Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zmrzlá dívka z Minnesoty přežila noc v bezvědomí v 30stupňovém mrazu. O její tělo se lámaly jehly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Když Jean Hilliardovou našel její známý na dvoře svého domu v americké Minnesotě, myslel si, že je mrtvá. Byla bílá a ztuhlá jako prkno. Celou noc ležela na ledové zemi v mrazu a sněhové vánici. V dívčinu záchranu věřil málokdo.

Článek

Uvízla ve sněhové vánici daleko od pomoci

Na onen večer, několik dní před Vánoci roku 1980, se tehdy devatenáctiletá blondýnka Jean Hilliardová těšila. Měla krátce po střední škole a právě se chystala pobavit se s partou svých dobrých přátel, za nimiž se vypravila na místo, ležící jen několik kilometrů daleko od jejího bydliště ve městě Lengby v americkém státě Minnesota. Krátce před půlnocí se dívka vydala z vydařeného večírku na cestu zpět. Nasedla do svého auta, a jelikož silně sněžilo, snažila se jet opatrně. I přesto však dostala na zledovatělé silnici smyk a s vozidlem uvízla v příkopu. Venku právě zuřila sněhová vánice a teplota sahala až k mínus třiceti stupňům Celsia, ale Jean Hilliardová si vzpomněla, že kousek odtud bydlel jeden z jejích přátel. Bez větších obav tedy vystoupila z auta a jen v kabátu a kovbojských botách vyrazila ke kamarádově domu, o kterém se domnívala, že se nachází nedaleko od ní. Jak moc se spletla, si uvědomila ve chvíli, kdy ani po hodině bloudění uprostřed mrazivé noci a sypajícího se sněhu neviděla žádné lidské obydlí.

Ležela šest hodin v bezvědomí uprostřed mrazivé noci

Ve skutečnosti stál dům Jeanina známého mnohem dále, než mladá Američanka předpokládala. Když už byla na konci svých sil a trpěla podchlazením, spatřila před sebou vymodlené světlo. Čím blíže se k němu přibližovala, tím více věřila v brzkou záchranu. Jean se opravdu podařilo najít kamarádův dům, dokonce už vešla na jeho příjezdovou cestu, ale najednou uklouzla a upadla na zem. Poslední, co si pamatovala, byla tma, která se jí rozprostřela před očima. Jean Hilliardová zůstala ležet v bezvědomí na zasněženém dvoře uprostřed třicetistupňového mrazu dlouhých šest hodin, než ji kolem sedmé hodiny ranní objevil její šokovaný přítel Wally Nelson, který si nejprve všiml cizích stop před svým domem.

Byla zmrzlá jako kus ledu

Jean Hilliardová ležela celá zasypaná sněhem a její tvář byla úplně bílá. Když se ji mladík snažil zvednout ze země, s úděsem zjistil, že její tělo se podobalo ledovému bloku. V první chvíli předpokládal, že je dívka mrtvá, ale poté spatřil drobné bublinky, které vycházely z jejího nosu. Okamžitě svou přítelkyni odvezl do nejbližší nemocnice. Jakmile ji poprvé uviděli zdejší lékaři, nevěřili, že by někdo mohl z tak závažného stavu vyváznout živý. Pacientka měla téměř nenahmatatelný puls a tělo bylo natolik ztuhlé, že k jejímu přemístění nepotřeboval nemocniční personál ani lehátko, prostě ji jeden člověk zdvihl za ramena a druhý dívku uchopil za nohy.

Za několik týdnů se k překvapení všech zcela zotavila

Pochyby o Jeanině záchraně ještě zesílily poté, co se z ní lékařům podařilo stáhnout zledovatělé oblečení. Zjistili totiž, že dívčiny nohy úplně zčernaly. I kdyby se stal zázrak a ona šest hodin strávených v mrazivé noci přežila, bylo pravděpodobné, že by mohla přijít o obě nohy. Doktoři Jean dokonce nedokázali ani zavést infuzi, jelikož jehly se o její zmrzlé tělo doslova lámaly. Snažili se ji tedy alespoň všemi možnými způsoby zahřívat. Navzdory nepříznivým prognózám se však Jean ještě před polednem téhož dne ze svého bezvědomí probudila, a dokonce začala i mluvit. Trvalo sedm týdnů, než se úplně zotavila, a kromě několika necitlivých prstů vyvázla zcela bez následků. Lékaři si dívčino přežití a vyléčení nebyli schopni zcela vysvětlit. Mohlo prý možná jít o jakousi formu hibernace. Příběh Jean Hilliardové obletěl celý svět, objevil se v mnoha celostátních zpravodajstvích a zmrzlá dívka z Minnesoty, jak ji začala média přezdívat, o tom, co prožila, vyprávěla v nejrůznějších rozhovorech. Později se vdala, založila rodinu a nikdy nepřestala být vděčná za to, že onu mrazivou prosincovou noc roku 1980 přežila.

Zdroje:

https://www.fox9.com/news/minnesotas-frozen-woman-alive-and-well-decades-later

https://www.thesun.co.uk/health/24516756/jean-hilliard-frozen-stiff-survives-snow/

https://www.ndtv.com/feature/this-woman-was-frozen-solid-for-six-hours-and-survived-4514121

https://www.nytimes.com/1981/01/03/us/dakota-teen-ager-recovers-after-being-frozen-stiff.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz