Hlavní obsah
Umění a zábava

Marfuša z Mrazíka: Pohlednou Innu proměna v ošklivku rozplakala. „V reálu jsem byla hezčí!“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Když se jednadvacetiletá začínající herečka Inna Čurikovová poprvé uviděla v zrcadle v roli zlé a hloupé Marfuši, rozbrečela se a chtěla z filmu odejít. Režisér si ji vybral kvůli neobvyklé dovednosti - Inna totiž uměla louskat ořechy pomocí zubů.

Článek

Marfušou se stala díky svým zubům

Jedna z nejoblíbenějších ruských hereček je našim divákům známá hlavně z kultovního sovětského filmu z roku 1964, ale Inna Čurikovová má za sebou obdivuhodnou filmovou a divadelní kariéru a je držitelkou mnoha významných ocenění nejen v Rusku, ale i v zahraniční. Narodila se 5. října 1943 ve městě Belebej, které leží v jedné z republik Ruské federace s názvem Baškortostán. V zemi ležící na jihu Uralu, která je dnes významným centrem těžby ropy, však rodina dlouho nezůstala a Inna své dětství prožila v Moskvě. Jejím otcem byl agronom vyučující na zemědělské akademii a matka pracovala jako bioložka, ale rozešli se brzy po dceřině narození. Inna Čurikovová už od mládí milovala divadlo a když se po základní škole rozhodovala, co dál, studium herectví pro ni bylo jasnou volbou. Poté v polovině šedesátých let nastoupila do moskevského Divadla mladého diváka. To už ale za sebou měla svou nejznámější roli Marfuši v dodnes oblíbené ruské pohádce Mrazík. Známý režisér Alexandr Rou si talentovanou Innu vyhlédl přímo ve škole a o jejím obsazení v jeho filmu definitivně rozhodl moment, kdy na konkurzu přiznala, že umí louskat ořechy zuby. Role byla její!

Kvůli svému vzhledu plakala

Tvůrci Mrazíka trvali na tom, že Marfuša musí být o hodně šerednější než její nevlastní sestra Nastěnka. S tím Inna počítala, ovšem když se poprvé uviděla v zrcadle přeměněná na neupravenou ošklivku, neudržela se a na místě se rozplakala. Dokonce prý v první chvíli přemýšlela, že s natáčením okamžitě skončí. Tak moc se sama sobě jako Marfuša nelíbila. Jak řekla, ve skutečnosti byla rozhodně hezčí než v tomto filmu. První větší role v Mrazíkovi ale přinesla mladé herečce obrovskou slávu a popularitu nejen v Sovětském svazu, ale i v okolních zemích. Pohádka vycházející z tradičního ruského folklóru ale není ve své domovině zdaleka tolik oblíbená, jako je tomu u nás. A když byla uvedena ve Spojených státech, mezi diváky úplně propadla a Američané dokonce Mrazíka označili za nejhorší film všech dob.

Manžel režisér

Koncem šedesátých let se Inna Čurikovová seznámila se začínajícím režisérem Glebem Panfilovem, který osobitou herečku obsadil do svého prvního snímku. Nezůstalo jen u filmové spolupráce a z Inny a Gleba se stali manželé, kteří spolu úspěšně natáčeli i v dalších letech. V manželství se jim narodil jediný syn, který dostal jméno Ivan. Když byl ještě malý, Inna s ním často sledovala Mrazíka, protože to byla jeho oblíbená pohádka.

Češi jí udělali radost

Inna Čurikovová se vypracovala na úspěšnou filmovou a divadelní herečku, která za sebou měla více než osmdesát snímků a nespočet divadelních rolí. Od roku 1973 působila v moskevském divadle, které dnes nese název Lenkom. Na počátku devadesátých let se stala Národní umělkyní Sovětského svazu a na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale získala cenu za nejlepší herečku. Několikrát navštívila i Československo a byla velice potěšena, jak milého přijetí se jí u našich diváků dostalo. Kvůli svému zhoršujícímu se zdravotnímu stavu byla začátkem roku 2023 hospitalizována v nemocnici a 14. ledna téhož roku své dlouhé nemoci podlehla. Představitelka legendární Nastěnčiny sestry si až do smrti udržela vizáž elegantní upravené dámy, ve které by ošklivou a hrubou Marfušu hledal málokdo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz