Hlavní obsah
Rodina a děti

U mámy je nejlíp. I když sedí v base

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ve věznici ve Světlé nad Sázavou se nachází unikátní oddělení pro matky s dětmi do tří let. Kritici namítají, že děti do vězení nepatří, zastánci argumentují tím, že pobyt ve vězení je pro děti životní příležitostí.

Článek

Každý, kdo má malé děti, ví, kolik toho potřebují pro svůj správný růst a vývoj. Potřebují stabilní a milující rodinné prostředí, jistotu a zázemí bezpečného domova, potřebují péči, prostor a moře podnětů. Řada rodičů si neumí představit, že by své batole nebrali denně na dlouhé procházky po okolí, nenavštěvovali s ním herny a dětská hřiště, nechodili na návštěvy k přátelům. Ve Světlé nad Sázavou, jediném čistě ženském vězení u nás s oddělením pro matky s dětmi, žijí děti v izolovaném prostředí za zdí a drátem - a je to pro ně to nejlepší, co mohou mít.

Děti vnímají hlavně to, že jsou tady s mámou, říká ředitelka věznice

Zažádat o umístění do oddělení pro matky s dětmi má právo každá odsouzená s minimálním trestem tři měsíce, jejíž dítě je mladší tří let a není v době výkonu vazby nebo trestu odnětí svobody svěřeno do péče jiné osoby. Pro schválení žádosti musí odsouzená dále prokázat, že:

  • nebyla vůči dítěti zbavena rodičovských práv
  • je schopna finančně pokrýt jeho základní potřeby
  • po propuštění z výkonu trestu bude mít žena možnost se o dítě dále starat
  • je zdravotně způsobilá o dítě pečovat, a že k pobytu je zdravotně způsobilé dítě

Věku tří let by děti zároveň neměly dosáhnout před plánovaným propuštěním matky na svobodu, v praxi tak u sebe děti na oddělení mívají zpravidla odsouzené s nižšími trestními sazbami, obvykle pachatelky méně závažných trestných činů. Žádosti o umístění se zpracovávají individuálně: plošně jsou odmítány např. žadatelky, které se dopustily násilných trestných činů nebo trestných činů na dítěti. Výjimečně lze schválit i pobyt dítěte staršího tří let (třeba v případě, kdy dítě těsně přesáhne věkovou hranici před propuštěním matky na svobodu), děje se tak ale jen zřídka.

„Děti do tří let vnímají hlavně to, že tady jsou s mámou a že jsou v hezkém prostředí,“ vysvětluje Monika Myšičková, ředitelka věznice Světlá nad Sázavou. „Chovají se tady k nim všichni hezky, zaměstnanci i příslušníci. Pro děti nad ty tři roky už to ale nestačí, ty prostory jsou zúžené, byť ta ubytovna pro matky s dětmi je docela rozsáhlá. Kontakt s vnějším světem už u starších dětí není takový, jaký by měl u dítěte správně se vyvíjejícího být,“ dodává.

Oddělení pro odsouzené matky s dětmi ve Světlé nad Sázavou je u nás výjimkou i přesto, že se jeho provoz osvědčil. Budova je sice obehnána drátem, uvnitř ale připomíná vězení jen málo. Celý prostor působí spíše jako dobře vybavený azylový dům; nenajdete tady mříže ani cely, dveře do pokojů mají kliky, výmalba stěn je veselá a visí na nich dětské obrázky. K dispozici je společná kuchyň s hernou a hromadou hraček, pod schody stojí řada odrážedel. Oddělení je štědře financováno, materiálně se zde děti mají dobře. Na vycházkovém dvoře stojí prolézačky a děti s matkami mohou každý týden chodit na společné procházky do města. Vedení pro děti pořádá dětské dny, vánoční i mikulášské besídky. Mají zde víc, než by možná měly na svobodě, a mají tady hlavně tu mámu.

Foto: Honza Groh/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Město Světlá nad Sázavou, Vysočina

Humanita se správným cílem

Pro novodobé soudce z lidu je možnost, aby matky pečovaly ve vězení o své vlastní děti, projevem přílišné humanity vůči těm, které svým odsouzením právo na veškeré humánní ústupky ztratily. Vězení prý nemá být za odměnu, vězni v něm nemá být dobře a nemá si v něm zažívat výhody. Optikou, která umožňuje dětem pobývat ve vězení se svými matkami, přitom není právo ženy na kontakt se svými dětmi, ale právo dítěte na co nejlepší život. Matky, které končí ve vězení, často pocházejí z nepodnětného prostředí, které je nenaučilo správným hodnotám ve vztahu ke společnosti, k sobě samotné ani ke svým dětem. Právě u nejmenších dětí je přitom zásadní, aby si ženy osvojily návyk v péči o ně. Získají ho navíc pod dozorem, na místě, kde nebudou mít jinou možnost než o své dítě pečovat, s podporou odborníků a bez vlivu problematických osob ze své kriminální minulosti. Zkušenosti z unikátního oddělení ve Světlé nad Sázavou ukazují, že matky si možnosti, kterou zde dostaly, váží, a o děti se starají velmi dobře. Vytvořit pevné pouto s dítětem, které vede k posílení rodičovské odpovědnosti, je jedním z cílů oddělení.

Oddělení pro matky je mimo jiné i účinný nástroj sociální prevence. Udržování rodinných vazeb je zásadním faktorem pro zamezení recidivy a má významný vliv na znovuzačlenění do společnosti. Výzkumy ukazují, že recidiva odsouzených, které mají u sebe v době odnětí svobody svoje děti, je zanedbatelná ve srovnání s těmi, které o možnost o ně pečovat s uvězněním přijdou. Kojenec, který skončí s mámou ve vězení, v něm sice nezažije běžné radosti dětského života na svobodě, ale po uplynutí tří let má velkou šanci mít něco, co by jinak možná nikdy neměl: mámu, která se o něj umí postarat a která je více motivovaná vést po propuštění řádný život, do kterého její dítě bude přirozeně patřit. Pokud je někdy ve vztahu k vězňům lidskost slabostí, v tomto případě je zamířena správným směrem.

Netrestat trestem rodičů

Podle kanceláře veřejného ochránce práv je v souladu se základními právy dítěte, aby nebylo trestáno trestem svých rodičů. Pravdou je, že odsouzením rodiče vždycky zákonitě trpí i dítě. Pro děti odsouzených matek neexistuje žádná jiná realita než ta, ve které jejich máma sedí ve vězení, a předpokladem jejich spolupobytu je, že venku není nikdo, kdo by se o ně postaral. Zpravidla jde o děti bez druhého rodiče a bez širší rodiny schopné nahradit jim rodičovskou péči. Je jejich výsostným zájmem, aby máma, kterou mají, se o ně dovedla postarat. Bylo by hezké, kdyby děti měly na výběr: chceš jít se svojí mámou do basy, nebo s ní chceš jít do hezkého domu se zahradou, kde by se o tebe dobře starala, krmila a rozvíjela jako kterákoliv jiná máma? Taková volba by byla snadná, ale zde neexistuje. Tyto děti žádný alternativní život, ve kterém by jejich máma nebyla odsouzená, na výběr nemají.

Pobyt malých na oddělení matek ve výkonu trestu není pseudohumánním ústupkem ani týráním dítěte; je možností, jak jim zlepšit vyhlídky na šťastné dětství.

Foto: PrisonImages/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 3.0

Oddělení pro matky s dětmi jsou v západním světě běžnou praxí

ZDROJE:

Dítě má právo být se svou matkou. I když je ve výkonu trestu. (9.10.2020) Advokátní deník. čteno 19. 1. 2024

Nová ubytovna ve Věznici Světlá nad Sázavou. www.vscr.cz [online]. Vězeňská služba ČR, 2022-04-01 Čteno 19. 1. 2024

První krůčky udělaly v kriminále. Děti z vězení pro matky ve Světlé (21. 6. 2012). iDnes.cz. Čteno 19. 1. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz