Hlavní obsah
Lidé a společnost

Andula Sedláčková: Slavnou herečku zabila tragická nehoda. Dceru čekalo vězení a zametání chodníků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Anna Sedláčková

Diváci Andulu Sedláčkovou milovali. Několik desítek let byla slavnou hereckou hvězdou první velikosti a zároveň i módní ikonou, ke které všichni vzhlíželi. Zemřela však téměř zapomenutá.

Článek

V Národním divadle si zahrála už v 16 letech

Jedna z nejobdivovanějších českých umělkyň první poloviny 20. století se narodila v roce 1887 v Praze jako dcera známého herce a režiséra Národního divadla Aloise Sedláčka, který Annu spolu s uznávanou herečkou Marií Hübnerovou už od mládí připravoval na její budoucí kariéru u divadla. Na prknech Národního divadla se Anna Sedláčková objevila už ve svých šestnácti letech. Sice nejprve na zkoušku, ale už tehdy bylo všem jasné, že tato mladá a temperamentní dívka oplývá neobyčejným talentem, který ji za několik málo let vyšvihne mezi ty největší hvězdy hereckého nebe.

Muži ji milovali a pro ženy byla módní ikonou

Sebevědomá Andula, jak ji publikum i kolegové začali brzy familiérně nazývat, získala v roce 1905 angažmá v Národním divadle a od té doby hrála střídavě tam a v Divadle na Vinohradech, ale krátce působila i u Vlasty Buriana. Nejprve ji hlavně i díky její krásné tváři čekaly role princezen a různých mladinkých naivek, ale brzy začala dostávat i dramatičtější úlohy. Anna Sedláčková získala statut opravdové celebrity, kterou muži zbožňovali. Okouzlující a sebevědomá herečka se pro ně stala doslova erotickým symbolem. Ženy zas k Andule vzhlížely a snažily se napodobit její vytříbený a elegantní styl, ale málokterá z nich si mohla dovolit šít v těch nejluxusnějších pražských salónech jako ona.

Byla jednou z našich prvních filmových hvězd

Kromě toho, že Anna Sedláčková patřila k těm nejslavnějším představitelkám divadelních rolí, stala se také jednou z našich prvních filmových hvězd. Spolu se svým manželem, kterým byl vysoce postavený architekt Max Urban, založila vlastní filmovou společnost. Vkusná a kultivovaná herečka se na stříbrném plátně divákům poprvé představila v roce 1912, kdy natočila hned čtyři filmy. Následovalo několik dalších snímků, ale tím nejznámějším zůstala Lucerna, kterou v roce 1925 režíroval Karel Lamač podle předlohy spisovatele Aloise Jiráska. Krásné Anně Sedláčkové připadla role vznešené paní kněžny a její ztvárnění této postavy bylo natolik působivé, že se Anna dokonce podle mnohých stala tou nejlepší představitelkou Jiráskovy paní kněžny všech dob.

Žhavým tématem drbů byl původ hereččiny jediné dcery Marcelly

Naposledy se Anna Sedláčková před filmovou kameru postavila v roce 1930 v nedochovaném dramatu Tajemství lékařovo. Poté až do konce své herecké kariéry vystupovala už jen na jevišti. Na konci třicátých let, kdy byla na vrcholu slávy, se Anna Sedláčková rozhodla, že si založí své vlastní divadlo, ve kterém s ní hrála i její jediná dcera Marcella. Marcella se narodila v roce 1926 a své příjmení získala po matčině druhém manželovi, o mnoho let starším a váženém advokátovi Josefu Kašparovi. Otazníky ohledně jeho skutečného otcovství vyvstávaly už v době Marcellina příchodu na svět a lidé si šuškali všelicos. Za biologického otce Anniny dcery veřejnost označovala i některé hereččiny kolegy, ale nejvíce se ohledně Marcellina původu spekulovalo o politikovi Františku Xaveru Hodáčovi, který byl otcem hereckého idolu první republiky Nataši Gollové.

Přišla o divadlo a milovanou dceru čekalo vězení

Po životě plném slávy a obdivu přišel pro Andulu Sedláčkovou po konci druhé světové války tvrdý pád. Komunisté jí zavřeli divadlo, a ještě nedávno opěvovanou umělkyni označili za kolaborantku. Sice mohla dál vystupovat v divadle, ale svých předválečných úspěchů už zdaleka nedosáhla. Po roce 1948 ji dokonce čekalo zatčení. Byla propuštěna, ale její dceru Marcellu odsoudili za domnělé napomáhání k útěku za hranice k dvanácti letům vězení. Nakonec byla díky prezidentské amnestii propuštěna po necelých čtyřech letech a mohla se částečně vrátit i k hraní. Po matce krásná a elegantní Marcella Sedláčková musela v šedesátých letech vykonávat práci metařky a krátce po čtyřicítce se rozhodla pro dobrovolný odchod ze života. Andula Sedláčková se dceřiny smrti nedožila. Zemřela dva roky předtím poté, co ji v roce 1967 v Praze srazil motocykl.

Zdroje:

https://dvojka.rozhlas.cz/prvorepublikovy-eroticky-symbol-postavila-se-i-nacistum-osudove-zeny-anna-7455296

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/126987/andula-sedlackova

https://www.divadelni-noviny.cz/vecny-zivot-divadelni-hvezdy-anduly-sedlackove

https://www.csfd.cz/tvurce/26043-andula-sedlackova/biografie/

https://www.csfd.cz/tvurce/29097-marcela-sedlackova/biografie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz