Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krasavice inteligentní: Poslední rolí obdivované Medy Valentové byla babička v Dívce na koštěti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Filmová hvězda Meda Valentová na dobové fotografii v časopisu Světozor

„Krasavice inteligentní!“ Nesmrtelná hláška, kterou ve filmu To neznáte Hadimršku vyjádřil Jindřich Plachta v roli sluhy Puntíka svůj obdiv ke zpěvačce Mici Angoře v podání Medy Valentové. Tato femme fatale byla jednou z Mediných nejslavnějších rolí.

Článek

Dívka z dobré rodiny

Herečka a zpěvačka Meda Valentová sice nehrála v mnoha filmech, přesto ji diváci dodnes dobře znají. Mohla za to její elegance a také temperament, který před kamerou ve svých rolích předváděla. Narodila se v roce 1898 jako Marie Bohumila Valentová do dobře situované rodiny státního úředníka. Nebyl pro ni tedy problém platit si soukromé hodiny zpěvu, herectví i hry na klavír.

Uměla hrát i zpívat

A jelikož se brzy ukázalo, že má opravdový umělecký talent, rozhodla se své nadání využít a začala vystupovat v divadlech a kabaretech. Jako operetní herečka a zpěvačka si brzy získala přízeň publika. V činohře se vždy vkusná umělkyně s velkým komediálním talentem uplatnila i na divadelních prknech mnoha českých scén. V pozdějších letech také objížděla města a vesnice se zájezdovými představeními.

Poprvé si ve filmu zahrála vedle Huga Haase

Jako krásná a přitažlivá žena se neztratila ani u filmu a na plátnech kin se začala objevovat ještě v jeho němé éře. Poprvé se před kameru postavila jako manželka Huga Haase v komedii plné humorných zápletek Jedenácté přikázání natočené v roce 1925. Od té doby ji mohli filmoví diváci vidět v rolích žen různého společenského postavení. Byla baronkou i sekretářkou, ale také cirkusačkou nebo domovnicí.

Role Mici Angory jí byla blízká, i ona totiž zpívala v kabaretu

Nezapomenutelnou rolí se pro Medu Valentovou stala rozverná kabaretní zpěvačka Mici Angora, jejíž finanční požadavky se staly neúnosnými pro jejího milence, který vlastnil krachující gramofonový podnik. Právě tuto upadající firmu přišel zachránit Vlasta Burian jako vrchní revident Popelec Hadimrška, kterého Mici Angora zapletla do své lechtivé písničky, kterou v legendární komedii z roku 1931 To neznáte Hadimršku Meda Valentová osobně zazpívala.

Jako paní Dousková chtěla získat přízeň domnělého milionáře

Po boku krále komiků se Meda Valentová o několik let později objevila i ve veselohře Martina Friče Baron Prášil, kde si kromě Vlasty Buriana zahrál také další mimořádně populární herec a náš největší filmový elegán Oldřich Nový. S tím se na natáčení Meda potkala i o dva roky později, když se před kamerou proměnila v majitelku módního salonu paní Douskovou, u které byla zaměstnaná snoubenka hlavního hrdiny, který se stal naivní obětí nejapného žertu, když v něm jeho kolegové vzbudili dojem, že vyhrál milion. Zajímavé je, že film Valentin Dobrotivý se opíral o reálnou příhodu z dvacátých let.

Z koketní Mici Angory uťápnutou manželkou domácího diktátora

Často reprízovaná poválečná komedie Poslední mohykán je mezi diváky oblíbená dodnes. V roce 1947 ji natočil režisér Vladimír Slavínský podle úspěšné divadelní veselohry a v hlavní roli starožitníka Bořivoje Kohouta exceloval Jaroslav Marvan. Meda Valentová ztvárnila jeho ustrašenou a poslušnou manželku, která musela vždy okamžitě splnit sebehloupější výmysl svého muže, domácího tyrana a puntičkáře.

Dva roky po svém posledním filmu zemřela

V polovině padesátých let kariéra naší výrazné a osobité herečky ustala. Za svůj život se Meda Valentová hned třikrát vdala. Jedním z jejích manželů byl ředitel divadla, jiný byl zas ředitelem ledáren. Poslední filmovou roli bývalé hvězdě stříbrného plátna nabídl režisér Václav Vorlíček ve své pohádkové komedii o mladé čarodějnici Saxaně. Když se v roce 1971 Dívka na koštěti natáčela, málokdo tušil, že stále okouzlující představitelka babičky hlavního hrdiny Honzy už o dva roky později nebude mezi živými. Meda Valentová zemřela v roce 1973 ve svých pětasedmdesáti letech.

Zdroje:

JIRAS, Pavel. Barrandov-Oáza uprostřed běsů III. Praha:Ottovo nakladatelství, 2013. ISBN 978-80-7451-354-1

KOVAŘÍKOVÁ, Blanka. Největší tajemství Oldřicha Nového. Praha:Bondy, 2013. ISBN 978-80-904923-8-7

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/126573/meda-valentova

https://encyklopedie.idu.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=4096:valentova-meda&Itemid=108&lang=cs

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16787-to-neznate-hadimrsku/

https://sedmicka.tyden.cz/rubriky/relax/retro-film-to-neznate-hadimrsku-neprekonatelny-burian-a-inteligentni-krasavice_564488.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz