Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gagarin v sukni Valentina Těreškovová: Z dělnice první ženou ve vesmíru. Dnes podporuje Putina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Valentina Těreškovová v saku a růžové košili v ruském Hvězdném městečku

Pro velice nebezpečnou kosmickou misi byla vybrána ze čtyř stovek kandidátek. Za to, že se právě ona stala první ženou ve vesmíru, vděčila amatérská parašutistka Valentina Těreškovová i svému dělnickému původu.

Článek

Amatérská parašutistka z továrny

V roce 1937 se v západním Rusku narodila žena, která dokázala to, co žádná jiná před ní. Během necelých tří dnů ve vesmíru 48× obkroužila naši planetu Zemi. Rázem se stala slavnou celebritou, kterou Sovětský svaz hrdě ukazoval světu. Podobně jako Jurije Gagarina, prvního muže ve vesmíru, který svou misi úspěšně zvládl dva roky předtím. Valentina Těreškovová byla jedním ze tří dětí traktoristy, který zahynul ve válce, když jí byly necelé tři roky. Matka pracovala jako dělnice v továrně na textil. I Valentina se po základní škole musela živit jako dělnice. S tímto údělem se však nehodlala smířit a po práci dálkově studovala textilní průmyslovou školu. A protože ji od dětství zajímalo vše kolem létání, začala studovat i pilotáž. Navíc byla nadšenou amatérskou parašutistkou, která měla za sebou řadu seskoků. Spolu s dalšími čtyřmi stovkami uchazeček se přihlásila o místo v kosmické lodi Vostok 6, která vítězku výběrového řízení měla dopravit do vesmíru a udělat z ní první ženu na světě, která tohoto cíle dosáhne.

Zvracení a únava

Valentina Těreškovová se dostala do nejužšího výběru. Nakonec jí k prvnímu místu dopomohly hlavně zkušenosti s parašutismem a její dělnický původ. Poté nastalo 18 měsíců plných intenzivního výcviku, který měl odvážnou mladou ženu připravit na osudový den jejího života. Tím se stal 16. červen roku 1963, kdy z kosmodromu Bajkonur v kazašské stepi odstartovala vesmírná loď Vostok 6, na jejíž palubě byla jen Valentina. Let trval necelé tři dny a neobešel se bez komplikací. Valentina pociťovala obrovskou únavu a často usínala i zvracela. Celý Sovětský svaz s napětím poslouchal živý rozhovor, který kosmonautka ze své lodě vysílala. 19. června Těreškovová přistála zpět na Zemi. Katapultovala se a dopadla kousek od Vostoku 6. Valentina se stala obdivovanou ženou, jejíž sláva obletěla svět.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

První žena ve vesmíru musela být i na poštovních známkách. Sovětský svaz byl díky Valentině o krok napřed před USA.

Vzala si kosmonauta

Po vesmírné misi se Valentina Těreškovová vrátila ke studiu a na prestižní Vojenské letecké akademii se z ní stala inženýrka. Sloužila v armádě až do konce 90. let a dosáhla zde nejvyšší hodnosti generálmajora. Byla také významnou členkou Komunistické strany Sovětského svazu. Pomáhala při výcviku dalších kosmonautů a jednoho si dokonce vzala i za manžela. Brzy po svém návratu z kosmu se provdala za Andrijana Nikolajeva, který byl ve vesmíru už dvakrát. Spojoval je i podobný původ. Předtím, než se stal úspěšným kosmonautem, pracoval Nikolajev v lese. Narodila se jim dcera Jelena, ale manželství skončilo rozvodem. Podruhé si Valentina Těreškovová vzala vojenského lékaře, se kterým zůstala až do jeho smrti.

Na Mars!

Politiku neopustila a působí v ní dodnes. První žena ve vesmíru je členkou ruské Státní dumy, do které byla znovuzvolena v roce 2021 na pětileté období. Je tak jedním ze 450 poslanců, kteří v Dumě zasedají. Valentina Těreškovová je také podporovatelkou prezidenta Putina a navrhla zrušení limitů pro počet jeho znovuzvolení prezidentem. Kosmonautika je ale stále Valentininou srdeční záležitostí. Před deseti lety prohlásila, že její oblíbenou planetou je Mars a že je ochotna na něj letět, i když se domnívá, že by šlo o cestu bez návratu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz