Hlavní obsah
Aktuální dění

Povinnost utratit vlastního psa? Velká Británie zakázala chov nebezpečného plemene

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: BullyB6/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Majitelé plemene American Bully bijí na poplach: Velká Británie zakázala jejich chov a množení. Internetem se šíří zprávy, že na utracení vlastního zvířete mohou chovatelé čerpat státní příspěvek.

Článek

Ve Velké Británii začal úderem letošního roku platit zákaz chovu a množení psího plemene zvaného American Bully XL. Zákonodárci schválili novelu zákona jako reakci na několik nedávných případů útoku zástupců tohoto plemene na člověka. Podle britských úřadů mají tito psi na svědomí několik úmrtí člověka ročně, podle premiéra Rishiho Sunaka navíc nelze hledat příčinu jen v neukázněnosti chovatelů:

„Nejedná se o hrstku špatně vycvičených psů, ale o vzorec chování, který nemůže pokračovat,“ řekl v rozhovoru pro stanici BBC s tím, že případů napadení člověka psem plemene American Bully stále přibývá a v nemálo případech jsou oběťmi útoků děti.

XL je největším typem plemene American Bully. Má mohutný hrudník, měří okolo 50 centimetrů v kohoutku a váží až 60 kilogramů, útok na člověka je proto téměř vždy život ohrožující.

Nový zákon vás o psa nepřipraví

Sociální sítě zprávu schroupaly po svém a vyděsily zejména majitele a příznivce oblíbeného plemena. Také českým internetem se šíří nejrůznější teorie o tom, jakým způsobem bude v praxi změna legislativy uplatňována a jaké konkrétní kroky čekají majitele. Podle masově šířených zpráv mají být postupně utráceni všichni psi tohoto plemene; na utracení vlastního zvířete mohou prý majitelé buď čerpat od státu příspěvek, nebo mohou zvíře k utracení odevzdat pověřeným orgánům. Zprávy se sdílí jako otřesný příklad vměšování se státu do osobních záležitostí občanů a jako pozvolný nástup diktatury Západu.

Tyto informace nejsou ničím víc než fake news. Psi skutečně utráceni budou - ovšem pouze ti bezprizorní a nezvladatelní, u kterých odborníci vyhodnotí mizivou naději na jejich převýchovu. Nutno dodat, že utrácení psů je ve Velké Británii (podobně jako např. v USA nebo Austrálii) obvyklým způsobem, jak útulky řeší kapacitní nedostatečnost nebo komplikované chování psa, na jehož zvládnutí nemá lidské síly ani prostředky.

Foto: HM Treasury/Wikimedia Commons/Open Government License 3

Premiér Rishi Sunak označil psy plemene American Bully XL za nebezpečí pro celou společnost, zvlášť pro děti

Faktem je, že na nekontrolovaném křížení a množení psů, jejichž počet tak roste exponenciální řadou, není přirozeného vůbec nic. Příroda, na kterou se samozvaní obránci svobody odkazují, zařídila psům hierarchické uspořádání smečky, ve kterém se v přirozeném stavu nepáří každý jeden samec s každou jednou samicí. Rozmnožují se pouze alfa samci, kteří se na vrchol společenského žebříčku dostali díky pevnému zdraví a silným zubům - zpravidla tak, že zabíjí předchozího alfu a s ním i jeho vrh bezbranných mláďat. To, co by neprošlo v lidské společnosti, má hluboký význam v té psí: jde o přirozenou prevenci přemnožení a zvýšeného výskytu genetických mutací a chorob, které mají přímý vliv nejen na zdraví zvířete, ale i na jeho povahu.

Domestikace psa zamíchala kartami přirozenosti a navždy změnila uspořádání vztahů mezi psem a člověkem. Na vrcholu hierarchického systému dnešního psa nestojí alfa samec stejného druhu, ale člověk, který k sobě zvíře připoutal a má za něj navždy zodpovědnost. Má zodpovědnost za jeho výživu, jeho zdraví, ale i za jeho výchovu a množení. Zvlášť to poslední ponechal leckdy náhodě, čímž z procesu rozmnožování nejen že odstranil přirozené regulace psí smečky, ale nenahradil je jiným dostatečně účinným mechanismem. Téma povinné kastrace psů je u nás téměř stejně výbušným, jako zákaz chovu ve Velké Británii.

Pes je zbraň, na kterou nepotřebujete zbroják

Chovatelé leckdy zapomínají, že pes není jen mazlíček. Není to rybička, křeček, ani chodící plyšová hračka. Následky nezodpovědných přístupů ke psům ze strany majitelů se značně liší podle velikosti a schopnosti plemene: rozmazlená čivava může vypadat roztomile, rozmazlený stanford je společenská hrozba. Pes o velikosti a síle plemene typu American Bully XL je v nesprávných rukou zbraň, na kterou na rozdíl od zbraně s hlavní a nábojnice není potřeba mít zbrojní průkaz. Chovatelé náročných plemen nemusí podstupovat psychologické vyšetření ani jakékoliv jiné testy, které by měly ošetřit jejich způsobilost k chovu, následky jejich špatného přístupu ke zvířeti přitom mohou být společensky velice nebezpečné.

Majitelé psů i organizace na ochranu zvířat argumentují, že zákaz jednoho konkrétního plemene nic nevyřeší. Možná ne, ale zákon je v případě psů žalostně bezzubý. Stát nemůže žádným způsobem kontrolovat, jestli je zvířeti poskytován výcvik a vedení adekvátní požadavkům jeho plemene, nemůže regulovat množství chovaných zvířat ani omezovat chov pouze na určitou skupinu obyvatel. Zvlášť u nás, kde pes je z právního hlediska věc, kterou lze dědit i podílově vlastnit, bychom něco takového považovali za nepřijatelný zásah do svých práv.

Jestli je plošný zákaz chovu amerických bullů správným krokem? Nevím. Faktem je, že k němu (stejně jako k utrácení psů v přeplněných útulcích) došlo vinou ne bezcitného státu, ale nezodpovědného přístupu majitelů k chovu. Často se jedná o stejné majitele, kteří nejvíce křičí, když je někdo chce omezit na jejich bezbřehé svobodě chovat si, co chtějí.

ZDROJE:

Murphy, Matt; Clarke, Jennifer (11.9.2023): „What is an American XL bully and why are they being BANNED?“ BBC News. Čteno 7.1.2024

Reynolds, Jordan (30.12.2023): „Everything you need to know about the American XL bully dog Ban.“ Independent. Čteno 7.1.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz