Hlavní obsah
Lidé a společnost

Princ Bajaja Ivan Palúch: Mohl být evropskou hvězdou. Komunisti ho připravili o kariéru i o dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Jeden ze světově nejúspěšnějších slovenských herců 60. let si zahrál i po boku Annie Girardot a v roce 1969 se na festivalu v Cannes promítaly hned tři filmy, ve kterých se objevil. O slibnou hereckou kariéru ho však připravil komunistický režim.

Článek

Kvůli oční vadě nedokončil školu

Ivan Palúch se toužil stát hercem už od dětství. Rád zpíval a recitoval a na jiné než herecké povolání prý nikdy ani nepomyslel. Narodil se v roce 1940 ve slovenském městě Zvolen, které leží nedaleko Banské Bystrice. Přihlásil se na uměleckou školu v Bratislavě, ale studium nedokončil. Bránila mu v tom jeho vrozená oční vada. Přerušení školy ho však od herectví neodradilo a Ivan Palúch začal úspěšně vystupovat na prknech oblastních divadel na Slovensku, ale diváci mohli jeho výjimečný talent vidět i v Praze, kde slovenský herec jeden čas hostoval v Divadle Na zábradlí.

Jako lapka Adam Jednoručka herec zabodoval i za hranicemi

Díky svému nadání a pohledné tváři si mladého umělce brzy všimli i filmoví režiséři, kteří ho od šedesátých let angažovali do svých snímků. Ivan Palúch se na filmovém plátně dokázal záhy prosadit a do povědomí širší veřejnosti se dostal v roce 1967, když se objevil v poetickém snímku Marketa Lazarová, který byl natočen režisérem Františkem Vláčilem podle knihy spisovatele Vladislava Vančury. Ve středověkém příběhu o lapcích a krásné zemanské dceři v podání Magdy Vášáryové si Ivan Palúch zahrál jednoho ze synů loupeživého rytíře Kozlíka. Historické drama, které se točilo v nádherné šumavské přírodě, se setkalo s mimořádným úspěchem nejen u nás, ale i ve světě, kde získalo několik prestižních ocenění.

Zazářil na filmovém festivalu v Cannes

O nadějného slovenského herce měly zájem i zahraniční produkce a v roce 1969 se stal jednou z hvězd mezinárodního filmového festivalu ve francouzském Cannes. Promítaly se tam tehdy hned tři filmy, ve kterých hrál. Mimo jiné i jugoslávsko-francouzský snímek Brzy bude konec světa od renomovaného režiséra Aleksandara Petroviće, ve kterém se Ivan Palúch před kamerou objevil vedle světoznámé herečky Annie Girardot. Talentovaný Slovák měl našlápnuto stát se hercem minimálně evropského významu a při svém pobytu v zahraničí dokonce dostal mnoho pracovních nabídek, takže kdyby se rozhodl k emigraci, o práci by jistě nouzi neměl. Ale on chtěl zpátky domů.

U nás je Ivan Palúch nejvíce známý jako pohádkový princ Bajaja

Většina dnešních diváků si Ivana Palúcha vybaví v roli prince Bajaji z filmové pohádky, která vznikla v roce 1971 podle předlohy Boženy Němcové. V režii Antonína Kachlíka se z Ivana stal mladý pohledný princ, co se po smrti rodičů vydal hledat štěstí do světa. Během svého putování se spřátelil s mluvícím koněm, zamiloval se do krásné princezny Slavěny, stal se němým zahradníkem a přemohl hrozivého draka. I více než padesát let od jejího uvedení se pohádka o statečném princi Bajajovi těší velké divácké oblibě a bývá, hlavně o svátcích, často reprízovaná.

Přišel o kariéru

I přesto, že byl Ivan Palúch výborný herec, divadelní a filmové role přestaly přicházet. Někteří Ivanovi kolegové a bývalí kamarádi se s hercem přestali bavit. Z kdysi oblíbeného a hojně obsazovaného umělce se totiž stal nepřítel režimu, který byl komunisty pronásledován kvůli svému veřejnému odmítání sovětské okupace. Došlo to tak daleko, že mu bylo zakázáno vystupovat v divadle a o velkých úlohách, na které byl doposud zvyklý, si mohl nechat už jen zdát. Občas se objevil v nějaké malé roličce a směl hrát v komparzu.

Trpěl, protože nemohl být se svou dcerou

Zničená kariéra však nebylo to nejhorší, co pronásledovaného herce potkalo. Kvůli vládnoucímu komunistickému režimu přišel o svou malou dceru, která spolu se svou matkou odjela za příbuznými do Rakouska, kde obě už natrvalo zůstaly. I tato událost přispěla k jeho nálepce nepřítele režimu. Zoufalého Ivana Palúcha za dcerou nepustili a on ji tak poprvé po dlouhých letech viděl až po pádu komunismu. Protože však neuměl německy a ona česky, nedokázali se spolu ani pořádně domluvit. To, že mu bylo zakázáno vídat se s vlastní dcerou, herce trápilo až do konce jeho života.

I když byl bez práce a bez peněz, svou čest si zachoval

Později se stal otcem tří synů, kteří ho v nejtěžších chvílích drželi nad vodou. Kvůli svému pevnému postoji totiž nemohl mnoho let najít práci, dokonce ho nechtěli zaměstnat ani v továrně. Nesmírně ho trápilo, že nemohl svým dětem dopřát ani tak zdánlivě obyčejné věci, jako je návštěva kina či cukrárny. Po pádu režimu mohl Ivan Palúch hrát neomezeně, ale na svou někdejší slávu a mezinárodní úspěchy již nenavázal. Kvůli mnohaleté nedobrovolné pracovní pauze mu byl později vyměřen velice nízký důchod. Vynikající slovenský herec Ivan Palúch, který se i přes těžké životní zkoušky nikdy nevzdal svého přesvědčení, zemřel v roce 2015.

Zdroje:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/211562210800005/

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/zemrel-ivan-paluch-princ-bajaja.A150704_112040_filmvideo_vha

https://www1.pluska.sk/soubiznis/domaci-soubiznis/ivan-paluch-75-pocas-zivota-poriadne-natrapil-utek-manzelky-smiesne-nizky-dochodok

https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/6638/ivan-paluch#description-body-reducer-bio

https://www.ceskatelevize.cz/porady/16114-princ-bajaja/

https://www.csfd.cz/film/9342-marketa-lazarova/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz