Hlavní obsah
Lidé a společnost

Potomci Gustáva Husáka: Slovenský architekt a velvyslanec. Prezidentův vnuk si na Kubě otevřel bar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Hlavní město Kuby Havana, kde si vnuk československého prezidenta Husáka otevřel bar

Zatímco Vladimír Husák se od politiky držel dál a stal se významným slovenským architektem, prezidentův druhý syn Ján si vybral kariéru diplomata.

Článek

Synovo narození Husákovi oznámil Gottwald telegramem

Osmý československý prezident Gustáv Husák si své soukromí pečlivě chránil a informace o jeho nejbližších se na veřejnost dostávaly jen výjimečně. V roce 1938 se oženil s Magdou Lokvencovou, která se sice narodila v Čechách, ale vyrostla na Slovensku, odkud její manžel pocházel. Před koncem druhé světové války Magda odjela do Moskvy, kde v roce 1944 porodila syna Vladimíra. Jeho otec se o narození svého prvního dítěte dozvěděl z telegramu, který mu na právě probíhající stranickou schůzi poslal Klement Gottwald. Po manželčině návratu zpět do Bratislavy se Husákovým v roce 1946 narodil ještě druhý syn Ján.

Bratři v dětství vídali otce jen málo

Rodina si díky stoupající Husákově kariéře začala žít nad poměry, obývala luxusní vilu a paní domu měla k dispozici hospodyni. Rodinná idylka však netrvala dlouho a Gustáv Husák se stal v padesátých letech obětí komunistických čistek. V roce 1951 byl zatčen a o tři roky později odsouzen na doživotí. V roce 1960 ho ale z vězení propustili. Jeho žena si však mezitím našla nového muže a manželství Husákových se rozpadlo. Vladimír i Ján zůstali v péči matky až do roku 1966, kdy Magda Lokvencová, o které se mluví jako o první ženě slovenské divadelní režie, předčasně zemřela. Poté se o své dva syny staral Gustáv Husák, který se znovu oženil, ovšem se svou druhou manželkou Vierou žili odděleně a z její tragické a nečekané smrti se dlouho vzpamatovával.

Starší prezidentův syn se stal architektem

Prezidentův starší syn Vladimír se na Slovensku stal úspěšným architektem se specializací na industriální památky. Právě průmyslovou architekturu považuje za jeden z největších slovenských pokladů a zasvětil jí značnou část své kariéry. V jeho zájmu se ocitl například Banskobystrický měďařský podnik, který v 16. století patřil mezi největší a nejmodernější závody svého druhu v celé Evropě a významným způsobem přispěl k rozvoji hutnictví. Vladimír Husák se nerad vrací do minulosti a raději dle svých slov sleduje to nové.

Ján Husák si vybral diplomacii

Mladší syn Gustáva Husáka Ján se rozhodl pro kariéru v diplomacii. Nejprve pracoval v různých vedoucích funkcích a v roce 1979 byl přijat do diplomatických služeb. Jeho prvním zahraničním působištěm byl Sovětský svaz, kde zastával post velvyslaneckého rady na československé ambasádě. Poté působil šest let jako československý velvyslanec ve Finsku a od roku 1986 se stal velvyslancem v Jugoslávii, odkud ho po roce 1989 odvolali a krátce poté byl z diplomatických služeb propuštěn. Od té doby našel uplatnění u různých soukromých firem. Ján Husák zemřel v červnu 2004 v Bratislavě.

Husákův vnuk se rozhodl podnikat až v kubánské Havaně

Vnuk našeho posledního komunistického prezidenta se jmenuje stejně jako jeho druhorozený syn. Ján Husák si otevřel restaurant a bar až na daleké Kubě. Podnik El Presidente se stal vyhlášeným svou kubánskou a španělskou kuchyní a zdejší hosté si chválili především vynikající mojito, kterým toto místo proslulo. Bar El Presidente se vnuk Gustáva Husáka rozhodl provozovat na široké promenádě podél pobřeží v hlavním kubánském městě Havana, která nese název Malecón a mezi Kubánci je velmi populární. I přesto, že promenádu lemují domy v často opravdu hrozném stavu a kvete zde všudypřítomná prostituce, jedná se o nejoblíbenější destinaci v celé Havaně. Uživatelé Googlu dali podniku vysoké hodnocení a nejčastěji opěvovali atmosféru a výzdobu restaurace. Na internetovém vyhledávači Google se také můžeme dočíst, že je nyní podnik trvale uzavřen. Poslední recenze na restaurant a bar El Presidente byla uveřejněna před sedmi měsíci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz