Hlavní obsah
Názory a úvahy

Všechno, co potřebujeme vědět o Imane Khelifové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Henning Snater/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Ilustrační foto

Světem hýbe genderový spor z olympijského dějiště. Veřejnost nahlíží pod sukně alžírské boxerky a ptá se jí, jestli je vůbec žena.

Článek

Ve středověkých legendách se dochovaly zmínky o zvláštním rituálu. Než nově zvolený papež usedl na svatopetrský stolec, musel prý podstoupit zkoušku mužnosti. Usadil se na speciální židli s otvorem v sedáku, kterým prostrčil genitálie, načež pověřený šťastlivec z řad přítomných kardinálů strčil ruku pod sedák a hmatal. Pokud nahmatal varlata, radostně zvolal:

„Habet!“ ("Má je!")

Rituál měl předejít hrozbě, že by za papeže mohla být nedopatřením zvolena žena. V 9. století prý už žila nějaká papežka Jana, jejíž skutečné pohlaví bylo odhaleno až v okamžiku, kdy na Svatopetrském náměstí přímo před zraky šokovaných věřících porodila syna (načež ji rozzuřený dav ušlapal k smrti). Dnes už máme za to, že stejně jako postava domnělé papežky Jany, tak i rituál ověřování pohlaví budoucích papežů patří k středověkým smyšlenkám bez reálného základu. Zní to absurdně a směšně - dospělého člověka obnažovat a ohmatávat, aby dokázal, co má mezi nohama. Hloupá středověká báchorka, pomysleli byste si. To by už dnes neobstálo, řekla bych si i já. A pak bych si vzpomněla na Imane Khelif.

To není fér!

Imane Khelif je alžírská boxerka, která v těchto dnech reprezentuje Alžírsko na letních olympijských hrách v Paříži. Před pár dny volně postoupila do druhého kola kategorie ženského boxu do 66kg, ve kterém se utkala s Italkou Angelou Carini. Utkání trvalo pouhých 46 sekund, během kterých Khelif uštědřila své soupeřce dva údery tak silné, že Carini pro intenzivní bolest a krvácení z nosu ze zápasu odstoupila.

„To není fér!“ zvolala údajně, když opouštěla ring. Neobvykle krátké utkání ihned vzbudilo velký zájem veřejnosti a svět obletěla fotografie obou žen v závěrečných vteřinách v ringu. Carini si na ní s obočím zkřiveným bolestí drží obličej a stojí zády ke Khelif, která se ji neobratně snaží utěšovat. Média vycítila závan kontroverze a lidé se začali ptát. Kdo je ta Alžírka, která během minuty v ringu dohnala soupeřku k slzám? Nemá na ženu příliš silné pěsti? A vůbec, má takový zvláštní obličej, hrubé rysy a silnou postavu: je to vůbec žena? Během několika dní už jméno Iman Khelif skloňovala světová média, přiživila se na něm politická hnutí, náboženské skupiny i aktivisté všech názorových proudů. Skandál je na světě. Olympijské hry ještě ani neskončily a Khelif už svlékají donaha, aby viděli, co má po sukněmi.

Moje dcera je žena

Pod nánosem bahna z bulvárních žump poněkud zapadlo, jak silný (až olympijsky silný) je životní příběh Imane Khelif. Dnes pětadvacetiletá Khelif vyrostla v zapadlé vesnici v západním Alžírsku a ke sportu lnula už jako dítě. Odmala hrála fotbal a sbírala kovový šrot, aby si za peníze z jeho prodeje mohla koupit lístky na autobus do nejbližší posilovny. Boxovat se naučila, aby se dokázala vyhnout ranám chlapců ve škole, a její otec ji zpočátku odmítal podporovat, protože ani fotbal, ani box neschvaloval jako vhodný koníček pro dívku. Dnes je jejím velkým fanouškem a obhájcem - a to i v tomto sporu o ženství.

„Moje dcera je žena,“ má jasno její otec. Veškeré kontroverze genderového sporu se točí kolem diskvalifikace Khelif ze zápasu o zlatou medaili na mistrovství světa v roce 2023. Podnět k diskvalifikaci tehdy podalo Rusko v čele s Umarem Kremlevem, prezidentem Mezinárodní boxerské asociace (IBA), poté, co Khelif třikrát porazila Azaliu Aminevu, do té doby neporaženou naději ruského boxu. Diskvalifikace tak obnovila neporazitelnost ruské reprezentantky. Náhoda? Chtějme tomu věřit.

Rozhodnutí IBA bylo zdůvodněno testy, jejichž výsledky prý naznačovaly, že alžírská boxerka má příliš vysokou hladinu testosteronu a chromozomy XY. IBA odmítla zveřejnit metodiku i standardy testování, stejně jako nikdy nepředložila konkrétní lékařské záznamy o naměřené hladině testosteronu. Kremlev nebyl schopný uspokojivě zodpovědět na doplňují dotazy ohledně diskvalifikace a Mezinárodní olympijský výbor jeho závěry smetl pod koberec jako nehodné větší pozornosti. Nikdy se neobjevil žádný konkrétní důkaz o tom, že Khelif nemá ženské znaky, a nalijme si čistého vína: kdyby nevypadala, jak vypadá, problém by neexistoval.

Foto: Algeria Press Service/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 3.0

Imane Khelif (2023)

Krutost sporu o ženství

Angela Carini se za svou reakci v ringu po pár dnech omluvila. Přiznala, že jednala ve zkratu a šoku z rychlé prohry, uznala výhru Khelif a projevila lítost nad tím, čím teď musí procházet. Ráda bych na tomto místě zdůraznila, co si uvědomila i sama Carini, totiž že Khelif je v první řadě lidská bytost. Je to člověk z masa, krve a citů, které jsou teď zraňovány v tom nejniternějším slova smyslu. Útoky na pohlavní identitu jsou útoky na jednu z nejzákladnějších jistot, které o sobě máme, na jednu z podstat našeho bytí a žití. Khelif věnovala velkou část své životní energie boji za to, aby jako žena mohla vůbec sportovat, a teď čelí útokům, které zpochybňují její samotnou existenci. Bagatelizovat ženství ženy, která se ke svému místu na slunci musela vinou svého pohlaví probojovat, je mimořádně kruté a ostudné.

Vzpomínám, jak Khelif reprezentovala Alžírsko na olympiádě v Tokiu v roce 2020. Tam jsem její jméno zaznamenala poprvé - ve čtvrtfinále ji tehdy epicky porazila moje velká oblíbenkyně, Kellie Harrington, o deset čísel menší, o pár kilo lehčí a celkově konstitucí výrazně drobnější irská reprezentantka. Ženství Harrington tehdy nikdo nezpochybňoval, stejně jako nikdo nezpochybňoval ženství Khelif, dokud v ringu prohrávala. Můj osobní názor laika je, že pokud teď nad Carini vyhrála, je to prostě tím, že byla dobrá, stejně jako s Harrington neuspěla, protože byla tehdy lepší Irka. Sport je hodně o štěstí a štěstí bývá málokdy spravedlivé. To ostatně uznala i Angela Carini.

Něco mi říká, že i kdybychom Imane Khelif všichni viděli nahou, stejně by nám to nestačilo. I kdybychom jí pod sukní nahmatali cokoliv, bylo by to málo. Khelif se narodila jako žena, identifikuje se jako žena, má ženské pohlavní orgány a neexistuje exaktní doklad o tom, že by její genetická nebo hormonální výbava neodpovídala jejímu genderu. Ona sama má jistotu, že je žena, a to je ostatně všechno, co jako veřejnost potřebujeme vědět. Pokud konzervativní strana spektra rozporuje tyto skutečnosti na základě nepodloženého tvrzení vlivného Rusa, nezbývá, než žasnout nad tou mírou progresivity.

ZDROJE:

Lough, Richard: „Who is Imane Khelif, the boxer in Paris Olympics gender debate?“ (3.8.2024). Reuters. Čteno 6.8.2024

Li, David K.: „Imane Khelif wins fight and declares, 'I want to tell the entire world that I am a female'“ (3.8.2024). NBC News. Čteno 6.8.2024

Pattle, Alex: „Imane Khelif failed gender eligibility test due to chromosomes, says IBA“ (6.8.2024). Independent. Čteno 6.8.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz