Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dívka, kterou vychovali psi. Malou Ukrajinku nechali rodiče žít v psí boudě, místo řeči štěkala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Ilustrační foto

Otřesný příběh, ve kterém hlavní roli hraje lidská lhostejnost a alkoholismus. A také tříletá Oxana, která našla domov v dřevěné boudě na dvorku. Rodinu jí nahradila psí smečka a ona se zanedlouho stala jednou z nich.

Článek

Místo postele jen psí bouda

V roce 1991 svět obletěla šokující zpráva o nálezu sedmileté dívky, která se chová jako pes. Štěká, vrčí a chodí po čtyřech. To, co ze začátku zní jako vymyšlená senzace, začne zanedlouho dostávat reálné obrysy. Vyšetřování totiž ukázalo, že malá nalezenkyně byla vychována polodivokými psy. Policie ji identifikovala jako Oxanu Malaya, dceru dvou alkoholiků, kteří se o ni absolutně nestarali. Oxana se narodila v roce 1983 a podle lékařských záznamů šlo o normální a zdravé dítě. Na svět přišla v malé vesničce v Chersonské oblasti na Ukrajině a v jejích třech letech ji nevšímaví a věcně opilí rodiče nechali venku na dvoře. Dívence byla zima a nezbylo jí nic jiného, než si zalézt do boudy spolu s jejich psem. Psí bouda se stala jejím domovem na téměř pět dlouhých let.

Rodiče nahradili psi

Psi z okolí, z nichž většina byla polodivokých, ji kupodivu přijali mezi sebe a starali se o ni. Dělili se s ní o jídlo, které si přinesli ze svých toulek. Často šlo o syrové maso, nebo dokonce mršiny. Před nebezpečím Oxanu chránili. Jelikož rodina nemívala moc návštěv, nikdo dívku nepostrádal a ona tak musela na dvoře rozpadlého domu žít další a další roky bez povšimnutí. Je zarážející, že si týraného dítěte obklopeného psy nikdo nevšimnul, vždyť se svou smečkou vyrážela i mimo dvorek. Pomoc se odhodlala zavolat až sousedka, a to o téměř celých pět let později, než se Oxana poprvé ocitla v psí boudě. Ženě od vedle bylo divné, že když sousedovic dceru potkala, ta na ni místo pozdravu jen zuřivě štěkala. Zavolala policii, která po příjezdu na místo odhalila případ týrání, které se zapsalo do dějin.

Chovala se jako pes

Psí smečka dívku chránila i před policisty, kteří ji přijeli zachránit. Ti tak nejdříve museli divoké a rozzuřené psy odehnat, aby se mohli dostat dovnitř boudy, kde nalezli vyděšenou Oxanu. Ta jim nerozuměla a nechápala, co od ní chtějí. Štěkala a kousala kolem sebe. Policisté nevěřili svým očím. Místo dítěte viděli divoké zvíře. Zachráněná dívka neuměla mluvit, místo toho štěkala a vrčela. Dokonce neuměla ani chodit vzpřímeně, jen poskakovala po čtyřech. Jako pes. A tak se i olizovala ve snaze se umýt. Spala na podlaze schoulená v klubíčku, jedla ze země a vodu pila pomocí jazyka. Rodičům byla Oxana okamžitě odebrána a putovala do dětského domova.Teprve tam se začala pomalu učit základní lidské dovednosti.

Psy má ráda pořád

Práce to byla náročná pro všechny zúčastněné. Téměř osmiletá dívka byla na mentální úrovni šestiletého dítěte, což se časem už o moc více nezlepšilo. Podle lékařů už navždy zůstane částečně mentálně narušená a už nikdy nedožene to, co by měla ve svém věku umět. Naučila se ale mluvit i chodit vzpřímeně a komunikovat s okolím. Roky speciálních terapií jí pomohly, i když v životě dívky stále zůstávají situace, kdy se vrací ke svému psímu chování. Třeba když se necítí dobře. Schoulí se do klubíčka tak, jak to dělávala dřív uprostřed své smečky. Oxana stále miluje zvířata, hlavně psy, se kterými tráví svůj volný čas při procházkách. Pomáhá dokonce na jednom statku, kde se stará o dobytek. Sama žít nemůže, bydlí ve speciálním pečovatelském domě, kde je o ni postaráno. V roce 2013 poskytla ukrajinské celostátní televizi rozhovor, ve kterém svěřuje svá dvě velká přání. Prvním z nich je to, aby s ní lidé zacházeli jako s normálním člověkem. Bez ohledu na to, co se jí přihodilo. A druhé přání? Oxana touží poznat svou matku. Tu tenkrát nebylo možné dohledat, ale byl vypátrán její otec, se kterým se Oxana při shledání objala. Přitom to byl právě on, kdo dnes již čtyřicetileté ženě spolu s její matkou nenávratně zničil život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz