale z nehody nakonec vyvázl bez vážných následků.

Docela dobrá fotka

Rocco Merabito se po neobvyklém zážitku rozjel přímo do redakce. Měl tam předložit sérii vydařených snímků - a taky je měl.

„Myslím, že jsem udělal jednu docela dobrou fotku,“ řekl redaktorovi Dicku Bussardovi a na stůl před něj postavil fotoaparát. Bussard hbitě posunul termín uzávěrky a Merabito před ním v kanceláři sám fotku vyvolal. Ještě toho dne si fotografie s popiskem našla místo na titulní straně večerního vydání - umístili ji hned vedle zprávy o požáru věznice, ve které uhořelo 37 lidí, zprávy o nepokojích v New Jersey a článku o stávce železničářů. Byla to právě ta jedna dobrá fotka, která z fotografa lokálního významu udělala přes noc téměř celebritu. Snímek byl zveřejněn v novinách napříč celým světem a roku 1968 za něj Merabito obdržel jedno z nejprestižnějších ocenění vůbec - Pulitzerovu cenu za fotografii, kategorie zpravodajské fotografie. Do dějin vstoupila fotografie pod poetickým názvem „The Kiss of Life“ - „Polibek života“.

Pro Merabita šlo o vrcholný okamžik jeho kariéry. Pro Jacksonville Journal začal pracovat už v deseti letech jako kamelot a až na krátkou pauzu, během které vstoupil do armády a bojoval ve druhé světové válce, byl plátku věrný až do odchodu do důchodu roku 1982. Celkem strávil v novinách, které miloval celým svým srdcem, 42 let, z toho 33 let jako fotograf. S oběma muži, jejichž objetí na život a na smrt zvěčnil ono červencové odpoledne roku 1967, zůstal i poté v kontaktu a stali se z nich blízcí přátelé. Rocco Merabito zemřel roku 2009.

J. D. Thompson daroval svým včasným zásahem svému příteli 35 let života. Randall Champion zemřel roku 2002 ve věku 64 let.

Foto: Mark Male/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Vítězné fotografie Pulitzerovy ceny jsou vystaveny v galerii Newseu ve Washingtonu, DC

ZDROJE:

Frala, Kaleena: „The Incredible Story Behind The Iconic ‚Kiss Of Life‘ Photo“ (13.7.2021). allthatsinteresting.com (online). Čteno 23.3.2024

Soergel, Matt: „50 years later, ‚Kiss of Life‘ photo still stops people in their tracks“. jacksonville.com (online). Čteno 23.3.2024

„The Kiss of Life - A utility worker giving mouth-to-mouth to co-worker after he contacted a low voltage wire, 1967“. rarehistoricalphoto.com (online). Čteno 23.3.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz