Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hitlerova milovaná Geli: než se zastřelila strýcovou zbraní, prožila zakázanou lásku s jeho řidičem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Strýček Alf. Tak říkala Angela Raubalová svému strýci Adolfu Hitlerovi. Ten se svou krásnou mladou neteří rád chlubil a doprovázel ji do divadla, kina i na nákupy. Její sebevražda nacistického vůdce zdrtila.

Článek

Strýček Alf

Geli byla zdrobnělina jména Angela, které Hitlerova milovaná neteř zdědila po své matce. Ta byla o šest let starší nevlastní sestrou Adolfa Hitlera. Pocházela z prvního manželství jeho otce a pro mladšího bratra byla nejoblíbenější členkou rodiny. Provdala se za daňového inspektora a kromě prostřední Geli, která se narodila v roce 1908 v Linci, měla ještě dceru a syna. Manžel jí však brzy zemřel a ona se o děti musela postarat sama. Když bylo Geli 17 let, začala její matka vést nevlastnímu bratrovi domácnost. Strýček Alf si svou neteř zamiloval a když se s její matkou dohodl, že bude hospodyní na jeho sídle Berghof, Geli se nastěhovala do jeho luxusního mnichovského bytu. Chtěla studovat medicínu, ale školu nedokončila.

Foto: Quello lì su wiki/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.0)

Nevlastní sestra Angela při mladším bratrovi vždy stála. Hitler jí věřil a spoléhal se na ni. Vedla mu i domácnost.

Okouzlující neteř

Geli Raubalová byla vysoká a přitažlivá dívka, která nezkazila žádnou legraci. Vždy bývala veselá a milá a lidé ji měli rádi. Našli se ovšem i takoví, kteří jí přízeň vlivného strýce záviděli. Možná právě ti zavdali podnět ke klepům o incestním vztahu mezi příbuznými. Dodnes není úplně jasné, jaké city ke své mladé neteři říšský kancléř choval, jisté však je, že o ni měl strach a hlídal ji na každém kroku. Spolu s dalšími známými jezdili na výlety a pikniky nebo se chodili koupat a navštěvovali hostince, kde přirozená Geli vévodila zábavě u stolu. Její mládí ve spojení s dívčím půvabem okouzlilo nejednoho přísedícího. A to se oblékala spíš nenápadně a ani se nezdobila žádnými šperky. Jedním z těch, koho vůdcova neteř pobláznila, byl i jeden z jeho nejlepších přátel.

Románek s řidičem

Emil Maurice pro Hitlera pracoval jako bodyguard a osobní řidič. Znali se dlouho. Byl jedním ze zakládajících členů NSDAP a jako jeden z mála mohl vůdci tykat. Dokonce spolu jeden čas seděli ve vězení. Adolf Hitler měl Maurice rád a považoval ho za svého dobrého přítele. Dokud se nedozvěděl o tajné lásce s Geli a zásnubách, které měly proběhnout bez jeho vědomí v roce 1927. Hitlera ta zpráva šokovala a rozzuřila a nechtěl vztah své oblíbené neteře a dobrého přítele dovolit. Stála za tím žárlivost, anebo něco jiného? Možná strach, že by se mohl dostat na světlo skutečný původ Emila Maurice. Jeho předek byl totiž Žid a Hitlera by naprosto znemožnilo, pokud by se tato informace dostala na veřejnost. Nakonec rozhodl, že se svatba o dva roky odloží, jenže zabraňovaný vztah dvou lidí vyšuměl a zásnuby se zrušily. Hitler navíc svého šoféra propustil a bylo po přátelství.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Emil Maurice je hned vedle Adolfa Hitlera. Byl jeho blízkým přítelem a osobním řidičem. Přátelství rozbil až Emilovo tajný vztah s vůdcovou neteří.

Hitlerův revolver

Geli se rozhodla, že bude zpěvačkou a začala studovat zpěv. Za tím účelem najímala i soukromé učitele, které financoval slavný příbuzný. Ten ji spolu s její matkou neustále hlídal, až to pro mladou ženu začalo být neúnosné. Už šestým rokem žila v těsné Hitlerově blízkosti, když se jednoho zářijové dne roku 1931 stala osudová tragédie. Geli bylo teprve třiadvacet let, když ji našli ve strýcově mnichovském bytě mrtvou. Zřejmě se zastřelila Hitlerovým revolverem. Co ji k tomu vedlo, to se dodnes s přesností nepodařilo zjistit. Pitva ani řádné vyšetření nikdy neproběhla a oficiální verze celé události zněla: sebevražda. Hitlera Angelina smrt zdrtila a dlouho ho trápily deprese. S neteřiným dřívějším snoubencem Emilem Mauricem později opět obnovil přátelství a na Geli často vzpomínal. Dokonce měl ve svých sídlech vystavené její portréty.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Oblast Obersalzberg se stala Hitlerovým dovolenkovým sídlem. Jezdil sem i s Geli, jejíž pokoj nechal po její smrti ve stejném stavu, jako když žila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz