Hlavní obsah
Lidé a společnost

Derrick: Legendárního seriálového detektiva zlomila smrt syna. Temnou minulost u SS tajil celý život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Engelbert Reineke/German Federal Archives/CC BY-SA 3.0 DE/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/

Německý herec Horst Tappert

Horst Tappert se stal díky mimořádně úspěšnému seriálu Derrick jedním z nejznámějších německých herců ve světě. Milovali ho diváci nejen v Evropě, ale i v Africe a Asii. Odhalení jeho členství u 3. tankové divize SS Totenkopf veřejnost šokovalo.

Článek

Ve válce prý sloužil jako zdravotník

Představitel zřejmě nejpopulárnějšího německého televizního detektiva Horst Tappert se narodil 26. května 1923 v dříve samostatném německém městě Elberfeld, které je dnes součástí Wuppertalu v Severním Porýní-Vestfálsku. Zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že se z obyčejného syna státního úředníka stane jeden z nejoblíbenějších herců Německa. Krátce po vyučení obchodníkem nastoupil vojenskou službu a konec 2. světové války strávil v zajetí. Celý život tvrdil, že během válečných let působil jako zdravotník. Že tomu bylo jinak, se veřejnost dozvěděla až po jeho smrti.

K herectví se dostal náhodou

Láska k herectví se u Horsta Tapperta probudila až poté, co přijal místo účetního v divadle ve Stendalu, kde se také poprvé objevil na jevišti ve hře Líbánky. Od té doby vystřídal několik divadelních angažmá a v padesátých letech získal i své první role ve filmu. V roce 1950 debutoval ve snímku Doctor Praetorius a poté účinkoval v mnoha německých komediích, krimifilmech i televizních minisériích. Průlom v hercově kariéře znamenala až polovina 60. let, kdy zazářil v třídílném filmu Velká vlaková loupež, inspirovaném skutečným případem přepadení poštovního vlaku jedoucího z Glasgow do Londýna. Horst Tappert ztvárnil jednoho z lupičů a ocitl se tak na opačné straně barikády, než byl jeho nejslavnější hrdina, kterého hrál dlouhých 24 let.

Případy inspektora Derricka sledovali diváci na celém světě

Jako vrchního inspektora mnichovského oddělení vražd Stephana Derricka ho v televizi vídali diváci ve více než sto zemích světa. Kriminální seriál Derrick získal mimořádný mezinárodní ohlas a stal se jedním z nejúspěšnějších pořadů historie Německa, kde se vysílal mezi lety 1974 a 1998. 281 šedesátiminutových dílů bodovalo nejen v Evropě, ale i v Africe, Číně nebo Japonsku. Kromě Horsta Tapperta si fanoušci oblíbili i jeho hereckého kolegu Fritze Weppera, který se ujal úlohy Derrickova parťáka Harryho Kleina. Fritz Wepper se ale proslavil už v roce 1972 díky svému účinkování v americkém hudebním dramatu Kabaret, kde excelovala krásná Liza Minnelli. Film, částečně založený na stejnojmenném broadwayském muzikálu, získal celkem 8 Oscarů a dodnes se řadí mezi klenoty světové kinematografie.

Odpočívat jezdil do Norska

Když Horst Tappert skončil na konci 90. let s natáčením Derricka, bylo mu už úctyhodných 75 let. Poté se objevil v několika televizních filmech a v roce 2004 propůjčil svůj hlas do celovečerního animovaného snímku s názvem Derrick-Povinnost volá! V něm se kreslený detektiv po boku svého věrného Harryho dostává do nejrůznějších zapeklitých situací, stejně jako kdysi v populárním seriálu. Kromě občasné práce si herec užíval podzim svého života ve společnosti milované manželky Ursuly, která byla již jeho třetí ženou. Často spolu navštěvovali jejich letní dům v Norsku, kde se věnovali rybaření a lovu.

Svou minulost u SS tajil

V roce 2001 zasáhla slavného Němce obrovská rána. Přišel o svého nejmladšího syna Garyho, se kterým se nestihl ani rozloučit. Se ztrátou jednoho ze svých tří potomků se stárnoucí herec jen těžko smiřoval. Zemřel o sedm let později v prosinci roku 2008. Po Tappertově smrti svět obletěla šokující zpráva o jeho temné minulosti z časů 2. světové války, kterou dokázal utajit až do konce svých dnů. V roce 2013 vyplulo na povrch hercovo členství u 3. tankové divize SS Totenkopf. Některé televize, například německá ZDF, se po zjištění této skutečnosti rozhodly, že již na svých obrazovkách Horsta Tapperta nechtějí a seriál Derrick už nebudou reprízovat.

Zdroje:

https://corporate.dw.com/de/interview-mit-horst-tappert-april-1988/a-6472047

https://www.bbc.com/news/world-europe-22384143

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Horst_Tappert

https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/69643-horst-tappert-slouzil-u-ss-serial-derrick-proto-miri-do-trezoru-televize-ho-nechteji-vysilat

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity/7154/horst-tappert-pochoval-syna.html

https://www.csfd.cz/film/91318-velka-vlakova-loupez/hraji/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz