Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bratr rakouského císaře v ženských šatech? Výstřední Bubi byl známý svými skandály. Létaly i facky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ludvík Viktor, nejmladší bratr rakouského císaře Františka Josefa I., který se rád převlékal za ženu.

Měl rád hezké muže a nebál se to dávat najevo, což často vyústilo v pořádný skandál. Bubi nebo Luzivuzi, to jsou přezdívky arcivévody Ludvíka Viktora, který mnohokrát způsobil staršímu bratrovi Františku Josefovi těžkou hlavu.

Článek

Nejmladší

Ludvík Viktor se narodil v roce 1842 ve Vídni do opravdu vznešené rodiny. Jeho matkou byla bavorská princezna Žofie, která se dostala na rakouský císařský dvůr sňatkem se synem panovníka Františka I., arcivévodou Františkem Karlem. Žofie byla na rozdíl od svého manžela velice energická a schopná politička, která svým rázným jednáním dokázala zastínit nejednoho muže, ale Ludvík Viktor po ní tyto vlastnosti nezdědil. Pozornost si začal brzy získávat svým výstředním chováním, kvůli kterému se stal černou ovcí celé habsburské rodiny. Na svět přišel jako nejmladší ze čtyř bratrů. Měl i sestru, která však v dětském věku zemřela, a to ještě dříve, než ji vůbec stihl poznat. Narodil se totiž až dva roky po její smrti.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

O politiku se nezajímal, ale měl rád umění, které podporoval. Dokonce vlastnil i cenné umělecké sbírky.

Vznešený intrikář

Jako nejmladší bratr rakouského císaře měl Ludvík Viktor samozřejmě určitá privilegia, ale u dvora oblíbený nebyl. Od svých bratrů se lišil. Byl nemužný a hašteřivý, lidé se před ním měli na pozoru, protože rád sbíral všemožné pomluvy a rozhodně si je nenechával pro sebe. Naopak, vždy přesně věděl, komu a kdy je říct, aby svým nepřátelům způsobil těžkosti. Jeho neoblíbenost ještě stupňovalo povýšené chování, kterým byl Ludvík Viktor proslulý. Zůstal svobodným, i když se ho jeho bratr Max snažil oženit. Maxmilián se totiž stal mexickým císařem, a jelikož se ze svého manželství nedočkal následníka, napadlo ho, že by jím mohl učinit právě mladšího bratra. Kromě trůnu mu vybral i vhodnou nevěstu, ale Ludvík Viktor s díky odmítl. Ženy se mu asi také líbily, protože se stýkal s herečkami i zpěvačkami, jak bývalo v jeho kruzích obvyklé, ale přednost dával spíše mužům.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ludvík Viktor stojí úplně vpravo vedle svých tří bratrů, se kterými toho neměl moc společného. Kvůli výstřednímu chování se stal černou ovcí rodiny.

Pár facek v bazénu

Homosexualita byla ve starém Rakousku tabu. Nemluvilo se o ní a byla zakázaná. Přesto se o arcivévodově zálibě v hezkých mladých mužích mezi příbuznými vědělo. A ne jenom mezi nimi. Výstřední Ludvík se tím nijak netajil a jeho skandály se i přes snahu Františka Josefa nedaly utajit. Ludvík Viktor miloval plavání a za tím účelem navštěvoval veřejné městské lázně. Zřejmě si tam kromě příjemné vody užíval i přítomnost cizích mužů, a když se mu nějaký zalíbil, nezdráhal se to dát najevo. Jednoho takového pohledného a nic netušícího plavce začal bratr císaře v bazénu nevhodně osahávat. Onoho muže to zřejmě natolik rozčílilo, že Ludvíkovi vlepil pár facek a ten před ním raději utekl. Jindy zas při projížďce kočárem arcivévoda zpozoroval nějakého krasavce, který ho zaujal natolik, že vystoupil a dotyčnému sebevědomě učinil nemravný návrh. A opět došlo na facky. Ludvík Viktor se také rád převlékal do ženských šatů, což bylo zdrojem veřejného pohoršení a dalších klepů.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Homosexuál, co se rád převléká za ženu. V době rakouského mocnářství něco zcela nepřijatelného, co se muselo za každou cenu utajit. Neúspěšně.

Tyto skandály vrhaly špatné světlo na celou císařskou rodinu a pro hluboce věřícího zásadového Franze Josefa to musely být velice složité situace. Ze strachu před další ostudou, kterou by mohl jeho mladší bratr vyvést, ho raději nechal trvale žít dál od Vídně, a to na jeho zámečku Klessheim u Salcburku. Tam byl v roce 1915 zbaven svéprávnosti a dostal svého opatrovníka. Nejmladší bratr rakouského císaře Františka Josefa I. zemřel o čtyři roky později. Dnes je to trochu pozapomenutá historická postava, ale ve své době byl Ludvík Viktor mužem, o kterém se mluvilo opravdu hodně. Bohužel většinou jen kvůli jeho skandálům.

Zdroje:

UNTERREINER, Katrin. Habsburkové - Mýty a pravda. Český Těšín : Víkend, 2011. ISBN 978 - 80 - 7222 - 807 - 2

HAMANNOVÁ, Brigitte. Habsburkové - Životopisná encyklopedie. Praha : Brána, 2001. ISBN 80 - 7243-109 - 9

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz