Hlavní obsah
Lidé a společnost

Budoucnost české cyklistiky. Kdo nahradí Štybara, Kreuzigera a Hirta?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kryštof Burger

Sazka Tour - momentálně největší cyklistický závod v naší zemi.

Silniční cyklistika nabírala v minulé dekádě v Česku na sledovanosti, nyní však jezdci, kteří mají hlavní zásluhu na popularizaci tohoto sportu, postupně mizí ze světového pelotonu. A kdo přijde teď?

Článek

Pryč jsou časy, kdy jsme na Tour de France vídali Romana Kreuzigera, Petra Vakoče či Leopolda Königa. Zdeněk Štybar ve svých 37 letech nejspíš moc dalších sezón nepřidá, a postupně zestárnou i Jan Hirt s Josefem Černým. Českou cyklistiku budou muset táhnout nové tváře. Naštěstí to vypadá, že i do budoucna budou mít tuzemští fanoušci komu držet palce.

Již v letošním roce se v týmech nejvyšší kategorie World Tour představují dvě nové tváře. Jsou jimi dvacetiletí Mathias Vacek a Pavel Bittner. První jmenovaný získával od roku 2021 zkušenost s profesionální cyklistikou v celku Gazprom - Rusvelo, jehož činnost však byla ukončena v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a český talent se ocitl bez týmu. Situace mu přinesla velké trable, nakonec se již od srpna připojil k sestavě Trek - Segafredo, která by mu měla umožnit rozvoj po boku velkých jmen, jako je Bauke Mollema, Mads Pedersen, nebo Jasper Stuyven. Vacek je poměrně univerzálním jezdcem, v mládežnických kategoriích se mu dařilo v časovkách, klasikářských i horských dojezdech. Právě v kopcích loni zadělal na 3. místo v Závodě míru do 23 let, s čímž mu notně pomohl jeho starší bratr Karel. Ten se snaží několikátým rokem prosadit do nejvyšších pater cyklistiky, letos v tomto počinu spojí síly s čerstvě druhodivizní stájí Corratec.

Pavel Bittner se oproti bratrům Vackovým specializuje spíše na rovinatější terény. K jeho hlavním přednostem totiž patří rychlost ve sprintu. Na závodech do třiadvaceti let i v nižších věkových kategoriích dokázal v hromadných dojezdech opakovaně kralovat. V dresu reprezentace si opakovaně vysloužil pochvalu dnes již bývalého trenéra Tomáše Konečného, ten poukazoval i na jeho schopnost přejet i menší kopce a celkové klasikářské dovednosti.

Celý zástup českých nadějí najdeme ve španělských druhodivizních týmech. V týmu Caja Rural se pro letošní sezónu ke zkušenějšímu Michalu Schlegelovi připojilo sprinterské duo Daniel Babor a Tomáš Bárta. Oba zůstali v Česku o něco déle, než je v současné cyklistice trendem, nadcházející sezóna tak napoví na kolik tato cesta může být úspěšná. Jejich celek se pravděpodobně představí i na španělské Vueltě, v případě nominace by se tam někdo z této trojice mohl potkat s dalším krajánkem - Vojtěchem Řepou z konkurenčního Equipo Kern Pharma. Dvaadvacetiletý vrchař se loni blýskl pátým místem v celkovém pořadí Tour of Slovenia, ve většině etap se navíc dokázal dlouho držet kolem celkového vítěze Tadeje Pogačara. Na Českém Svazu Cyklistiky tak pomalu mohou začít budovat zvláštní oddělení s názvem španělská klika. Na stejné úrovni jako tato čtveřice budou závodit i další mladí Češi - Petr Kelemen, Matyáš Kopecký a zmiňovaný Karel Vacek, jehož tým obdržel pozvánku na slavné Giro.

Několik slibných závodníků najdeme i v týmech třetí kategorie, za zmínku stojí Jakub Ťoupalík či Tomáš Kopecký, každoročně navíc řada mladších jezců projde tuzemskými sestavami Elkov-Kasper a ATT Investments. Do dalších let můžeme doufat v růst úspěšných účastníků loňských juniorských podniků. Slibný potenciál v této kategorii ukázali hlavně Pavel Novák (10. na MS juniorů), Milan Kadlec a Martin Bárta.

Česká silniční cyklistika má tak o budoucnost dost možná postaráno. Po několika chudších letech se zdá, že se na našich cestách urodilo a čekají nás hojná léta. Doufejme v rozumný rozvoj tohoto krásného sportu, který by mohl být případnými úspěchy podpořen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz