Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pravnuk posledního českého krále o trůnu nesní. Pohledný Ferdinand sbírá lajky a riskuje ve formuli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Drew Gibson/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Ferdinand Zvonimir Habsburg-Lothringen

Kdyby se Rakousko-Uhersko nerozpadlo, Ferdinand Zvonimir by se jednou nejspíš stal jeho hlavou. Místo toho je z dnes sedmadvacetiletého mladíka automobilový závodník.

Článek

Říkají o něm, že je rebel. Sedmadvacetiletý mladík, kterému v žilách koluje krev téměř všech evropských panovnických rodů, tradice své rodiny sice hluboce respektuje, zahalil je ale do moderního hávu. Zatímco jeho předci byli příliš zaneprázdnění rozjímáním o tom, jak si udržet moc a rozšířit impérium, mladého Ferdinanda už nic z toho trápit nemusí: čas a energii věnuje své největší zálibě, kterým je už odmalička sport. Dřívější Habsburkové holdovali šermu, lukostřelbě nebo honu na lišky, Ferdinand ale přišel na svět v době, kdy svět dobyl internet a kdy koně z masa a kostí takřka úplně nahradili ti plechoví. Největší vášní jeho života se už v útlém věku stalo automobilové závodění - a je v tom opravdu dobrý.

Původ a jméno

Ferdinand se narodil roku 1997 v Salzburku jako druhé dítě a jediný syn Karla Habsburského a Francescy von Thyssen-Bornemisza. Jeho otec byl starším ze dvou synů Otty Habsburského, nejstaršího syna posledního rakouského císaře a českého krále Karla I., jehož abdikací v listopadu 1918 skončila i éra rakouského císařství. Kdyby tehdy monarchie nezanikla, Ferdinand by se pravděpodobně jako pravnuk císaře, navíc v nepřerušeně mužské linii, jednou postavil do jejího čela. Řád věcí se ale změnil a mladý následník se narodil a byl vychován jako rakouský občan. Jeho celé rodné jméno by se do kolonky cestovního pasu nevešlo. Rodiče ho pojmenovali v souladu s tradicemi velmi pečlivě: čtyřměsíční chlapeček byl pokřtěn jako Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen.

Média Ferdinandovi ke jménu často připojují nejrůznější přízviska. Hovoří o něm např. jako o „dědici rakouského trůnu“ nebo o „mladém arcivévodovi“, což je ale nepřesné označení, protože se vznikem první rakouské republiky a s vydáním tzv. Habsburského zákona roku 1919 byly veškeré šlechtické tituly v zemi zrušeny. Titulatura někdejších šlechticů je v zemích bývalého rakousko-uherského mocnářství dodnes třaskavé téma a Habsburkové sami jej jen neradi přiživují. Ferdinandovo občanské jméno, to jediné, které smí oficiálně používat, zní Ferdinand Zvonimir Habsburg-Lothringen; při závodech se na žebříček vítězů nechává zapisovat úsporně jako Ferdinand Habsburg. Svého jména nezneužívá, ale je na něj pyšný, protože ho váže k předkům, kterých si váží:

„Jméno Maria je pro členy habsburského rodu tradiční křestní jméno,“ vysvětluje. „Spojuje mě s otcem i dědečkem. Jméno Zvonimir je chorvatské, protože mě pokřtil arcibiskup v Záhřebu,“ dodává s tím, že pro jeho otce bylo důležité, aby se ve jméně jeho syna odrážel vztah právě k Chorvatsku.

Závody s modrou krví

Ferdinand byl odjakživa soutěživý typ. Podle svých vlastních slov už jako malý kluk toužil podat ten nejlepší výkon a překonávat sám sebe. Jeho otec Karl má slabost pro rychlá auta a malý Ferdinand často jezdil na projížďky s ním a s jeho nejlepším přítelem, Oliverem Porschem. Jeho závodní kariéra začala už ve třinácti letech, kdy se poprvé zúčastnil mistrovství světa motokár. Upoutal na sebe tehdy vlnu pozornosti, i když zatím jen tím, že jeho nezaměnitelné příjmení se hojně objevuje v každé učebnici dějepisu. V roce 2014 se mu podařilo se od motokár propracovat k monopostům (konkrétně k závodním silničním monopostům, které známe spíše pod označením formule). Už o dva roky později získal jako devatenáctiletý druhé místo v 2016 Euroformula Open, v roce 2017 se účastnil Mistrovství Evropy FIA ve Formuli 3 a čtyřikrát se tam umístil na stupni vítězů. V následujících letech se jako zavedený hráč vracel na Mistrovství světa vytrvalostních závodů FIA a také na závody European Le Mans Series, což byla meta, které si dlouho přál dosáhnout. Jeho největší sen se naplnil v roce 2021, kdy se připojil jako expert k týmu Formule 1. Než dosáhl věku 25 let, stal se úspěšným reprezentantem Rakouska v automobilovém závodění a jeho jméno figuruje ve statistikách mezi nejlepšími ve své kategorii.

Foto: Tunde Hanzseros/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Ferdinand Habsburg v motokáře (2014)

„Nemůžete vyhrát závod s modrou krví v žilách. Jen s benzínem,“ vyjádřil se k jeho osobě Niki Lauda, pilot Formule 1. „Je to velmi inteligentní chlapec, který neusnul na vavřínech, ale bere svou práci vážně a je ambiciózní. Má nesmírný talent,“ shrnul.

Jiný život

Ferdinand sám na tom, že je potomkem císařů, nijak nelpí. Když přijde řeč na původ, odpovídá zdráhavě. Podobně jako jeho předci, i on si touží podrobit svět - v jeho představách je ale ten podmaněný svět světem Formule 1. Ačkoliv byl vychován v úctě k rodině, vlasti a víře, starým monarchistickým hodnotám, ze zašlé slávy císařského dvora těžit nepotřebuje:

„Jsem nesmírně hrdý na všechno, co moje rodina dokázala,“ říká. „Já ale teď žiju jiný život.“

Onen „jiný život“ zahrnuje všechny slasti i strasti generace Z. Má aktivní profily na sociálních sítích, na kterých sdílí příspěvky i videoblogy ze závodišť i z cest, které podniká s rodinou a přáteli. Má desítky tisíc sledujících a těší ho, že má jeho obsah dosah. Čas od času médii proletí zpráva o vážném zranění, které si způsobil při závodech, zdá se ale, že ho od milovaného sportu nemůže odradit žádná nehoda. Když dnes Ferdinand zavítá do Vídně, rád si po ránu zaběhá v parcích kolem zámku Schönbrunn. Majestátní palác si nechal v 17. století jako svou odpočinkovou rezidenci postavit císař Leopold I., od rozsáhlé přestavby, která proběhla za císařovny Marie Terezie o půl století později, pak slouží jako oblíbené letní sídlo Habsburků. Ferdinand si nechodí k císařským zahradám odpočinout, ale přemýšlet. Obdivuje přitom toto vrcholné dílo barokní architektury, které vybudovali jeho předci. Občas se zastaví, zadívá se do oken jednoho z 1441 pokojů, a hlavou mu prolétne, že kdyby byl skutečný korunní princ, jeden z nich by byl jen jeho. Pak ale pošetilou myšlenku zažene a rozběhne se zase dál do světa, do kterého patří. Do světa 21. století, Formule 1 a instagramových lajků.

Foto: Geoff Ridder/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 3.0

Ferdinand Habsburg

ZDROJE:

Baldwin, Alan: „Habsburg heir positions himself as a leader of rebels“ (22.6.2023). Reuters. Čteno 12.9.2024

Cooper, Sam: „Meet the Austrian royal trying to redefine the route into motorsport“ (7.8.2023). www.bankbtpn.com. Čteno 12.9.2024

Motion, Davina: „Life In The Fast Lane: Ferdinand von Habsburg on being motor racing's next big star“ (24.9.2020). Tatler.com. Čteno 12.9.2024

Habsburg, Ferdinand: „About Me“. www.ferdinandhabsburg.com. Čteno 12.9.2024

„Další slavné jméno ve formuli 1? Talentovaný mladík je potomkem posledního rakouského císaře“ (10.12.2017). Sport.cz. Čteno 13.9.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz