Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejslavnější lékař Československa: Představitel Jánošíka František Kuchta zemřel v pouhých 49 letech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jozef Kotulič/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Jánošíkova socha od J. Kulicha v Terchové

Dvoumetrový charismatický chirurg z vězeňské nemocnice v Ilavě porazil v konkurzu na roli slovenského národního hrdiny přes 60 adeptů. Film Jánošík z 60. let slavil úspěch a z Františka Kuchty se stal idol Československa.

Článek

Byl neherec, ale před kamerou se vůbec nestyděl

Když režisér Paľo Bielik hledal na počátku 60. let herce do svého připravovaného filmu o nejslavnějším slovenském zbojníkovi Juraji Jánošíkovi, chtěl angažovat co nejvíce hereckých amatérů, kteří by snímku vtiskli autentičnost. Představitele hlavní role vybíral z několika desítek jmen a jeho volba nakonec padla na urostlého neherce Františka Kuchtu, který byl v civilu lékař v ilavské vězeňské nemocnici.

Třicetiletý František Kuchta se do úlohy slovenského hrdiny náramně hodil. Měřil kolem dvou metrů a pyšnil se štíhlou sportovní postavou. Navíc vůbec netrpěl trémou a během natáčení působil uvolněně. V neposlední řadě byl také velice pohledný, což později v kinech ocenily zejména okouzlené divačky.

Jako Juraj Jánošík se proslavil po celém tehdejším Československu

Mimořádně inteligentní a vzdělaný chirurg pocházel ze středního Slovenska. Narodil se 14. ledna 1932 ve městě Tisovec, ležící v Banskobystrickém kraji na řece Rimavě. V době, kdy vznikal film o Jánošíkovi, se objevil jeho nemanželský 7letý syn, o jehož existenci neměl celé roky ani ponětí. Chlapec, jehož matkou zřejmě byla některá z Františkových studentských lásek, se bohužel dožil jen 20 let.

Film Jánošík, který se točil dva roky, měl premiéru v letech 1962 a 1963 a stal se do té doby nejdražším slovenským snímkem. František Kuchta si díky němu vydělal necelých 40 000 korun, a protože jeho tvář najednou znaly miliony diváků, přezdívalo se mu nejslavnější lékař v celém Československu. Jeho hereckou partnerkou byla operní zpěvačka světového významu Lucia Poppová, která se před kamerou proměnila v Jánošíkovu milou Terezu. Stejně jako František Kuchta, také známá pěvkyně kdysi studovala lékařství, nakonec u ní však zvítězila láska k hudbě.

Nedožil se ani padesátky

Režisér Paľo Bielik pracoval na přípravě jednoho z nejúspěšnějších slovenských filmů všech dob už od 50. let. I on sám si kdysi zahrál obávaného zbojníka z Terchové. V roce 1935 získal roli Jánošíka ve stejnojmenném snímku Martina Friče, který se inspiroval divadelní hrou českého básníka a novináře Jiřího Mahena. Ještě před ním se této historické postavy na stříbrném plátně zhostil počátkem 20. let herec Theodor Pištěk, proslulý především z populárních komedií, v nichž se svou kolegyní Antonií Nedošinskou vytvořil jeden z nejoblíbenějších párů české kinematografie.

František Kuchta se po konci natáčení vrátil zpět ke své lékařské profesi. Na svět filmu však nezanevřel a v roce 1980 se objevil ve vedlejší roli lesníka v dramatu o lásce a zoufalé touze po dítěti Hodiny. Na place se tehdy setkal třeba s Milanem Kňažkem nebo Andrejem Hrycem. Sympatický doktor se během svého života dvakrát oženil a kromě syna se mu narodila ještě dcera. Na konci března 1981 ho našli mrtvého v bytě, kde přespával po svých náročných službách v nemocnici. Bylo mu pouhých 49 let.

Zdroje:

https://www.tisovec.com/sk/kam-v-meste/vitajte-v-tisovci/

https://koktejl.azet.sk/clanok/CmMWnSt/idol-zien-a-filmovy-janosik-kuchta-49-nahla-smrt-nasli-ho-mrtveho-v-byte/

https://www.teraz.sk/import/frantisek-kuchta-predstavitel-janos/604097-clanok.html

https://www.csfd.cz/tvurce/56351-frantisek-kuchta/biografie/

https://www.cas.sk/clanok/326564/najznamejsi-janosik-bol-chirurg-frantisek-kuchta-49-zenam-tazko-odolaval-rovnako-aj-pohariku/

https://www1.pluska.sk/soubiznis/domaci-soubiznis/legendarny-bielikov-janosik-kuchta-49-zomrel-hroznou-smrtou-lezal-mrtvy-jeho-malom-byte-2

http://www.skcinema.sk/arl-sfu/sk/detail-sfu_un_cat.0-000065-Hodiny-hrany-film/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz