Hlavní obsah
Aktuální dění

YouTuber utekl z Ruska, dnes má přes milion sledujících a kritizuje Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: screenshot z videa NKFRZ

Roman Abalin v ulicích Gruzie poté, co v březnu 2022 opustil Rusko.

Už je to více než dva roky, co Roman Abalin opustil Rusko kvůli nesouhlasu s Putinovou vládou. Dnes čelí nejen strachu z prodloužené ruky Kremlu, ale také reakcím rozzuřených odpůrců Ruska.

Článek

Roman Abalin je osmadvacetiletý YouTuber pocházející z Čeljabinsku a v minulosti natáčel apolitická videa o ruské kultuře, zvycích, podivnostech post-sovětského životního stylu a kuriozitách z historie a společnosti. Kanál byl směřován na zahraničí, byl zpravidla kompletně v angličtině a obsah byl dramaturgicky orientován na neruské publikum.

Dle statistik měl tisíce nových sledujících měsíčně již dříve, po zahájení ruského útoku na Ukrajinu a Romanově opuštění domovské země počet odběratelů stoupl o více než 70 tisíc a dnes jej sleduje přes milion fanoušků z celého světa. Autor se věnuje nadále vlogování o místech, která navštěvuje, ale nezřídka se věnuje kritice ruské vlády z pozice ruského migranta.

Vladimir Putin je jediný prezident, kterého si pamatuje, jelikož jeho úřad trvá drtivou většinu Romanova života. Roman tvrdil, že až do roku 2014 měl za to, že žije v moderním demokratickém státě, s čímž se jeho generace ztotožňovala. „Když mi rodiče a prarodiče říkali, že v SSSR jste mohli jít za vtip o Stalinovi do vězení, říkal jsem si: to je šílené, ještě že už se to nikdy nemůže stát… no… děje se to právě teď.“

Foto: screenshot z videa NFKRZ

Roman vypráví o svém dětství v Rusku.

„Opustil jsem Rusko…“

Dne 20. 3. 2022 Roman zveřejnil na platformě YouTube video, kde se prochází po ulicích Tbilisi. „Upřímně řečeno cítím, že prostor k životu pro lidi jako já se v současném Rusku stále zmenšuje, jestli mi rozumíte. Cítím, že země, kterou jsem miloval a ve které jsem vyrostl, už skoro neexistuje. Už to není ta stejná země.“ Jako jeden z důvodů pro opuštění země uvedl také svůj kanál, který je pro něj jako dítě. Nebyl si jistý, zda by ve své práci mohl pokračovat, a proto zemi na neurčito opustil.

V Gruzii se nějakou dobu zdržoval kvůli omezeným možnostem vstupu pro občany ze zemí mimo EU. Zároveň byla toho času Gruzie zemí s nejlepšími podmínkami pro ruské migranty, protože ruský občan zde mohl strávit celý jeden rok bez víza. Roman popisuje, že tuto variantu aplikoval po vzoru velké části ruské migrující populace. „Do Gruzie přijelo přibližně za poslední 3 týdny asi 30.000 Rusů,“ tvrdí Roman ve videu. Rusové, které zná, kromě Gruzie také mířili do Arménie, Srbska, Azerbajdžánu a dalších míst s bezvízovým stykem pro ruské občany.

Už během této cesty se setkal s rozporuplnými reakcemi místních na sociálních sítích. Část z nich Romanovi na sociálních sítích vyjadřovala podporu a vítala ho v zemi, část jej ale svými slovy posílala zpátky do Ruska. Roman jim ve videu vyjadřuje pochopení, s přívalem Rusů se ve městě zvedly například ceny nájmů. „Ve Tbilisi bylo možné sehnat čtyřpokojový byt za 500 dolarů, dnes je to už třeba tisícovka.“

V této době se Rusové žijící v zahraničí potýkali s řadou potíží, jako je například nemožnost platit platební kartou. Roman proto platil na počítku svého pobytu v Gruzii hotově a k bezhotovostnímu styku využíval své dříve zakoupené kryptoměny. V této formě mu také zasílali podporu jeho fanouškové.

Pobyt v Gruzii pojal jako příležitost, pro rozvoj své práce, protože nabízí řadu možností pro tvorbu obsahu. „Hlavně chci říct, že po dobu, co tu budu, chci respektovat občany této země a jejich kulturu nejvíc jak to bude možné, protože jsem cizinec a cítím vděk, že tady můžu zůstat,“ vysvětluje. Tvrdí, že navdzory minulým konfliktům, které Rusko s Gruzií měly, jsou místní občané při osobním kontaktu velmi pohostinní a milí.

Kdybyste byli na mém místě, chovali byste se stejně

Svůj další obsah věnoval vlogování o tom, jak se žije Rusovi v zahraničí. Pohyb mimo Rusko mu dal také prostor k tomu, aby se aktivně vyjadřoval k událostem v Rusku a Putinově vládě. Kvůli pestrým reakcím jeho sledujících, kteří Romana označovali za spoluviníka invaze na Ukrajině, kritizovali jeho údajné pokrytectví a to, že se ke „speciální operaci“ více nevyjadřuje. Romanovi došla při čtení komentářů trpělivost. „Tihle lidé nemají představu o tom, jaké to je vyrůstat v zemi, jako je Rusko a čím si procházím.“

Foto: Youtube kanál NFKRZ

Začátkem roku 2024 získal Roman Abalin konečně evropské vízum do svého ruského pasu.

Roman také vyjádřil obavy o svůj život. „Lidé jsou postihování za použití slova válka a vůči novinářům, kteří o Ukrajině píší, jsou páchány násilné trestné činy za to, že dělají tuhle práci - a to je to, co po mně chcete,“ vysvětloval Roman svým kritikům. „Budu naprosto upřímný, důvod, proč to nedělám je, že mám strach. Nechci být stíhaným člověkem ve své domovské zemi, mám tam rodinu a přátele, chci se vrátit a vidět svou rodinu, rozumíte? Možná si říkáte, že byste kašlali na vládu, věřím vám to, ale kdybyste byli na mém místě, chovali byste se stejně. (…) Nebudu obětovat svůj vlastní život pro vaši zábavu a pro svůj lepší pocit.“

V následujících videích se navzdory tomu věnuje analýze ruské propagandy, kritice dalších ruských společenských kroků a samozřejmě prozkoumávání hostitelské země. Vyslovil také svůj názor na podporu Putinovy války dalšími obyvateli Ruska.

Děti jsou vedeny k nenávisti, říká Roman

Současná ruská propaganda je podle něj prokazatelně nebezpečná. V jednom z videí ukazuje, jak pracuje ruská vládní aplikace Gosuslugi, která by se dala přirovnat k rozšířené verzi našeho „Portálu občana“. Umožňuje komunikaci s úřady a státem, objednat se k lékaři nebo zaplatit daně. Skrze tuto platformu nyní Kreml šíří propagandu občanům a umožňuje také například posílat podpůrné pohlednice vojákům.

Předčítá další zprávy, které ruská vláda posílá občanům skrze tuto aplikaci. „Lidé mění zemi: napište nám nápady k rozvoji Ruska,“ čte YouTuber hlavičku e-mailu a hlasitě se směje. „Nevím, jestli by se ruské vládě líbily moje nápady, jak zlepšit Rusko, protože zahrnují její neexistenci,“ komentuje text, stále se smíchem. Ruská vláda v dalším e-mailu vyzývá k pietě za události v Oděse. „Požár, při kterém část ruského světa zemřela,“ překládá Roman a šklebí se. Tento vyostřený konflikt proruských a proukrajinských demonstrantů označuje za důsledek proruské propagandy. Vláda ve zprávě nabízí paralelu s masakrem v Katyni. „A teď tady máme Gosuslugi, kteří k tomuhle přirovnávají události v Oděse v roce 2014 a tím přirovnávají Ukrajince k opravdovým nacistům, to je absolutně nechutné,“ dodává YouTuber.

Foto: web Gosuslugi.ru

Portál Gosuslugi.ru umožňuje ruské vládě posílat občanům také elektronické povolávací rozkazy.

Roman si vzpomíná, že dříve nebyl veřejnými médii tlačen k nenávisti, jako je tomu u dnešních dětí. „Nikdy mi neříkali, abych nenáviděl Ukrajince, Američany, Gruzínce, teď ale říkají dětem, že mají nenávidět, učí je sr*čky o speciální operaci ve škole.“ Apeluje na to, že starší generace v této propagandě vyrůstali, proto jsou proti ní hůře imunní. „Najednou jsem viděl, že se moje země mění v něco, co jsem nečekal. Každý rok jsem si říkal, že to horší už být nemůže, ale pak se ukázalo, že to jde.“

Dalším cílem je svoboda pohybu

Kvůli ruskému pasu a nemožnosti získat evropské vízum se ocitnul v nepříjemné situaci. V únoru tohoto roku se na svém kanále Roman ohlásil z portugalského Lisabonu, kde žije na tzv. digital nomad visa, o které může osoba se zaměstnáním online požádat ve vybraných zemích za určitých podmínek. Roman tak může v Portugalsku zůstat až 5-6 let. S ruským pasem nemá bohužel moc možností, kde se usadit, ale díky svému příjmu, který se v současnosti může pohybovat až okolo 200 tisíc měsíčně, má příležitost objevovat svět a mapovat na svém kanále všechna místa, která mu ruský pas a evropské vízum dovolí navštívit. Nebo jak Roman říká, „proměnit svou imigraci v obsah“.

Za svoji tvorbu je nadále obdivován, ale neméně kritizován. Mnoho uživatelů internetu jej dál napadá kvůli tomu, že válku výslovně neodsoudil ihned po opuštění Ruska, kvůli údajné zbabělosti nebo kvůli tomu, že řada sledujících jeho vlogy vnímá jako snahu vyvolat lítost vůči ruským občanům.

YouTuber se ve starších videích stále vyhýbá slovu „válka“ a mluví o „speciální operaci“ z důvodu opatrnosti, nicméně toto spojení vyslovuje s notnou dávkou sarkasmu. Ve videích z poslední doby už se zdá, že jeho původní strach opadl. Roman se dnes nemůže vrátit do Ruska, protože mu hrozí postih za kritiku vlády a ruské armády.

Foto: screenshot z Romanova YT

Roman Abalin dnes žije v Lisabonu. Jeho dalším cílem je získání evropského pasu a s ním spojené absolutní svobody pohybu.

Také v místech, kam má vstup potenciálně povolen, mu hrozí deportace do Ruska, což nechce riskovat. Jako příklad uvádí hudební skupinu Bi-2, která od roku 2014 cestuje výhradně vně Ruska a Běloruska. Její členové byli letos v lednu zadrženi imigrační policií v Thajsku a hrozilo jim vyhoštění právě do Ruska, kde by jim hrozil přísný postih za protistátní názory. Roman aktuálně evropské vízum využívá k cestování po EU, jeho dalším ideálním milníkem v cestě k absolutní svobodě je získání evropského pasu. „Pokud máte dobrý pas, uctívejte jej, používejte jej a podívejte se na něj s myšlenkou, že miliony lidí po celém světě nemohou získat stejnou svobodu cestování a pobytu jako vy.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám