Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chyť mě, když to dokážeš- Skutečný Frank Abagnale je dnes milionář. Pomáhá bankám, které dřív okradl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Abagnale & Associates/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.)

Frank William Abagnale mladší

V úspěšném filmu Stevena Spielberga si Franka Abagnala zahrál Leonardo DiCaprio. Odsouzený zločinec, ale také jedna z nejuznávanějších autorit v oblasti padělání dnes řídí svou vlastní společnost, která pomáhá předcházet finančním podvodům.

Článek

Poprvé okradl vlastního otce

První obětí Franka Williama Abagnala se stal jeho vlastní otec, kterému ,,vybílil“ kreditní kartu. Narodil se tři roky po válce v newyorském Bronxu a když mu bylo dvanáct let, rodiče se rozešli a o tři roky později následoval rozvod, po kterém Frank zůstal žít se svým italsko-americkým otcem a nevlastní matkou. Kvůli problémovému chování skončil v polepšovně a když mu bylo šestnáct let, narukoval k námořnictvu. Dlouho tam ale nezůstal a brzy byl odtud propuštěn. Následovala série drobných krádeží, za které byl Frank Abagnale zatčen. Poté, co se vydával za policistu, který se prokazoval papírovým odznakem a za pasem měl dětskou pistoli na hraní, skončil dokonce na pozorování na psychiatrii. Ve svých sedmnácti letech tvrdil, že je pilotem amerických aerolinií. Uniformu si sehnal u společnosti, která je vyrábí a zaplatil ji penězi z padělaného šeku. Za podvody s šeky dostal dva roky vězení, které si celé odseděl, jelikož porušil podmínku.

Dostal 12 let

V roce 1968, kdy bylo Frankovi dvacet let, se opět převlékl do uniformy pilota a pokračoval v padělání šeků, podvodech a krádežích. Uprchl do Evropy a když ve Francii ukradl auto a podvedl dvě švédské rodiny, byl zatčen a skončil ve francouzském vězení. Poté byl vydán do Švédska, odkud ho po odpykání dvouměsíčního trestu deportovali do USA. Ve své rodné zemi byl odsouzen k dvanácti letům vězení, ale ze svého dlouhého trestu si Frank odseděl pouhé dva roky a poté byl podmínečně propuštěn na svobodu. Zkoušel se živit poctivě a chvíli pracoval jako kuchař nebo filmový promítač, ale kvůli jeho kriminální minulosti ho ze všech míst brzy propustili.

Lékař, pilot i asistent generálního prokurátora

Frank William Abagnale ve své autobiografii tvrdil, že v období mezi 16 a 21 lety pracoval rok jako dětský lékař v Georgii, další rok jako asistent generálního prokurátora, profesor sociologie a pilot u americké letecké společnosti Pan Am. V uniformě pilota prý objížděl školy, kde rekrutoval dívky, se kterými jako s letuškami cestoval po celé Evropě. Frank také tvrdil, že utekl agentům FBI z letadla přes záchodovou mísu.

Nový život

Svou novou a legální kariéru Frank Abagnale začal v roce 1975, kdy oslovil jednu banku s překvapivou nabídkou. Řediteli přiznal, kým je a co má za sebou a byl ochotný o tom přednášet jeho zaměstnancům s tím, že jim ukáže, jaké triky používají lidé jako on k okrádání bank. Měl ovšem jednu podmínku. Jestli bance jeho přednáška nepřijde ani trochu užitečná, nic mu dávat nemusí. V opačném případě mu musí zaplatit padesát dolarů a doporučit ho dalším podnikům. Tímto odvážným krokem Frank začal nový život amerického bezpečnostního konzultanta. Dnes řídí svou vlastní společnost Abagnale and Associates, která poskytuje poradenství v oblasti prevence a odhalování finančních zločinů. Je také autorem celé řady bezpečnostních prvků v bankovnictví. Za sebou má více než čtyřicet let přednášení a konzultací pro stovky finančních institucí a vládních agentur po celém světě. Většina jeho práce je pro vládu Spojených států. V září 2023 Frank Abagnale vystoupil se svým proslovem na summitu v Barceloně, kde mluvil o nebezpečí online hraní a počítačové kriminalitě.

Na svou minulost není hrdý

Frank William Abagnale mladší prodal práva ke své autobiografii Chyť mě, když to dokážeš, už v roce 1980. Film na motivy jeho života vznikl ale až v roce 2002 a stál za ním věhlasný režisér Steven Spielberg, který do hlavní role podvodníka Franka vybral Leonarda DiCapria. Snímek se stal celosvětovým hitem, ale jak sám Frank Abagnale řekl, jedná se pouze o film, ne o životopisný dokument a Hollywood si některé části jeho knihy upravil po svém. Reagoval tak na vlnu tvrzení, že některé jeho příběhy se ve skutečnosti neudály tak, jak je popisuje a byly příliš zveličeny. Frank je dnes ženatým otcem tří synů a na svou minulost rozhodně není hrdý. Považuje ji za neetickou a nemorální. Naopak je ale hrdý na to, že svůj život dokázal změnit a za tu spoustu let pomohl vládě, svým klientům a tisícům společností vypořádat se s problémy podvodů a finanční kriminality.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz