Hlavní obsah
Sport

Orbán, fotbal a Velké Maďarsko. Zákulisní tahanice o symboly na stadionech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský prezident Viktor Orbán je kromě dalšího známý i svou velkou vášní pro fotbal. Zájem o sport je v jeho případě často propojen se snahou získat politické body doma i v zahraničí. Maďarská fotbalová politika však v posledních měsících narazila.

Článek

O rozsáhlých investicích budapešťské vlády do rozvoje kopané je informováno již několik let. Prostřednictvím nejrůznějších grantů či spřátelených byznysmenů tečou maďarské peníze do fotbalových klubů doma i v zahraničí. Společným jmenovatelem příjemců finančních injekcí za hranicemi je přítomnost maďarské menšiny v místě jejich působení. Kluby jako rumunské Sepsi OFK, slovenský DAC (Dunajská Streda), srbská Backa Topola či chorvatský Osijek zaznamenaly v posledních letech díky přílivu finančních prostředků povětšinou sportovní vzestup.

Zmiňovaný klub Sepsi OFK byl nedávno zapojen do jiné kauzy

Ne vždy se však o prezidentovi Maďarska a fotbale mluví jen v souvislosti s penězi. Na podzim loňského roku končil svou reprezentační kariéru dlouholetý klíčový hráč maďarského národního týmu Balázs Dzsudzsák. Orbán si jeho reprezentační rozlučku nemohl nechat ujít a zveřejnil video, na kterém ofenzivnímu záložníkovi osobně děkuje za jeho kariérní přínos. Více než o odkazu zmíněného fotbalisty se okamžitě začalo diskutovat o části oděvu Viktora Orbána. Fotbalové šály nejsou samozřejmě ani u politiků nic neobvyklého, maďarský prezident však zvolil velmi provokativní model. Na krku mu totiž visela mapa ,,Velkého Maďarska‘‘. Ta tradičně zobrazuje jeho zemi v hranicích, jaké náležely uherské koruně před První světovou válkou. Pro Maďary byla ztráta tak rozsáhlého území, kde navíc v mnoha městech tvořili většinu, obrovskou křivdou. Jedná se o jeden z případů, kde zatím neplatí rčení, že ,,čas zahojí všechny rány‘‘. Pachuť je znatelná dodnes, napětí bývá často přiživováno. Sám Orbán již v minulosti provokoval sousední státy zobrazením bývalých hranic. V posledních letech se proti tomuto jednání ozývaly hlasy hlavně z Rumunska a Ukrajiny, ale i dalších zemí včetně Slovenska.

Maďarská fotbalová federace zveřejnila na svém webu letos 21. března zprávu, ve které oznamuje, že UEFA povolila zobrazování hranic ,,Velkého Maďarska‘‘ během mezistátních utkání na šálách, vlajkách či oblečení. Během mezistátních fotbalových zápasů jsou dlouhodobě jakákoliv politická vyjádření potlačována, tudíž tato informace mnohé překvapila. Unie evropských fotbalových asociací je u fanoušků známá svou přecitlivělostí, v minulosti budilo rozruch například potrestání choreografie připomínající Varšavské povstání. Zpráva o povolení velkomaďarské symboliky vzbudila největší vášně pravděpodobně v Rumunsku. Tamní média navíc přinesla vyjádření jenž tvrdí, že žádná ,,amnestie‘‘ ohledně těchto symbolů neproběhla - potvrzeno to údajně bylo přímo z UEFA.

K dispozici tak jsou dvě naprosto protichůdná vyjádření, na základě kterých si každý platné stanovisko může vyložit po svém. Možnou variantou je, že žádné oficiální potvrzení na toto téma nikdy nepřišlo a platí tak obvyklé zásady, kdy jsou politické projevy na stadionech trestány. Bylo tedy prohlášení Maďarské fotbalové federace smyšlené, aby podráždilo sousedy, či podpořilo Orbána po kritice na adresu jeho šály? Nebo si vymýšlí rumunská strana? Asi nejhorší na nastalé situaci je absence jakéhokoliv veřejného komuniké ze strany UEFA. Existuje tedy možnost, že je celá věc výsledkem komunikačního šumu, nebo dokonce bylo opravdu oběma stranám podáno stanovisko vyhovující jejich pohledu.

V současnosti se vše může jevit pouze jako úsměvná roztržka. Pokud ale zůstane situace stejně nejednoznačná, půjde o podhoubí pro vznik budoucích problémů. V září nastoupí maďarská reprezentace ke kvalifikačnímu utkání v Srbsku, které patří k zemím jejichž části Maďarsku historicky patřily. Ani tam by tedy ona vzniklá šedá zóna v pravidlech UEFA nemusela udělat dobrotu.

Anketa

Vadily by vám šály zobrazující Velké Maďarsko při zápase maďarského národního týmu s Českou republikou?
Ano, měl bych s tím problém
100 %
Ne, přijde mi to v pořádku
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Na video Viktora Orbána z rozlučky s Balázsem Dzsudzsákem se můžete podívat zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz