Hlavní obsah
Lidé a společnost

Macecha z Tří oříšků pro Popelku pocházela z Čech a v mládí byla kráska. Že umí česky, štáb nevěděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hrad Švihov, na jehož nádvoří se natáčely některé záběry z naší oblíbené pohádky. Zde bydlela filmová macecha, jejíž představitelka se ve stejném kraji i narodila.

Ani režisér Václav Vorlíček neměl tušení, že oblíbená německá herečka Carola Braunbocková, která si v jeho známé pohádce zahrála zlou Popelčinu macechu, se nenarodila u našich sousedů. Z rodných západních Čech totiž byla do Německa odsunuta.

Článek

Česká Němka z Plzeňska

Carola Braunbocková přišla na svět 9. ledna roku 1924 do rodiny českých Němců v severoplzeňském městečku Všeruby. Před druhou světovou válkou zde měla většina obyvatel německou národnost a při poválečném odsunu byli téměř všichni nuceni svůj domov opustit a vystěhovat se do Německa. To čekalo i budoucí slavnou herečku Carolu, která v rodném městě vychodila základní školu a v Čechách stihla i odmaturovat na střední škole v Ústí nad Labem.

Nejdřív divadlo, potom i film

Po vysídlení se přestěhovala do nově vzniklého Východního Německa a v největším saském městě Lipsku vystudovala hudebně dramatickou školu. Od roku 1949 se pohledná pětadvacetiletá Carola Braunbocková stala členkou různých východoněmeckých divadelních souborů a na začátku padesátých let se jako nadějná herečka začala objevovat i ve filmu a v televizi. Diváky i kritiky oslnila hned první rolí ve svém úspěšném filmovém debutu s názvem Poddaný, který získal mnoho významných ocenění. Od té doby se jí role jen hrnuly.

O manžela přišla krátce po svatbě

V profesním životě Carolu provázelo štěstí, v tom osobním ale zažila jednu obrovskou tragédii. Brzy po narození svého prvního syna se vdala za jeho otce, Johannese Schmidta, který se stejně jako Carola živil herectvím. Když byly dítěti teprve čtyři měsíce, Johannes náhle zemřel a mladá vdova zůstala na výchovu syna sama. I přesto, že za sebou měla takové neštěstí, si zachovala svou veselou mysl. Mezi kolegy platila za přátelskou a zábavnou ženu. I když v mládí byla velice atraktivní, časem ji režiséři kvůli její mohutné postavě začali obsazovat do vedlejších rolí matek, vdov a vesničanek, pracujících v zemědělství. Díky svému výbornému hlasovému projevu Carola účinkovala i v mnoha rozhlasových hrách a mimo to byla i skvělou malířkou.

Německá macecha uměla česky

Oblíbenou německou umělkyni čeští diváci téměř neznali. To se změnilo až v roce 1973, kdy se objevila v naší snad nejoblíbenější vánoční pohádce Tři oříšky pro Popelku. Na obsazení dvou hlavních rolí probíhaly rozsáhlé konkurzy po celém Československu, ale jelikož podle koprodukční smlouvy s německou filmovou společností DEFA se museli ve snímku režiséra Václava Vorlíčka objevit i němečtí herci, roli zlé Popelčiny macechy dostala právě zkušená Carola Braunbocková. Ta na atmosféru při natáčení vzpomínala jako na nebývale přátelskou a Libuše Šafránková se jí v hlavní roli velice líbila. Natáčelo se i na vodním hradě Švihov, který leží jen asi padesát kilometrů od Carolina rodného města. O tom, že jejich německá kolegyně pocházela z Československa a uměla mluvit česky, neměl nikdo ze štábu ani ponětí. Nevěděl to dokonce ani režisér Vorlíček. Takže když Carola v posledních dnech natáčení promluvila dobrou češtinou, zůstali všichni v šoku.

Zemřela pět let po své nejslavnější roli

Po uvedení úspěšné filmové pohádky se Carola Braunbocková stala hvězdou i u nás. Pro české diváky ji nadabovala Jaroslava Adamová. Carola se dál věnovala herectví a práci v rozhlase. Objevila se v téměř osmdesáti filmových a televizních produkcích, než v roce 1978 v pouhých čtyřiapadesáti letech zemřela.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz