Hlavní obsah
Lidé a společnost

Richard Moser z Komisaře Rexe: Idol 90. let okouzlil i české diváky. 65letý herec dnes chová krávy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Franz Johann Morgenbesser/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Rakouský herec Tobias Moretti

Tobias Moretti se proslavil rolí modrookého sympaťáka Richarda Mosera, který spolu se svým psím parťákem řešil případy oddělení vražd vídeňské policie. Dnes se představitel oblíbeného kriminalisty řadí k nejúspěšnějším rakouským hercům současnosti.

Článek

Do herectví se zamiloval až později, nejprve studoval hudbu

Rakouský herec Tobias Moretti pochází z malebné tyrolské obce Gries am Brenner, ležící asi 30 kilometrů od Innsbrucku nedaleko hranic s Itálií, do které sahají kořeny jeho matky, z jejíž rodiny si vypůjčil své italské příjmení Moretti, pod nímž se proslavil. Narodil se 11. července 1959 jako Tobias Bloéb a vyrůstal spolu se svými třemi bratry. Tobiasovi předci z matčiny strany se věnovali hudbě, a právě umělecké prostředí, v němž se od dětství pohyboval, ho ovlivnilo natolik, že se po absolvování střední školy přihlásil ke studiu skladby na prestižní vídeňské Univerzitě hudby a dramatických umění, která patří mezi největší a nejstarší vysoké školy s tímto zaměřením na světě.

V televizi se poprvé objevil jako farmář Joe

Tobias Moretti skvěle ovládá hru na několik hudebních nástrojů, mezi nimiž nechybí ani piano nebo akordeon, přesto se nakonec rozhodl upřednostnit místo hudební kariéry hereckou dráhu. Zapsal se na vyhlášenou školu Otto Falckenberga v Mnichově a brzy poté, co začal vystupovat na jevišti, bylo jasné, že talentovaného Tyroláka čeká velká herecká budoucnost. Objevil se na prknech mnichovských divadelních scén, ale zahrál si i v proslulém vídeňském Burgtheateru. Na konci 80. let původně divadelního herce zlákala také televize. Tobiasovou první zkušeností před kamerou byla role tyrolského farmáře Joea, kterou ztvárnil v několikadílném televizním filmu Die Piefke-Saga, jehož první část měli diváci možnost na svých obrazovkách poprvé zhlédnout v roce 1990.

Seriál Komisař Rex z něj udělal idol televizních diváků

Tobias Moretti se stal uznávaným hercem, ale teprve jeho osudová role pohodového a vtipného policisty Richarda Mosera z mimořádně úspěšného rakousko-německého detektivního seriálu Komisař Rex udělala z dosud málo známého umělce opravdovou hvězdu, kterou milovaly miliony fanoušků. Věrným parťákem seriálového rozvedeného detektiva byl německý ovčák Rex, jehož původní majitel byl zabit. Richard Moser se psa ujal a z neobyčejně inteligentního Rexe učinil novou posilu vídeňského oddělení vražd. První díly Komisaře Rexe se začaly vysílat současně v rakouské i německé televizi v roce 1994 a pravidelně si je pouštělo až 10 milionů diváků, což představitele hlavní role Tobiase Morettiho okamžitě vyzdvihlo až na vrchol žebříčku popularity.

Fanoušci smrt seriálového Richarda Mosera oplakali

Obliba seriálu, který se natáčel ve Vídni a jejím okolí, byla tak vysoká, že o něj měli zájem i v zahraničí a práva na seriál se prodala do více než stovky zemí. Případy psího detektiva a jeho pohledného páníčka slavily mimořádný úspěch také u nás. I přesto se však Tobias Moretti rozhodl roli, která mu přinesla mezinárodní slávu, v roce 1998 opustit. Jako komisař Moser se naposledy objevil v díle s názvem Moserova smrt, kdy ho zastřelil psychopatický vrah. Herce nahradil jeho kolega Gedeon Burkhard, který sice dokázal udržet vysokou diváckou sledovanost, ale popularity svého předchůdce nedosáhl. Tobias Moretti byl za roli Richarda Mosera dokonce odměněn několika cenami a v anketě o nejlepšího Rexova parťáka v historii seriálu se umístil na prvním místě.

Zahrál si Hitlera i Beethovena

Po více než čtyřech letech v Komisaři Rexovi dal Tobias Moretti přednost dalším projektům. Točí filmy, hraje divadlo, a dokonce si s velkým úspěchem vyzkoušel režii Mozartových oper. Je jedním z nejobsazovanějších herců v Rakousku a jde doslova z role do role. V roce 2005 se představil v televizním dokumentu Speer und Er o životě architekta Alberta Speera, v němž si zahrál nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Byl natolik přesvědčivý, že mu stejnou roli nabídli i v americkém historickém filmu Valkýra v hlavní roli s Tomem Cruisem, ale Tobias Moretti nabídku s díky odmítl. Jako milovník hudby se s radostí ujal hlavní úlohy v životopisném filmu o geniálním skladateli Ludwigu van Beethovenovi, který vznikl v roce 2020 v německo-české koprodukci. Natáčelo se převážně v České republice a mnoho scén vzniklo mimo jiné například v Praze, Českém Krumlově nebo v Telči.

Z oblíbeného herce se stal farmář

V Tobiasových stopách kráčí také dvě z jeho tří dětí, které se herci narodily do manželství s hobojistkou Julií. S dcerou Antonií si dokonce společně zahrál v jednom televizním seriálu, ve kterém představoval dívčina otce. Rodina je pro pětašedesátiletého sympaťáka na prvním místě. Mezi další jeho velké lásky patří kromě herectví a hudby ještě příroda, kterou nejenže miluje, ale snaží se ji také ze všech sil chránit. Spolu se svou manželkou koupil 400 let starou farmu v Tyrolsku, kde dnes společně žijí a hospodaří. Pěstují bio zeleninu, chovají zvířata a všechny práce okolo hospodářství si poctivě střídají. Tím hlavním povoláním však pro legendárního komisaře Mosera i nadále zůstává herectví, i když farmaření a ochrana životního prostředí se staly nedílnou součástí jeho života.

Zdroje:

https://www.gala.de/stars/starportraets/tobias-moretti-21352346.html

https://www.tyrol.com/places/a-gries-am-brenner

https://www.wn.de/welt/leute/tobias-moretti-ist-65-freude-ueber-schauspieler-sohn-lenz-3030652?npg=

https://austria-forum.org/af/AustriaWiki/Tobias_Moretti

https://www.abendzeitung-muenchen.de/promis/tobias-moretti-der-mann-der-nein-zu-tom-cruise-sagte-art-473535

https://www.falstaff-travel.com/en/insider-tipp/tobias-moretti-wanderer-zwischen-welten/

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Kommissar_Rex

https://www.ceskatelevize.cz/porady/13563026708-ludwig-van-beethoven/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz