Hlavní obsah
Lidé a společnost

Phineas Gage: Hlavou mu prolétla metrová železná tyč vážící 6 kg. Přežil, ale změnil se k nepoznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Phineas Gage a tyč, která mu prorazila lebku

Všichni si mysleli, že zemře. Chvíli poté, co mu lebkou projela těžká železná tyč, se však americký železniční dělník posadil a začal mluvit ke svým kolegům.

Článek

Práce s výbušninami bývá vždy nebezpečná

Museli při něm stát všichni svatí. To jistě napadlo každého, kdo viděl mladého Američana krátce po děsivém úrazu, který se mu stal v roce 1848 během výstavby železnice ve Vermontu. Phineas Gage pracoval pro železniční společnost na pozici předáka, který vedl menší tým dělníků a měl na starost organizaci poměrně nebezpečné práce, při které se využívaly i trhaviny. Energický a inteligentní mladík pocházel ze státu New Hampshire, kde se v roce 1823 narodil do početné rodiny farmářů.

Jen na okamžik se otočil

Pětadvacetiletý předák byl mezi svými podřízenými oblíbený díky své mírné povaze a férovému jednání. Při stavebních pracích bylo nutné odstřelit i část skály. Za tímto účelem se vyvrtaly díry, které se naplnily výbušninou a ta se pomocí dlouhé zápalnice odpálila. Navrch nad trhavinu se ještě sypal písek, který se udusával dlouhou železnou tyčí. Právě to byl jednoho zářijového dne roku 1848 úkol zkušeného vedoucího pracovního týmu Phinease. Když se snažil více než metrovou tyčí napěchovat písek do díry s výbušninou, na malou chvilku se otočil. Vyrušili ho dělníci, kteří za jeho zády sypali kámen do vozíku. Tyč narazila do skály, zažehla jiskru a výbušnina se odpálila.

Tyč mu provrtala lebku

Phineas Gage byl zrovna nakloněný nad dírou, když nečekaná exploze vymrštila nahoru pěchovací tyč, která prolétla mladíkovou lebkou přes jeho levou tvář a temeno. Šestikilový kus železa, který byl na jedné straně zúžený do špičky, letěl ještě dalších asi pětadvacet metrů, než dopadl na zem. To už na zemi ležel i těžce zraněný Phineas, kterému se po hrůzném úrazu zkroutily ruce i nohy v silné křeči. Někteří z opodál stojících pracovníků nejprve nechápali, co se stalo, vše se totiž seběhlo velice rychle. Přispěchali ke svému krvácejícímu kolegovi a teprve při pohledu zblízka uviděli děsivou ránu na hlavě, ze které vyčníval kus mozku.

I přes těžké zranění komunikoval s kolegy i lékařem

K velkému všeobecnému překvapení se ale Phineas Gage zničehonic posadil a začal ke svým vyděšeným spolupracovníkům mluvit a souvisle jim popsal, co se mu stalo. Ostatní muži na nic nečekali a svého předáka s těžce poraněnou lebkou naložili na vozík a odvezli k místnímu lékaři. Phineas silně krvácel, necítil se dobře a působil omámeně, ale šokovaného doktora dokázal pozdravit. Měl štěstí, že byl k dispozici ještě další lékař, který už měl zkušenost s léčbou poranění mozku, přesto jeho šance na přežití byla při tak vážném úrazu mizivá.

Nikdo nevěřil, že přežije. Měl už připravenou rakev

Během prvotního ošetřování začal mladý muž zvracet, což z jeho díry v hlavě vytlačilo kousek mozkové tkáně na podlahu. Krvácení nepřestávalo a lékař se snažil ránu alespoň uzavřít a obvázat. Phineas také při výbuchu utrpěl popáleniny na rukou. Když upadl do kómatu, jeho rodina, která mezitím přispěchala, čekala mladíkovu smrt. Blízcí už mu dokonce nachystali rakev i sváteční oblečení. Phineas Gage se nějaký čas zmítal mezi životem a smrtí, ale poté dokázal jako zázrakem vstát a pomalu zkoušel chodit. Už deset týdnů po tragické nehodě se vrátil zpět domů k rodičům.

Stal se z něj někdo jiný, ale jen dočasně

I když Phineas těžké zranění mozku přežil, z nehody nevyvázl bez následků. Kvůli infekci přišel o jedno oko a z původně slušného a mírného muže se zničehonic stal vulgární a nervózní člověk, kterého jeho známí nepoznávali. Tyto změny však naštěstí nebyly trvalé a po čase z většiny samy odezněly. Phineasův případ se často zmiňoval v knihách i odborných článcích a pro lékaře se stal kuriozitou, která v 19. století vyvolala diskusi o tom, jestli poškození mozku může u postiženého jedince vyvolat duševní změny.

Zemřel po dvanácti letech od své osudové nehody

Phineas Gage už se po nehodě nemohl vrátit ke své práci na železnici. Aby si vydělal na živobytí, po nějakou dobu vystupoval se svým neuvěřitelným příběhem. Časem získal práci ve stájích, kde se staral o koně. S těmito zvířaty měl bohaté zkušenosti ze svých mladých let strávených na rodinné farmě. Také jeho další zaměstnání se točilo kolem koní, Phineas Gage totiž řídil dálkový dostavník. Hlava ho prý kupodivu nebolela, jak tvrdil lékařům během kontrolních vyšetření, jen míval zvláštní pocit, který ale nedokázal popsat. Po více než deseti letech od nehody se však jeho zdraví začalo zhoršovat a Phinease často přepadaly epileptické záchvaty. Phineas Gage zemřel v roce 1860 a poslední roky života strávil v kruhu svých příbuzných v Kalifornii.

Zdroje:

https://www.dailytelegraph.com.au/news/phineas-gage-the-man-who-survived-a-metal-bar-being-blown-through-his-head/news-story/0fe18a5bec95eb85491ba5dc20732cbf

https://www.britannica.com/biography/Phineas-Gage

https://www.uakron.edu/gage/story.dot

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz