Hlavní obsah
Lidé a společnost

Migrující matka: Slavná fotografie se stala symbolem strachu, chudoby a hladu, ale i síly mateřství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dorothea Lange/Wikimedia Commons/volná licence

Migrující matka. Jednu z nejznámějších fotografií na světě pořídila v roce 1936 americká fotografka Dorothea Lange

Ustaraná žena vyhlíží s očima plnýma obav budoucnost. Ikonická fotografie vznikla v nelehké době během panující světové hospodářské krize. Beznaděj tehdejších lidí zachytila Dorothea Lange na svém nejslavnějším snímku ve tváři několikanásobné matky.

Článek

Slavná fotografie vznikla v období krize

V polovině třicátých let 20. století se rozhodl americký úřad Farm Security Administration, který vznikl kvůli zlepšení podmínek pro chudé zemědělské dělníky, přijmout do svých služeb několik fotografů, kteří by dokumentovali práci úřadu a sociální problémy obyvatelstva. Byla mezi nimi i Američanka Dorothea Lange. Dokumentární fotografka, jejíž předci se do Spojených států přistěhovali z Německa, se nejvíce proslavila snímky z těžkého období hospodářské krize, která vypukla v roce 1929 a jejíž dopady pocítil celý tehdejší svět.

Desetiminutové focení v táboře sběračů hrachu

Roku 1936 Dorothea Lange právě autem projížděla kolem cedule poblíž kalifornského města Nipomo, která ukazovala směr k blízkému táboru sběračů hrachu. Spěchala, proto nezastavila, ale po chvíli jí to přeci jen nedalo a svůj vůz se rozhodla obrátit. Vždyť v táboře plném migrujících zemědělských dělníků by mohla pořídit zajímavé fotografie pro svůj úřad. Když se dostala mezi sběrače hrachu, kteří zde v počtu až několika tisíc v nuzných podmínkách přežívali bez peněz a bez práce, jelikož úrodu hrachu ten rok zničilo špatné počasí, všimla si mladé matky několika dětí. Fotografka se nezeptala ani na její jméno, dozvěděla se jen, že ženě bylo 32 let. Za deset minut vznikla série několika fotografií, z nichž hlavně jedna svou autorku proslavila a vynesla jí uznání kolegů i veřejnosti.

Úzkost chudé matky vzbudila soucit veřejnosti

Portrét matky, starostlivě si podpírající hlavu a se strachem hledící do dálky, která má po boku své dvě děti a na klíně kojence, brzy obletěl svět a stal se symbolem celé hospodářské krize, která zasáhla všechny vrstvy obyvatelstva. Dorothea Lange poslala fotografii úřadu, který ji zaměstnával, ale ještě předtím ji poskytla novinám v San Franciscu, které ji ihned otiskly a k obrázku přidaly zprávu o tom, že v Kalifornii hladoví tisíce migrujících pracovníků. Emotivní černobílý snímek matky s dětmi nenechal veřejnost chladnou a hned několik dní poté obdržel tábor zubožených sběračů hrachu štědrou potravinovou pomoc od vlády. To už tam ale hlavní postava z ikonické fotografie dávno nebyla.

Totožnost ženy ze snímku se svět dozvěděl až v sedmdesátých letech

O osudu ženy z celosvětově známé fotografie se dlouhá léta nic nevědělo. Její identita byla neznámá až do sedmdesátých let dvacátého století, kdy ji vyhledal jeden reportér. Jmenovala se Florence Owens Thompson a narodila se v roce 1903 v Oklahomě. V jejích žilách kolovala krev původních amerických obyvatel z kmene Cherokee a své dětství strávila na farmě. V sedmnácti letech se vdala za syna farmáře a po narození tří dětí se mladá rodina přestěhovala do Kalifornie, kde Florence spolu s manželem do úmoru pracovala na farmách a pilách. Když žena čekala své šesté dítě, její muž podlehl tuberkulóze a mnohonásobná matka měla co dělat, aby sebe a své potomky sama uživila. Časem se jí narodily další děti a Florence dřela od úsvitu do soumraku jako migrující zemědělská dělnice. Živila se sezónním sklízením plodin, třeba bavlny nebo řepy.

Kdyby Florence mohla vrátit čas, fotografovat by se nenechala

Právě po jednom takovém sběru řepy cestovala v roce 1936 spolu se svou rodinou po kalifornské dálnici za další prací, když se jejich auto náhle porouchalo a zůstalo stát přímo v táboře sběračů hrachu. Její tehdejší partner a starší synové odešli do blízkého města, aby sehnali potřebné díly do rozbitého auta. Florence se s mladšími dětmi mezitím dočasně utábořila mezi zdejšími sběrači hrachu. Tady ji objevila Dorothea Lange a přesvědčila ji, aby se nechala vyfotografovat. Prý ženě slíbila, že snímky nikdy nebudou zveřejněny, a tak Florence souhlasila. Z Dorothey se posléze stala uznávaná fotografka a celebrita, ale matka z jejího ikonického snímku by si podle svých slov přála, aby slavná fotografie raději vůbec nevznikla. Vadilo jí také to, že ačkoliv její obličej znali lidé téměř po celém světě, ona z toho neměla ani cent. Stejně to cítily i její děti.

Stala se symbolem krize, ale své děti vždy dokázala nakrmit

Rodina Florence Owens Thompson vzala jednu z nejslavnějších fotografií americké historie na milost až na počátku osmdesátých let, kdy byla nucena poprosit veřejnost o finanční pomoc. Florence totiž těžce onemocněla a neměla peníze na zaplacení léčebných výloh. Spolu s penězi přišlo i obrovské množství dopisů, které vyjadřovaly zájem o osud ženy a matky, jejíž tvář symbolizovala nejen těžký život během krize, ale i sílu mateřství, kdy největší matčinou starostí je zabezpečit a nakrmit své děti. Rodina Florence svůj kdysi negativní postoj ke snímku přehodnotila a po vlně dojemné podpory od lidí začala nad fotografií cítit hrdost. Florence Owens Thompson ještě téhož roku 1983 svému onemocnění podlehla. Jedna z jejích dcer na ni vzpomínala jako na velmi silnou ženu, která občas neměla co jíst, ale vždy dokázala zařídit, aby měly dostatek jídla její děti.

Zdroje:

https://www.history.com/news/migrant-mother-new-deal-great-depression

https://en.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Florence_Owens_Thompson&wprov=rarw1

https://magazin.aktualne.cz/foto/migrujici-matka-slavna-fotka-je-retusovana-ponekud-zavadejic/r~696e268233d411e9aaa70cc47ab5f122/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz