Hlavní obsah

Úvaha o domácích úkolech a zpohodlnělém lidstvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kuc 57

Problémů má lidstvo nespočet, ale mnohdy mám pocit, že místo aby je opravdu důsledně řešilo, vymyslí si jiný, na kterém se někteří ambiciózní lidé touží zviditelnit.

Článek

Nebo je za tím pouhá lidská hloupost, to už by stálo na výzkum. Problémů má lidstvo nespočet, ale mnohdy mám pocit, že místo aby je opravdu důsledně řešilo, vymyslí si jiný, na kterém se někteří ambiciózní lidé touží zviditelnit. Nebo je za tím pouhá lidská, hloupost, to už by stálo na výzkum.

Začal nám nový školní rok a ihned pár sociálních inženýrů přišlo s myšlenkou, jak zvrácené je požadovat po žácích domácí úkoly. Nejčastější argumenty, které používají jsou: „Copak mohou školy okrádat žáky a studenty o jejich volný čas? Copak může dospělým zasahovat do volného času i ten největší šéf?“ Jistě, že může, v pracovním procesu se s tím občas zaměstnanci setkávají, zvláště když je urgentní nějaký projekt, který k sobě váže zajímavé finanční prostředky. Ale teď vynechme pracovní prostředí a věnujme se škole. Prý žákům a studentům už nezbývá žádný volný čas (jistě že zbude, záleží na jeho zorganizováním). Loni navíc rozvířil diskusi další argument, se kterým přišla jedna vysokoškolská profesorka. Podle ní nemá ukládání domácích úkolů oporu v zákoně a děti je tedy nemusí dělat. Petici proti úkolům podepsaly tisíce lidí, ale Ministerstvo školství ji zamítlo.

V tomto se můj názor s ministerstvem docela shoduje. Domácích úkolů jsem si za svůj život zažil spoustu a vesměs nad nimi nikdo nejásal. Ale splnili jsme je a nikdo se z toho nehroutil. Jsem přesvědčen, že domácí úkoly mají své místo ve vzdělávání. Při jeho plnění má každý příležitost ponořit se do hloubky a soustředit se na detaily. Navíc v dnešní době jej může kantor pojmout tak poutavě, že vzbudí zájem žáka o další informace nad rámec učiva. Rozhodně si myslím, že je užitečnější trávit čas plněním úkolu než například sledováním přihlouplých videí na Tik toku. A žáci, u kterých to žádný další zájem nevzbudí? I tak to přispěje aspoň trochu k jejich vzdělanosti a naučí disciplíně. V pracovním životě totiž přichází nejednou úkoly, které nikoho netěší a nevzbudí spontánní nadšení, ale nejde mu uhnout a prostě se musí splnit. Takže i trénink je v tomto případě důležitý. Když to vezmu komplexně, člověk se musí vzdělávat a čerpat informace celý život, jinak by mu ujel vlak. Vzdělanost je důležitá i proto, že volič pak sedne lehce na lep jakékoliv populistické straně, která na něj vychrlí sliby, které jsou na první pohled nereálné. Jistě bychom se nechtěli dočkat takové civilizace, kde každý bude hledět jen na sebe, na svůj prospěch, na svou zábavu a na nic jiného hledět nebude.

Odpůrci domácích úkolů se ohánějí rovněž „osobnostními právy“. Což je takové zaklínadlo lidí, kteří mají představu, že svět se točí kolem nich a ke společnosti žádné závazky necítí. Obávám se, že společnost, která povýší „osobnostní práva“ na svoz prioritu, je dříve nebo později odsouzena ke kolapsu.

Dalibor Kučera

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám