Hlavní obsah
Lidé a společnost

Antonín Novotný: Pohledného českého herce chtěl i Hollywood. Stal se vědcem a spolupracoval s NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Bývá označován za jednoho z nejkrásnějších českých herců. Díky pohlednému obličeji a sportovní postavě ho režiséři nejčastěji obsazovali do rolí sympatických milovníků. Zaujal i americkou společnost MGM, která ho zlákala ke stáži v Hollywoodu.

Článek

Místo komparzu rovnou hlavní roli

Antonín Novotný byl rodák z jižních Čech. Pocházel z historického města Tábor, které leží na řece Lužnici. 15. března roku 1913 zde přišel na svět do rodiny obchodníka. V Táboře vyrůstal spolu s mladším bratrem Vladimírem, který se později také uchytil u filmu a stal se z něj známý kameraman. Antonín Novotný začal na jihu Čech studovat gymnázium, které však dokončil v Praze, kam se jeho rodina přestěhovala. Na začátku třicátých let se vydal spolu s bratrem na konkurz na pozici komparzisty do připravovaného filmu ze studentského života Před maturitou. Pohledný a talentovaný Antonín však tvůrce snímku zaujal natolik, že místo bezvýznamné roličky v komparzu ho obsadili rovnou do hlavní úlohy. Tím začala jeho úspěšná, i když krátká filmová kariéra.

Hrál s králem komiků i s největším filmovým milovníkem

Po své první zkušenosti před kamerou si čím dál tím populárnější herec zahrál asi ve čtyřiadvaceti filmech. Jednou z jeho nejznámějších rolí je školní krasavec Jindra Benetka v dodnes oblíbené komedii ze studentského prostředí Škola základ života z roku 1938, která byla inspirována úspěšnými romány Jaroslava Žáka. Autor knižní předlohy znal středoškolský život velice dobře, protože sám působil jako učitel.

O rok později se miláček hlavně dámského publika objevil ve snímku Veselá bída, kde ztvárnil jednoho ze dvou mladých začínajících umělců. Za další rok ho mohli diváci vidět jako zamilovaného doktora Marka, kterého v nestárnoucí komedii Martina Friče Katakomby okouzlila jeho kolegyně Adina Mandlová. Ta před kamerou vynesla několik překrásných modelů z kolekce tehdy nejoblíbenější předválečné oděvní návrhářky Hany Podolské. Antonín Novotný si ve snímku z roku 1940 zahrál po boku těch nejzářivějších československých hvězd v čele s legendárním králem komiků Vlastou Burianem.

A s největším elegánem první republiky Oldřichem Novým se na place setkal při natáčení svého posledního filmu s názvem Hotel Modrá hvězda, který pojednává o vtipném omylu s dědictvím. Antonín Novotný žil jako chudý hudební skladatel František Sojka spolu se svými dvěma též nezaměstnanými kamarády v podání Jana Pivce a Ladislava Peška ve zpustlém hotelu, který po sérii omylů převzala nová majitelka Nataša Gollová.

Místo hollywoodské hvězdy se stal doktorem

Ještě před svými největšími filmovými hity pobýval Antonín Novotný nějaký čas v americkém Hollywoodu, kam odjel na filmovou stáž. V roce 1937 si ho u nás vyhlédli zástupci slavné mediální společnosti Metro Goldwyn Mayer, kteří v Evropě hledali nové neokoukané tváře s plánem vytvořit z nich světové hvězdy. Když se Antonín vrátil zpět domů, místo hlavních rolí v amerických trhácích si dovezl objemné album plné podepsaných fotografií těch největších ikon Hollywoodu.

V roce 1942 se oblíbený herec rozhodl z českého filmu odejít a věnovat se své celoživotní vášni. Už od mládí se totiž zajímal o chemii. Před válkou studoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou však nacisté během okupace zavřeli. Ke studiu se vrátil až po osvobození, kdy absolvoval České vysoké učení technické a stal se z něj inženýr a posléze také doktor technických věd.

Spolupracoval s americkou NASA

Z filmového milovníka a jednoho z největších krasavců, kterého v kinech obdivovaly zástupy divaček, se stal uznávaný vědec. Specializoval se především na technologii smaltů. V padesátých letech působil jako ředitel ve výzkumném ústavu v Komárově a poté pracoval ve strojírnách v Chotěboři na Vysočině, kde také krátce vyučoval chemii na místním gymnáziu. V roce 1968 se z Prahy, svého dalšího působiště, vydal na studijní pobyt do německého Coburgu a u našich sousedů se rozhodl zůstat až do své smrti v roce 2005.

Do Čech ale po revoluci pravidelně jezdil a na Šumavě vlastnil milovanou chalupu. V Německu se dál věnoval své vědecké kariéře a dokonce působil i v USA. Patent Antonína Novotného stál u zrodu izolačních křemíkových destiček pro NASA, které se dodnes využívají v kosmonautice, aby raketoplán dokázal přestát obrovské teplotní rozdíly, kterým je vystaven.

Víte, že stejně jako jeden z našich nejpohlednějších herců se jmenoval i československý komunistický prezident? Antonín Novotný býval také považován za velkého fešáka, ale na rozdíl od slavného herce byl nevzdělaný a svými proslovy a komolením slov bavil obyvatelstvo celého Československa.

Zdroje:

JIRAS, Pavel. Barrandov- Oáza uprostřed běsů III. Praha: Ottovo nakladatelství, 2013. ISBN 978-80-7451-354-1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz