Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nancy Wake: Rozhovor s Hitlerem jí otevřel oči. Velela 7000 partyzánů a nacistu zabila holýma rukama

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Nancy Wake

Jedině mrtvý Němec byl podle Nancy Wake dobrý Němec. Tímto názorem se statečná rodačka z Nového Zélandu řídila během nacistické hrůzovlády. Pro gestapo se dokonce stala jednou z nejhledanějších osob, za jejíž dopadení se slibovala vysoká odměna.

Článek

Z Austrálie se dostala do Evropy díky dědictví

Neuvěřitelně odvážnou a silnou ženu, jakou Nancy Wake bezpochyby byla, přimělo k boji s nacismem násilí páchané na Židech, kterého se stala svědkem ve třicátých letech, krátce po svém přestěhování do Evropy. Nancy Wake pocházela z novozélandského Wellingtonu, kde se narodila v roce 1912 jako nejmladší ze šesti sourozenců, ale většinu dětství prožila v Sydney, kam se její rodina přestěhovala, když jí bylo teprve pár měsíců. Mezi Nancyiny předky patřili mimo jiné i Maorové, po kterých možná zdědila svého bojovného ducha a houževnatost. Z domova odešla už v šestnácti letech. Našla si práci zdravotní sestry, a když jí ve dvaceti letech teta odkázala nějaké peníze, odjela do Evropy.

Po interview s Hitlerem pochopila nebezpečí nacismu

Počátkem třicátých let se Nancy Wake usadila ve Francii, kde začala jako novinářka psát nejrůznější články a rozhovory pro jednu zpravodajskou agenturu. Jedním z jejích vůbec prvních pracovních úkolů bylo interview s Adolfem Hitlerem, které se uskutečnilo ve Vídni. Právě tehdy Nancy pochopila, jakou hrozbu pro svět znamená vzmáhající se nacismus. Její další cesty, při kterých na vlastní oči viděla nelidské zacházení s židovským obyvatelstvem přímo v rakouských a německých ulicích, v mladé ženě vyvolaly odhodlání svrhnout Hitlera i s celým jeho režimem. Souhlasil s ní i její manžel Henri Fiocca. Majetný francouzský průmyslník se do tmavovlasé temperamentní Nancy zamiloval na první pohled. Jako krásná žena s bohatým a vlivným manželem po boku se nyní Nancy mohla dostat tam, kam jiní nemohli.

Na hlavu tajemné špionky Němci vypsali vysokou odměnu

Ihned po německé okupaci Francie se Nancy Wake zapojila do domácího odboje. Pomáhala převádět Židy, spojenecké vojáky a další ohrožené osoby do sousedního Španělska a později se účastnila i špionážních akcí a sabotáží. Spolu se svým manželem žila v Marseille a jako zdánlivě zhýčkaná panička obklopená luxusem u okupantů dlouho nevzbuzovala sebemenší podezření. Na dopadení tajemné špionky byla vypsaná odměna pěti milionů franků a Bílá myš, jak gestapo Nancy přezdívalo díky její schopnosti vždy uniknout odhalení, se dokonce v jednu dobu dostala na vrchol seznamu nejhledanějších osob v celé Francii. V roce 1943 ale spadla klec a ženina identita se prozradila. Nancy Wake však stihla před zatčením uprchnout do Británie. Její muž zůstal ve Francii, a když Němcům neprozradil místo pobytu své milované manželky, byl gestapem mučen a nakonec i popraven. O jeho smrti Nancy nevěděla až do osvobození Francie, kdy jí tuto smutnou zprávu během oslav sdělila známá.

Německou stráž zabila holýma rukama a na kole zvládla za tři dny ujet pět set kilometrů

Ve Velké Británii se Nancy Wake začlenila do Oddělení pro zvláštní operace, sekce britské zpravodajské služby MI6 založené během druhé světové války. Cílem organizace zaměřené na vedení boje nestandardními metodami bylo cvičení specialistů, které vysazovala na nacisty okupovaném území s úkolem předávat a získávat informace a provádět sabotáže. Odhodlaná Nancy se mimo jiné naučila kódování, identifikaci německých letadel a hodností, ale také umění tichého zabíjení. Po tvrdém výcviku se nechala na jaře 1944 vysadit v bývalém francouzském regionu a historické provincii Auvergne, kde dostala na starost skupinu sedmi tisíců partyzánů. Respekt si Nancy u mužů sjednat uměla a ti její schopnosti dokonce i obdivovali. Dokázala totiž to, co by většina z nich nezvládla. Kvůli tajným informacím ujela na kole neuvěřitelných pět set kilometrů za pouhé tři dny a jindy zas holýma rukama zabila německou stráž, aby zabránila spuštění alarmu během partyzánské operace.

Neobyčejný příběh Nancy Wake inspiroval knihy, seriál i film. Dokonce po ní pojmenovali planetku

Nancy Wake během druhé světové války zachránila jako členka protinacistického odboje život stovkám spojeneckých vojáků. Za svou mimořádnou odvahu a hrdinské činy později získala mnohá ocenění, mezi nimiž nechybí ani Řád čestné legie, nejvyšší francouzské státní vyznamenání. Po roce 1945 pracovala v britských službách v Evropě a poté se vrátila do Austrálie. V padesátých letech žila opět na čas v Anglii a po své druhé svatbě se spolu s manželem, který býval letcem RAF, usadila v australském přístavním městě Port Macquarie. Po mužově smrti se v roce 2001 natrvalo přestěhovala do Velké Británie, kde v srpnu 2011 zemřela v jedné z londýnských nemocnic v požehnaném věku osmadevadesáti let. Neobyčejný životní příběh hrdinky druhé světové války Nancy Wake byl inspirací i pro hollywoodský film z roku 2001 Charlotte Gray, jehož premiéry se Nancy zúčastnila. Když se jí herečka Cate Blanchett, ztvárňující ve snímku hlavní roli, zeptala, jestli už film viděla, Nancy se smíchem odvětila, že všechno, co v něm je, přeci dobře zná.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/zemrela-australska-spionka-a-hrdinka-odboje-wakeova-239045

https://www.naa.gov.au/students-and-teachers/student-research-portal/learning-resource-themes/government-and-democracy/activism/second-world-war-heroine-nancy-wake

https://www.awm.gov.au/collection/P332

https://herplacemuseum.com/encounters/nancywake/

https://www.theguardian.com/world/2011/aug/08/nancy-wake-white-mouse-gestapo

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Nancy_Wakeov%C3%A1

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Special_Operations_Executive

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz