Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejšťastnější smolař: Neuvěřitelný příběh Chorvata, který sedmkrát unikl smrti a poté vyhrál miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Swen Dois/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Chorvatský učitel hudby Frane Selak

Chorvatský učitel hudby Frane Selak přežil pád letadla, vykolejení vlaku i výbuch auta. On sám se považoval za smolaře, který měl štěstí, že všechny tragické nehody, které ho během života potkaly, přežil.

Článek

Narodil se v sedmém měsíci na rybářské loďce

Neuvěřitelný životní příběh muže, který hned několikrát unikl téměř jisté smrti, se začal psát v roce 1929. Už jeho příchod na svět byl poměrně neobvyklý. Frane Selak se totiž narodil na moři poblíž chorvatského Dubrovníku, když jeho rodiče zrovna rybařili. Otec novorozenci přeřízl pupeční šňůru rybářským nožem a potom dítě vykoupal v mořské vodě. Protože se však Frane narodil teprve v sedmém měsíci, lékaři mu nedávali moc šancí na přežití. Už tehdy se ale na chlapcovu stranu přiklonilo štěstí a on svůj boj o život poprvé vyhrál.

Vypadl z letadla. Zachránila ho sláma

V následujících letech Frane, který vystudoval hudbu a živil se jako učitel, mnohokrát čelil smrti, ale z děsivě vyhlížejících nehod vždy jako zázrakem vyvázl živý. V sérii nejméně sedmi nešťastných událostí, které se mu během života přihodily, nechyběla ani letecká nehoda. Jednalo se dokonce o Chorvatův vůbec první let, kdy měl namířeno na návštěvu k nemocné matce. Havárii prý tehdy nepřežilo asi devatenáct cestujících, ale Frane Selak vypadl odlomenými zadními dveřmi z letadla ven a spadl do stohu slámy, díky čemuž tragickou nehodu přežil. Od té doby ale již nikdy na palubu letadla nenastoupil.

Přežil vlakové neštěstí i dvě nehody s autobusem

Podle vlastního vyprávění Frane cestoval i ve vlaku, který vykolejil a zřítil se do řeky. Sedmnáct lidí se utopilo, ale chorvatský učitel měl štěstí a vyvázl jen se zlomenou rukou a podchlazením. Řeka se mu málem stala osudnou i při jiné jeho nehodě, kdy do ní sjel autobus, ve kterém seděl. Řidič se prý před jízdou posilnil rakijí, není tedy divu, že autobus nakonec skončil ve vodě. Frane doplaval ke břehu, a kromě několika řezných ran se mu vůbec nic nestalo. Autobus hrál roli také v jedné z dalších nehod, které byl Frane Selak účastníkem. V Záhřebu ho jeden tento dopravní prostředek srazil.

Před pádem do devadesátimetrové propasti ho zachránila větev

Ve výčtu nebezpečných situací, kterým musel za svůj život dle svých slov tento Chorvat čelit, nechyběla ani dvě vznícení jeho aut. Při první nehodě, kdy v autě začal hořet motor, Frane Selak jen tak tak stačil utéct před následným výbuchem. Podruhé Frane v hořícím autě přišel o vlasy, ale svůj život se mu i tehdy podařilo zázračně uchránit. Snad nejkurióznější byla zřejmě poslední událost z poloviny devadesátých let, během které se nezničitelný učitel během jízdy autem srazil na horské silnici s protijedoucím řidičem. Vůz spadl do hluboké propasti a shořel. Frane stačil před pádem vyskočit ven a zachytit se větve stromu, který rostl těsně nad propastí.

Štěstí ho neopustilo ani ve stáří. V loterii vyhrál miliony

Frane Selak se celý život potýkal s podivnými příhodami, které si nedokázal vysvětlit. Lidé o něm kvůli jeho neuvěřitelnému štěstí v neštěstí začali mluvit jako o nejšťastnějším smolaři na světě. Že si ho Štěstěna opravdu oblíbila, dokázal i na počátku jednadvacátého století, kdy pár let po sedmdesátce vyhrál v loterii v přepočtu asi dvacet milionů korun. Vsadil si prý poprvé v životě. Za svou pohádkovou výhru si koupil dva domy a loď, ale za několik let se rozhodl vrátit k dřívějšímu skromnému způsobu života. Vrátil se do svého starého domu v chorvatském městě Petrinja a většinu svého jmění rozdal příbuzným a přátelům. Z části své výhry nechal postavit kapličku jako dík za své celoživotní štěstí. Několikrát ženatý Frane zemřel v roce 2016 a když vzpomínal na tragické události, které ho v životě potkaly, nezapomněl zmínit ani svá předchozí manželství, která prý byla stejně katastrofická jako všechny jeho nehody.

Zdroje:

https://total-croatia-news.com/lifestyle/world-s-luckiest-unlucky-man-frane-selak-the-croat-who-cheated-death-7-times/

https://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/7721985/Frano-Selak-worlds-luckiest-man-gives-away-his-lottery-fortune.html

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Frano_Selak

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz