Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč vás lidé neberou vážně? Aneb vymaňte se ze spárů manipulátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://images.pexels.com/photos/7699482/pexels-photo-7699482.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1

Dostali jste se někdy do stavu, kdy jste se plni bezmoci sami sebe tázali, proč vás nikdo nebere vážně? Proč si s vámi ostatní jen pohrávají? Možná je to překvapující, ale to, jak vás vaše okolí vnímá máte jen vy ve svých rukách.

Článek

Proč?

Ptáte se proč vaše slova, naše názory a postoje nikdo nerespektuje? Proč s vámi každý manipuluje, jak se mu právě hodí. Odpověď je jednoduchá: Protože jste jim to dovolili.

Dost možná se jen každému snažíte vyjít vstříc, ke všem se snažíte být hodní, milí a přátelští. Možná tedy proto vás vaše okolí vnímá jako toho známého dobráka, u kterého jim projde jakékoliv chování, jelikož vědí, že vy jim budete tolerovat i to, kdyby vám chtěli skákat po hlavě, vždyť jste ke všem tak hodní.

Nastavení hranic

Jaké je tedy východisko, když jste zbloudili a pozici dobráka, kterého všichni využívají?

Nastavení hranic! Není nic špatného na tom, někomu pomoci, když vás o to požádá. Není nic špatného na tom, udělat pro druhého práci navíc. Není nic špatného na tom poradit, vyposlechnout si, povzbudit. Ale jen v tom případě, kdy vás tahle činnost ‚‘navíc‘‘ neomezuje. Ano, můžete pomoci, ale nikdy to nedělejte na úkor vás, na úkor našeho zdraví, na úkor vaší psychiky, na úkor vás samotných.

Nastavte hranice, když se vám něco nelíbí

Nebojte se nastavit hranice lidem, kteří nejednají dle vašeho uvážení správně. Klidně a důstojně k oběma stranám dávejte najevo to, že se vám něco nelíbí, komunikujte o tom, dejte sami sebe na jednu z hlavních priorit, jedině takhle vás vaše okolí začne vnímat seriózně.

Začněte respektovat sami sebe, teprve poté vás začne respektovat i vaše okolí.

Přirovnání:

Nedávno jsem v jedné moudré knize četla přirovnání o žábě a štírovi, které velice dobře vystihuje dobráky, kteří na svou dobrou povahu doplácí.

Žila byla jedna ropucha, byla velmi přátelská, s každým se snažila vycházet a dělala pro to maximum. Byla velmi oblíbená, protože se snažila každému zavděčit. Jednoho dne na ni zavolal štír: ‚‚Ropucho, poplav ke mně, potřebuji se dostat na druhý břeh, převez mě prosím na druhou stranu.‘‘ Ropucha váhala a štírovi odvětila: ‚‚Štíre, vždyť jsi jedovatý! Bodneš mě a já umřu.‘‘ na což jí štír odpovídá, že stejně neumí plavat, takže jestliže ji bodne, tak umřou oba. Důvěřivá ropucha se mu chtěla zavděčit a plave pro něj, aby mu mohla vyhovět a pomoci mu na druhý břeh. Po chvíli, kdy žába usilovně plave, aby se dostala na druhý břeh ji štír bodl. Žába zvolala: ‚‚Štíre, proč jsi to udělal? Vždyť jsi mi to slíbil, teď se utopíme oba.‘‘ štír ropuše odpovídá: ‚‚Promiň ropucho, když já za to nemůžu. To je ta moje povaha.‘‘

A co z téhle bajky plyne? Nesnažte se být k někomu přespříliš vstřícní, když je to na úkor vašeho zdraví či bezpečí. Někteří lidé mají totiž povahu jako štír..

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz