Hlavní obsah
Lidé a společnost

Heydrichova manželka Lina věřila, že se do Čech vrátí. Zřídila si tu svůj soukromý pracovní tábor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MartinVeselka/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.0)

Dolní zámek v Panenských Břežanech

Brzy po manželovi v Čechách tragicky přišla i o syna, přesto si to u nás Lina Heydrichová zamilovala a naivně věřila, že se sem zanedlouho po skončení války opět vrátí.

Článek

Nacistkou už od mládí

Lina Heydrichová už se do Československa nikdy nevrátila. Dokonce tu byla v nepřítomnosti odsouzena na doživotí. K jejímu štěstí k nám nakonec nebyla vydána a zbytek svého života prožila na místě, kde se i v roce 1911 narodila. Ostrov Fehmarn leží v Baltském moři a dnes je to třetí největší ostrov Německa. 16 kilometrů dlouhý a 13 kilometrů široký ostrov je oblíbenou prázdninovou destinací. Právě zde na svět přišla budoucí manželka říšského protektora Reinharda Heydricha. Linin otec byl učitel a matka pocházela z bohaté rejdařské rodiny. Doma se jako malá od rodičů naučila obdivovat německý nacionalismus a už ve svých 18 letech vstoupila do NSDAP.

Dvě nevěsty

Když bylo Lině 19 let, poznala na plese námořního poručíka Reinharda Heydricha. Líbil se jí a ona jemu také, takže ještě téhož roku proběhly zásnuby. To ale nenechalo chladnou bývalou Heydrichovu dívku, které měl údajně slíbit svatbu už dávno před Linou. Její zámožný a vlivný otec to tak nenechal a stěžoval si u samotného velitele německého námořnictva, který záletníka Heydricha odvolal. V roce 1931 se konala svatba a novomanželka, sama zapálená nacistka, podporovala svého muže v kariéře. Ten se přihlásil do nacistické strany a postupně stoupal výš a výš.

Foto: German Federal Archives/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 3.0)

Manželé Heydrichovi v Praze

Přišla o muže i o syna

Deset let po svatbě se z Reinharda Heydricha stal jeden z nejdůležitějších mužů třetí říše. Zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava se ujal svého úřadu a rodina se musela přestěhovat do Čech. Nejdříve Heydrichovi bydleli na Pražském hradě a po několika měsících se nastěhovali do takzvaného dolního zámku v Panenských Břežanech u Prahy. Jejich sousedem byl další prominentní nacista. Horní zámek v Břežanech totiž obýval státní tajemník K. H. Frank. Reinhard Heydrich byl proslulý svou krutostí a ani Lina nebyla oblíbená. Chovala se povýšeně a byla náladová. Když její muž 4. června 1942 podlehl atentátu, dostala vdova břežanský zámek k doživotnímu užívání a rozhodla se pustit do rozsáhlé rekonstrukce. Zanedlouho po smrti manžela čekala Linu daleko větší rána. Její dva synové si hráli před zámkem a jezdili na kole, když jeden z nich vjel pod kola nákladního auta. Svým zraněním toho dne odpoledne podlehl. Lině tak zůstaly už jen tři děti.

Soukromý pracovní tábor

Na práce kolem zámku si Lina Heydrichová domluvila poskytnutí vězňů z Terezínskeho ghetta a z koncentračního tábora Flössenburg, kteří pro ni měli její sídlo přestavět z letního na celoročně obyvatelné. K tomu si naplánovala zřízení ovocnářské a zelinářské zahrady, jejichž přebytky prodávala. Vězni zde žili ve špatných podmínkách a jelikož paní domu byla velice spořivá, jídlo pro ně bylo nedostatečné. Čekala je zde jen těžká práce a tvrdé tresty. Pro vdovu po Heydrichovi tu muselo dřít až 150 vězňů. Panství díky nim prosperovalo a zámecká paní byla spokojená. Dokud nepřišel duben 1945, kdy se musela i s dětmi vystěhovat. Do poslední chvíle však věřila, že až se situace uklidní, bude se sem moci vrátit.

Zpět na rodný ostrov

Lina Heydrichová se už samozřejmě do Československa vrátit nemohla. Zůstala na svém rodném ostrově Fehmarn, kde jí vrátili dům. Dokonce si vyběhala i vdovský důchod. V 60. letech se podruhé provdala za ředitele divadla a básníka z Finska, ale záhy přišel rozvod. Lina si na ostrově zařídila penzion s restaurací, kam často přijížděli bývalí nacisté. Ke konci 60. let jí její hotýlek vyhořel a za pár let vydala paměti o svém životě s Heydrichem. Občas poskytla i nějaký rozhovor. Lina Heydrichová zemřela v roce 1985. 

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz