Hlavní obsah

Lydia Gouardo a jejích 28 let v zajetí nevlastního otce, kterému porodila 6 dětí. Všichni mlčeli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Téměř tři desetiletí musela Francouzka Lydia Gouardo čelit znásilňování, bití a mučení ze strany člověka, který byl jejím zákonným otcem. Nepomohli jí sousedé ani úřady. Vysvobodila ji až tyranova smrt.

Článek

Svého biologického otce nikdy nepoznala

Lydia Gouardo sebrala odvahu veřejně promluvit o svém temném životním příběhu až poté, co na povrch vyplul otřesný případ Elizabeth Fritzl, kterou roky věznil a týral její vlastní otec ve sklepení jejich domu v rakouském Amstettenu. Sama totiž prožila podobnou hrůzu. Mezi roky 1971 a 1999 trpěla dlouhých 28 let ve spárech muže, který byl podle zákona jejím otcem.

Raymond Gouardo však Lydiu nezplodil. V době, kdy jeho manželka potřetí otěhotněla, si právě za mřížemi odpykával svůj trest za ozbrojenou loupež. Krátce po porodu nejmladšího dítěte se pár rozešel a brzy na to se Lydia spolu se dvěma sourozenci Brunem a Nadiou ocitla u pěstounů, kde žili do té doby, než si pro ně se zbraní v ruce přišel propuštěný trestanec a biologický otec starších dětí Raymond Gouardo. Rodina se nejprve usadila v bytě ve francouzském městě Meaux, ale zanedlouho se přestěhovala do starého venkovského statku v obci Coulommes, ležící východně od Paříže.

Pomoci se nedočkala

Když Lydiu její nevlastní otec poprvé znásilnil, bylo jí sotva 9 let. Raymondova nová družka Lucienne Ulpat, s níž se seznámil přes inzerát během svého pobytu ve vězení, jeho nechutnému jednání celé roky nejen přihlížela, ale dokonce v něm svého partnera podporovala a často se týrání bezbranné dívky sama účastnila. Třeba tehdy, když Lydiu schválně opařila vařící vodou a tím ji odsoudila k několikaměsíční léčbě v nemocnici.

Lucienne Ulpat ale nebyla jedinou osobou, která o krutém mučení za zdmi rodinného domu Gouardových věděla. O násilí, jaké museli Lydia i její bratr se sestrou denně prožívat, si šuškali i někteří jejich sousedé, ale nikdo z nich neučinil nic, aby ubohým dětem pomohl. Brunovi a Nadie se podařilo z domova hrůzy uniknout. O útěk se snažila i Lydia, a dokonce se jí to několikrát povedlo, ale jako nezletilá byla vždy i přes své protesty vrácena zpět otci.

Nevlastní matku čekal jen mírný trest

Nepochopitelná lhostejnost okolí přispěla k tomu, že Lydia Gouardo prožila téměř 30 let jako vězeň zvrhlého muže, který se svou obětí zplodil 6 potomků. Svobody, ve kterou už ani nedoufala, se tehdy 36letá několikanásobná matka dočkala až na konci listopadu roku 1999, kdy Raymond Gouardo zemřel. Po 8 letech uplynulých od jeho smrti se v roce 2007 konal proces s Lucienne Ulpat, která byla obviněna z toho, že nezabránila znásilňování a věznění své nevlastní dcery.

Žena, která celé roky věděla o všem, co její partner Lydii od dětství prováděl, od soudu odešla překvapivě pouze s 3letým podmíněným trestem, což vzbudilo nevoli nejen u rozhořčené veřejnosti, ale také u obětí, tedy u Lydie a jednoho z jejích synů. Toho totiž Lucienne Ulpat podle obžaloby mezi jeho 9 a 11 lety zneužila. Nakonec se její trest zvýšil o jeden jediný rok a osoba, nesoucí velký díl odpovědnosti za utrpení několika lidí, vyvázla s 4letou podmínkou.

Žije, a to je pro ni nejdůležitější

Lydia Gouardo od doby svého osvobození vystoupila v několika televizních pořadech a o svém těžkém údělu vydala v roce 2008 knihu Mlčení ostatních, která u nás vyšla pod názvem A všichni mlčeli. Dnes je 61letá žena matkou ještě dalších dvou dětí, které se jí narodily s přítelem, kterého potkala po konci svého zajetí. Po otcově smrti zůstala i nadále žít v polorozpadlém domě v Coulommes, který se stal na téměř tři desítky let jejím žalářem. I přes všechna traumata, která si v sobě ponese až do konce svých dnů, je Lydia Gouardo šťastná, že vůbec přežila. Svůj nový život totiž miluje.

Zdroje:

https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Affaire_Gouardo

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kauza_Amstetten

https://www.liberation.fr/societe/2014/11/26/a-coulommes-l-inceste-au-coin-de-la-rue_1151443/

https://www.leparisien.fr/seine-et-marne-77/la-peine-de-la-belle-mere-de-lydia-gouardo-aggravee-21-04-2008-3298451478.php

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz