Hlavní obsah
Lidé a společnost

Anděl z Hrátek s čertem: Veselý herec propadl hazardu v Las Vegas. V USA zůstal, neměl na cestu zpět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Ve své době velice populární český herec Antonín Šůra se nejvíce proslavil svou rolí kudrnatého anděla Theofila, ale znáte ho i jako četníka Rampu, který hrou na tubu rozčiloval svého nadřízeného v podání Jaroslava Marvana ve filmu Poslušně hlásím.

Článek

Vyučil se malířem, ale chtěl hrát

Když ho režisér Josef Mach v roce 1956 obsadil do filmové pohádky Hrátky s čertem, byl už Antonín Šůra známým a hojně obsazovaným hercem. Role dobráckého a roztomilého anděla mu sedla, ve skutečnosti byl totiž také velice milý a u ostatních kolegů oblíbený. Nikdy nezkazil žádnou legraci a měl vrozený komediální talent. Vyučil se ovšem malířem a lakýrníkem, ale už během studia se věnoval ochotnickému divadlu. Dokonce nastoupil i na hereckou školu, ale protože si jeho otec s matkou nemohli další synova studia dovolit, musel nadějný Antonín školu opustit a finančně jim pomáhat. Potřebovali to. Antonín Šůra se narodil 25. srpna 1929 do chudé rodiny invalidy a pouliční prodavačky květin. I když herectví nakonec nevystudoval, díky svému talentu a výbornému hlasovému projevu se v něm přeci jen začal úspěšně uplatňovat.

Filmy, rozhlas, estrády

Dva roky po skončení druhé světové války nastoupil jako elév do Národního divadla a ve stejném roce získal i svou první filmovou roli. Antonínovi bylo právě osmnáct let, když se v roce 1947 objevil v Čapkových povídkách. Další role na sebe nenechaly dlouho čekat a z rozpustilého a veselého mladého herce se stal populární a vyhledávaný umělec. Působil v Hudebním divadle Karlín nebo v Rokoku a jako úspěšný bavič rozesmával diváky i v zábavných estrádách. Svůj hlas propůjčil do mnoha rozhlasových projektů a často byl vidět i ve filmech, kde většinou ztvárňoval sice jen menší vedlejší úlohy, přesto v nich byl nezapomenutelný. Objevil se ve více než padesáti snímcích a zahrál si po boku našich největších tehdejších hvězd. V Rodinných trampotách oficiála Tříšky byl jedním ze synů Saši Rašilova, dále ho můžete znát z Němé barikády, Plaveckého mariáše nebo třeba z filmu Jan Hus. Když Československá televize na počátku šedesátých let začala vysílat svůj vůbec první dětský seriál s názvem Robot Emil, jeho tvůrci do jedné z hlavních rolí obsadili i tehdy oblíbeného Antonína Šůru, ze kterého se stal seriálový mechanik Karel. Robot Emil byl původně určen dětem, ale pro svůj recesistický humor si ho zamilovali i mnozí dospělí.

Propadl hazardu a musel zůstat v Americe

Rok 1968 se stal pro Antonína Šůru zlomový. Protože byl známý svým komediálním talentem a exceloval v zábavních pořadech a estrádách, všimla si ho i jedna americká umělecká agentura a nabídla mu práci snů. Měl vystupovat ve slavném Las Vegas. Do města hazardu se vydal se svým kolegou, se kterým chtěl bavit tamější publikum. Jejich americké angažmá ovšem nebylo zdaleka tak úspěšné, jak si oba herci představovali. Diváci na jejich představení nechodili a peněz pomalu ubývalo. Antonína sebral neúspěch a propadl hazardu, jak na svého kolegu a kamaráda vzpomínal známý herec Josef Bek, který si s Antonínem Šůrou zahrál v pohádce Hrátky s čertem. Hazardní hry herce připravily o všechny jeho finanční prostředky a on tak neměl peníze na cestu zpět do Československa. Aby se uživil a našetřil na cestu domů, stal se malířem pokojů. Tomuto řemeslu se kdysi vyučil a teď se mu náramně hodilo. Do rodné země se už ale vrátit nestihl. Zemřel totiž při tragické dopravní nehodě kdesi na kanadské dálnici ještě téhož roku 1968 nebo o rok později.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz