Hlavní obsah
Lidé a společnost

Madame IQ. Nejchytřejší žena na světě má československé předky, v logice předstihne i Einsteina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Poprvé podstoupila IQ testy, když jí bylo deset. Naměřili jí 228 bodů, více, než do té doby kterémukoli jinému dítěti. Dnes přednáší Marilyn vos Savant na vysoké škole, tančí a v oblíbených novinových sloupcích řeší složité matematické problémy.

Článek

Marilyn vos Savant je živoucím důkazem, že rčení „nomen omen“ bývá pravdivé. Její příjmení Savant totiž ve francouzštině znamená „mudrc, učenec“. Narodila se roku 1946 v St. Louis v americkém státě Missouri jako Marilyn Mach. Příjmení, které zdědila po otci, v dospělosti nikdy nepoužívala: věřila, že je správné, aby dcera přijala za své rodné příjmení své matky.

Příliš chytrá dívka

Marilyn přišla na svět jako potomek evropských imigrantů. Matka Marina pocházela z Itálie, otec Joseph byl Rakušan, oba měli navíc československé a německé kořeny. Mezi její předky patřil i Ernst Mach, slavný rakouský fyzik a filosof. Marilyn vykazovala známky vysoké inteligence už od útlého dětství - pozoruhodně brzo se sama naučila psát i počítat, zajímala se o složitá vědecká i společenská témata a četla literaturu faktu určenou pro dospělé čtenáře. Přirozený talent projevovala zejména v matematice a měla vysoce rozvinuté kreativní myšlení.

Ve škole si ale s ostatními dětmi rozuměla jen těžko a pochopení se jí nedostávalo ani doma. Navzdory slavné rodinné historii rodiče nadání své dcery cíleně nepodporovali. Byli přesvědčeni, že dívce je vysoká inteligence stejně k ničemu, a snažili se Marilyn zaměstnat činnostmi, které jí měly být v budoucnu více k užitku: vařením, péčí o domácnost a výpomocí v otcově obchodě. Větší pozornost věnovali vzdělání svých dvou synů, z nichž žádný se inteligencí své sestře ani nepřibližoval.

Foto: Kuebi/Wikimedia Commons/Public Domain

Ernst Mach, slavný předek Marilyn vos Savant

I přesto (nebo právě proto) se manželé Machovi rozhodli dceru podrobit psychologickému vyšetření. Těžko říct, zda je k tomu pohnula náhlá touha Marilyn přece jen nějak podpořit, nebo spíše fakt, že mezi děti ve škole zapadala čím dál tím méně. Na každý pád výsledek vyšetření překvapil i je: Marilyn bylo ve věku pouhých deseti let naměřeno extrémně vysoké IQ. V tehdy dostupném Stanford-Binetově testu z roku 1937 získala 228 bodů, což je hodnota, která u tak malého dítěte odpovídá mentální kapacitě člověka více než jednou tak starého. Tento výsledek byl zaznamenán i v Guinessově knize rekordů. Přestože se Marilyn stala oficiálně nejchytřejším dítětem na světě, rodiče to stále nepřesvědčilo o tom, že je jejich dcera výjimečná. Mělo to ale i své výhody: i přes neschopnost najít společnou řeč s dětmi svého věku prožila Marilyn vesměs docela normální dětství.

Do třetice všeho dobrého

Dříve, než stačila dospět, stihla se Marilyn vdát. Bylo jí teprve šestnáct. Manželé žili jako na horské dráze a jejich vztah se po deseti letech rozpadl. V soukromém životě neměla štěstí ani po rozvodu: o muže sice nikdy neměla nouzi, ale vztahy byly spíše nahodilé a nevydržely dlouho. Je nutné zmínit, že rozhodně měla co nabídnout: kromě toho, že byla nevšedně inteligentní, vynikala krásou jako z plakátů a uměla se o sebe dobře postarat. Od mládí ji bavilo psaní. Už v době, kdy pomáhala otci v obchodě, současně prodávala svoje články do místních novin. Četly se dobře. Po ukončení studia filosofie na univerzitě v St. Louis, kam nastoupila pouze kvůli přání svých rodičů a kde podle svých vlastních slov málem „zemřela nudou“, pragmaticky vyhodnotila, že pouze novinařinou se jen těžko dobře uživí. Dala se na dráhu realitní makléřky a investorky, při které prokázala velmi dobrý úsudek a během pouhých pěti let se zvládla zajistit natolik, že se mohla dále bez starostí věnovat pouze psaní.

Ani její další manželství nevydrželo navěky. Po druhém rozvodu v řadě si tehdy pětatřicetiletá Marilyn, matka dvou dětí, sice přísahala, že do stejné řeky už znovu nevstoupí, závazek ale nedodržela a roku 1987 se vdala potřetí. Vzala si Roberta Jarvika, chirurga, vědce a génia ve svém oboru, který proslul jako konstruktér prvního umělého srdce na světě. Přezdívalo se mu „bůh kardiaků“. Robert sdílel nadšení Marilyn pro tanec i lyžování a krom toho byl, zdá se, nepřekonatelným romantikem: pro sebe i svou snoubenku vyrobil snubní prsteny z pyrolytického uhlíku, což je stejný materiál, který dříve použil ke konstrukci umělého srdce. Po jeho boku žije Marylin dnes už více než pětatřicet let.

Foto: National Heart, Lung and Blood Institute/Wikimedia Commons/Public Domain

Umělé srdce Jarvik-7 Roberta Jarvika

Zeptejte se Marilyn

Přestože mezi lety 1985-89 držela podle Guinessovy knihy rekordů prvenství v žebříčku nejchytřejších lidí světa (předstihla i Alberta Einsteina nebo Stephena Hawkinga), sama Marilyn nikdy nepřikládala výšce svého IQ velkou váhu. Obecně nepovažuje měření IQ za důvěryhodnou vědeckou metodu a tvrdí, že konečné skóre při testování ovlivňuje tolik proměnlivých parametrů, že je nesmysl vyjadřovat výsledek absolutním číslem. Ke stejnému závěru ostatně dospěla i Guinessova komise, která pro malou průkaznost už v současnosti nositele vysokého IQ nezaznamenává. I k dalšímu kastování lidí podle naměřeného IQ přistupuje Marilyn značně skepticky: s oblibou vypráví, jak byla dlouhá léta zasloužilou a vysoce ceněnou členkou Mensy, ale vyhodili ji, protože ani její vysoký intelekt ji nepřinutil platit členské poplatky včas.

Za jeden ze svých životních úspěchů Marilyn považuje to, že svoji inteligenci dokázala skloubit se svojí největší vášní - psaním. Je autorkou mnoha kvízů, hlavolamů, matematických i logických hádanek a hříček. Od roku 1986 má v časopise Parade vlastní rubriku pod názvem Ask Marilyn. Rubriku tvoří odpovědi na otázky, které jí čtenáři zasílají do redakce. V nich se ptají Marilyn na leccos - na geopolitickou situaci, na strategie investic i na řešení domácích úloh pro své děti a ona zná odpověď téměř na všechno. Protože psaní je její celoživotní hobby, odpovědi nepostrádají duchaplnost a vtip a rubrika se těší veliké oblibě. Proslulou se stalo zejména její řešení hlavolamu zvaného Monty Hall Problem, který jí zaslal roku 1990 jeden zvídavý čtenář.

Marilyn vos Savant dnes žije v New Yorku se svým mužem Robertem, užívá si zasloužený důchod a dále s potěšením živí svůj sloupek v časopise Parade. Svoje vlastní vysokoškolské studium kdysi předčasně ukončila s tím, že je pro její život zcela zbytečné, dnes ale na univerzitě příležitostně přednáší. Je známá jako zarytá kritička současného školského systému.

Foto: brewbooks/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

ZDROJE:

KNIGHT, Sam (10.4.2009). „Is a high IQ a burden as much as a blessing?“. Financial Times. Financial Times Ltd. Archivováno z originálu 10.12.2022.

MCCLEARY, Kathleen (11.9.2018). „Marilyn's Rules for a Happy Marriage“. Parade: Entertainment, Recipes, Health, Life, HOLIDAYS. Čteno 7.11.2023

VOS SAVANT, Marilyn (17.6. 2005). „Ask Marilyn: Are Men Smarter Than Women?“. Parade. Archivováno z originálu 11.10.2007.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz