Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za Klingera ze seriálu M*A*S*H se jeho děti styděly. „Arab z Toleda“ Jamie Farr oslaví 90 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CBS Television/Wikimedia Commons/Public Domain

Jamie Farr (vpravo) s kolegou Alanem Aldou na natáčení seriálu M*A*S*H

Nezapomenutelná tvář Jamieho Farra se pro několik generací stala symbolem dobré televizní zábavy. Hrdý Toleďan s arabskými kořeny si dodnes užívá zájem davů a i přes četné zdravotní těžkosti neztrácí životní optimismus.

Článek

Víte, jak se před sto lety žilo ve Spojených státech chudým arabským přistěhovalcům? Leckdo by vám řekl, že bídně. Jamie Farr, představitel desátníka Klingera ze slavného seriálu M*A*S*H, si ale své dětství v rodném Toledu v americkém státě Ohio nemůže vynachválit.

„Bylo to opravdu malebné místo,“ vzpomíná na přistěhovaleckou čtvrť, ve které jako dítě žil. Město svého mládí opustil už v roce 1952, nikdy ale nepřestal s láskou vzpomínat na své Toledo a takřka idylická léta v něm.

Syn kupce z Toleda

Vzpomínky z dětství dokážou zastřít leckterou bídu, zvlášť, pokud to bylo dětství šťastné. Jamie Farr přišel na svět v době, kdy Spojené státy drtila velká hospodářská krize. Ta začala roku 1929 pádem newyorské burzy a postupně se rozšířila do celého světa. Jako všechny ekonomické krize, i tato zasáhla nejvíce nejnižší, nejchudší vrstvy obyvatel, do kterých patřili i manželé Jamelia a Samuel Farahovi, Farrovi rodiče. Farahovi byli nemajetní migranti z Libanonu, kteří do země přicestovali s první vlnou imigrantů z Blízkého Východu, aby se pak natrvalo se usadili v Ohiu. Neměli toho mnoho: vlastnili jen krámek s potravinami, který se v krizi vší silou snažili udržet při životě, a malý šicí stroj, na kterém matka přilepšovala rodinnému rozpočtu. Když se roku 1934 Farahovým narodil jejich první a jediný syn, pojmenovali ho Jameel Joseph Farah. Jméno volili pečlivě - mělo odkazovat na libanonský původ rodiny, ale zase ne moc. Ironií je, že toto „původní“ jméno Jamieho Farra vlastně tolik původní nebylo: když jeho otec coby čerstvý imigrant stanul na půdě imigračního centra na Ellis Island, nahlásil úřadům falešné, protože jeho skutečné jméno Abboud znělo příliš arabsky. Rodiče Farahovi měli i přes tvrdou práci vždycky hluboko do kapsy, svého syna ale vychovávali tak, aby jejich bídu pocítil co nejméně.

„Můj otec měl velmi skromný plat,“ vyznal Farr později. „Moc se mu nevedlo. Vždycky jsme ale měli dobré oblečení, byli jsme nakrmení a čistí. Nevěděli jsme, že jsme chudí, prostě jsme mysleli, že takhle žijí všichni.“

Foto: Armando Olivo Martín del Campo/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Přistěhovalecké centrum (dnes muzeum) na ostrově Ellis Island v New Yorku, vstupní bráně do Spojených států

Když mladý Jameel dospíval, vytušil nutnost přiložit ruku k dílu. Prodával noviny, umýval auta a do noci pomáhal otci v obchodě. Otce Faraha synova výpomoc přiváděla k šílenství. Byl to nezmar, pošetilec a komediant, který se bavil tím, že skákal na prodejní pult a k obveselení zákazníků na něm tancoval kankán v plyšových papučích. Rodiče důsledně dbali na to, aby Jameel zapadl mezi rodilé Američany, a všemožně ho povzbuzovali, aby se neostýchal a trávil čas se svými americkými vrstevníky. Ponoukali ho také, aby ve škole i doma mluvil výhradně anglicky. Proces asimilace formálně završil roku 1959, kdy si změnil jméno - zrovna se vrátil z války v Koreji, kde měl plné zuby toho, jak si z jeho šišlavého libanonského jména ostatní vojáci utahovali. Z Jameela Faraha se tím okamžikem stal Jamie Farr.

Voják v dámských šatech, který proslavil Toledo

Hvězdná kariéra Jamieho Farra začala nenápadně. V jedenácti letech se zúčastnil herecké soutěže a vyhrál hlavní cenu, která čítala dva dolary v hotovosti. Už od dětských let miloval divadlo a prokazoval velké komediální vlohy. Toužil se prosadit jako divadelní herec, po střední škole proto odcestoval do Kalifornie, kde absolvoval herecký kurz. Tam si ho všiml hledač talentů a nabídl mu vedlejší roli ve filmu Blackboard Jungle. Tento snímek Farrovi velkou slávu nepřinesl, povzbudil v něm ale mimo divadlo zájem i o práci ve filmu.

Ke své nejslavnější roli, postavě desátníka Maxe Klingera z kultovního seriálu M*A*S*H, se dostal oklikou. Desátník Klinger měl původně být pouze nevýznamná vedlejší role, která se měla objevit jen v pár epizodách, a Farr zpočátku nikdy nevěděl, která z epizod bude jeho poslední. Tehdy jeho jméno ještě nemělo potřebný zvuk a on tak tak zvládal z honoráře za natáčení (který činil i před padesáti lety mizerných 250 dolarů za epizodu) zaplatit jídlo a nájem. Producenti se navíc zarytě bránili jeho požadavkům na řádnou smlouvu, což Farr vyhodnotil jako úskok, aby mu nemuseli zvyšovat plat.

Původně hlídač, později úředník mobilní armádní chirurgické ambulance, Klinger ale nakonec úderem čtvrté sérii v seriálu zůstal a stal se jednou z jeho nejvýraznějších postav. Šlo o snadno zapamatovatelný typ; snědý, temperamentní Max Klinger se totiž usilovně snažil uniknout z armády a oblékal se do ženských šatů, aby docílil svého propuštění na tzv. „paragraf 8“. Ten nařizoval propustit ze služby toho vojáka, který by trpěl mentální poruchou (přičemž za mentální poruchu se v té době považoval i travestismus nebo homosexualita). Řečí dnešního světa byl Max Klinger crossdresser, který si ale ve svých převlecích nijak zvlášť neliboval. V 70. letech, kdy seriál vznikl, byl muž převlékající se za ženu na hraně toho, co mohlo projít cenzurou. Když seriál opustil Gary Burghof, představitel úředníka jednotky Waltera „Radara“ O'Reillyho, Farr přestal ženské šaty nosit. Důvod měl dvojí: jednak cítil, že tento vtípek v jeho postavě trochu vyčpěl a Klinger se musí se svým nově nabytým postavením posunout dál, jednak měl v té době malé děti, které se za něj začaly stydět. Ve škole se jim totiž vrstevníci posmívali, protože v hlavním vysílacím čase viděli jejich otce v silonkách a plesové róbě.

Foto: CBS Television/Wikimedia Commons/Public Domain

Maxwell „Max“ Klinger

Postava Maxe Klingera byla jinak svému představiteli upravena na tělo. Stejně jako Jamie Farr, i desátník Klinger byl Američan libanonského původu, stejně jako on prožil dětství a dospívání v Toledu. Jak Farr, tak Klinger milovali své rodné město z celého srdce a kudy chodili, dělali mu dobrou reklamu.

„Farr přinesl Toledo do všech amerických obýváků,“ zněl text jedné z pochvalných recenzí v novinách. Desátník Klinger v mnoha svých replikách zmiňuje konkrétní místa nebo skutečnosti z toledské historie nebo kultury, které Jamie Farr zažil na vlastní kůži. Rada města Toledo mu jeho sentiment oplatila. Mnohokrát byl vyhlášen za nejslavnějšího toledského rodáka, univerzita v Toledu mu propůjčila čestný doktorát. Město mu vztyčilo sochu a dokonce na jeho počest přejmenovali park, ve kterém strávil podstatnou část dětství, což Farr nazval vrcholem svého života i kariéry. Na rozdíl od Klingera se ale Farr nevzpěčoval své vojenské povinnosti; strávil dva roky ve službě v Koreji, po převelení zpět do Států zůstal dva roky v aktivní a dva v pasivní záloze. Spolu s představitelem Trappera (Wayne Rogers) a plukovníka Henryho Blakea (McLean Stevenson) byl Farr jedním ze tří herců z M*A*S*He, kteří Koreu během své vojenské služby navštívili. Známky, které desátník Klinger nosí v seriálu na krku, jsou ve skutečnosti Farrovy vlastní.

Pozornost si užívá i dnes

Role svérázného desátníka Klingera přinesla Farrovi slávu nejspíš doživotní. Přestože od natáčení uplynulo už dobrých padesát let, na ulici v něm lidé Klingera stále poznávají. Farr nepatří k těm hercům, kteří by se pozornosti fanoušků vyhýbali, naopak. Mrzelo by ho prý, kdyby tomu tak nebylo.

„Miluji, když mě někdo na ulici zastaví a chce si povídat,“ říká. Za to, že si jeho tvář lidé pamatují, je stále vděčný. V posledních letech své kariéry se věnoval především divadelnímu herectví. V roce 2014 přímo na jevišti zkolaboval a následně mu byl jako součást léčby aterosklerózy zaveden stent do srdeční tepny, o čtyři roky později zkolaboval znovu a rozhodl se z divadla odejít (ještě před deseti lety odehrál osm představení týdně). Mimo problémů se srdcem mu život znepříjemňuje revmatoidní artritida a kapsy mu doslova chrastí léky. I tak si ale zachovává svůj pověstný životní optimismus a mladistvý elán, se kterým se probouzí do každého nového dne. Žije spokojeně ve svém kalifornském domě a užívá si poklidného stáří ve společnosti své ženy, dvou společných synů a milovaného vnuka. Ze všech zdravotních těžkostí ho nejvíce omezuje radikální změna jídelníčku.

„Musím držet dietu,“ přiznává posmutněle, „velmi přísnou. Všechno to tofu a tak.“

Pro párek v rohlíku by prý vraždil.

Foto: Petty Officer 2nd Class Roadell Hickma/Wikimedia Commons/Public Domain

Jamie Farr (2007)

ZDROJE:

„A soldier in a dress put Toledo into America's living rooms“ (28.3.2000). The Blade. Čteno 20.4.2024

Smith, Gary: „Jamie Farr had it all“ (25.2.2023). The Hamilton Spectator. Čteno 21.4.2024

Crockford, C.M.: „Why Jamie Farr Felt Like MASH's Max Klinger Was Like A Cartoon Character“ (4.4.2024). The Looper. Čteno 21.4.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz