Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sandokan Kabir Bedi: Vychovávala ho česká rodina. Finanční krize a sebevražda syna ho dostaly na dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Graphikamaal/Wikimedia Commons/CC BY 3.0 Deed/https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Kabir Bedi, představitel odvážného piráta Sandokana

K Česku váže legendárního indického herce vřelý vztah. Jedny z nejhezčích měsíců svého dětství totiž strávil s českou rodinou, která se o Kabira Bediho jako o sedmiletého chlapce starala v Indii, když jeho matka na čas pracovně odjela do Barmy.

Článek

Pirát, který pobláznil Evropu

Mít tričko s jeho podobiznou bylo u nás před lety značkou prestiže. Do pohledného představitele malajského tygra Sandokana byly v sedmdesátých a osmdesátých letech zamilovány zástupy televizních divaček z celé Evropy, kde se italsko-francouzsko-německý seriál s obrovským úspěchem vysílal. Za dobrodružnými příběhy o malajském pirátovi a válečníkovi z časů britské koloniální nadvlády stojí italský spisovatel Emilio Salgari, kterému se pravděpodobně stal předlohou pro jeho postavu neohroženého bojovníka proti utlačovatelům svého národa reálný pirát z 19. století. V roce 1976 vznikl šestidílný seriál s názvem Sandokan a díky mimořádnému diváckému ohlasu se série dočkala několika pokračování, přičemž poslední díl pochází z konce devadesátých let.

Rodiče skončili kvůli boji za nezávislost Indie ve vězení

Hlavní roli Sandokana získal indický herec Kabir Bedi, kterému jeho nejslavnější postava změnila život a proslavila ho nejen v Evropě, ale otevřela mu dveře také u amerických filmových studií. Kabir Bedi se narodil roku 1946 a jeho otec byl přímým potomkem zakladatele sikhismu Guru Nanaka a spolu s chlapcovou matkou Fredou strávili jako zastánci indického nacionalismu, kteří bojovali za nezávislost Indie, nějaký čas ve vězení. Kabirovi rodiče se seznámili v Oxfordu, kde oba studovali, a i přes nesouhlas příbuzných se vzali. Freda Bedi pocházela z anglického města Derby a po svatbě se svým sikhským manželem se odstěhovala do Indie.

Na část dětství v české rodině vzpomíná rád

Když bylo Kabirovi sedm let, jeho matka odjela na několik měsíců do Barmy, kde pracovala pro OSN. Svého syna po dobu své nepřítomnosti svěřila české rodině žijící v Indii, která se s láskou ujala Kabirovy výchovy. Na tetu Janu a jejího manžela herec často a rád vzpomíná a právě čas prožitý ve společnosti Čechů považuje za jedny z vůbec nejkrásnějších měsíců svého dětství. Budoucí slavný idol a lamač ženských srdcí začal svou kariéru už během studia, když si přivydělával jako zprávař v rádiu. Původně chtěl být architektem, ale nakonec vystudoval historii. V jeho pětadvaceti letech ho objevil indický Bollywood.

Zahrál si i v bondovce nebo v nekonečném seriálu Báječní a bohatí

Mezinárodní úspěch však Kabir Bedi zaznamenal až v sedmdesátých letech díky své legendární roli Sandokana. Režíroval ho tehdy italský režisér Sergio Sollima, který je podepsaný i pod dalším počinem, kde hlavní roli ztvárnil tento charismatický Ind. Také film Černý korzár z roku 1976 byl diváckým hitem a spolu se Sandokanem vynesl herce na vrchol popularity. Kabir Bedi se v osmdesátých letech objevil také v oblíbeném americkém seriálu Dynastie nebo v bondovce Chobotnička. V nekonečném seriálu Báječní a bohatí získal v první polovině devadesátých let roli prince Omara Rašída, ve které ho mohly vidět masy diváků, jelikož tato takzvaná mýdlová opera se vysílala ve 149 zemích světa a patří mezi nejsledovanější seriály historie.

Postihla ho rodinná tragédie i finanční krize

Ženy charismatického herce s uhrančivým pohledem dodnes zbožňují a on zas miluje je. Za svůj život se čtyřikrát oženil, přičemž svou poslední a o téměř třicet let mladší manželku si vzal den před svými sedmdesátými narozeninami. Kabirova dcera Pooja je herečka a publicistka a syn Adam se mimo herectví prosadil také jako úspěšný model. Druhý syn seriálového Sandokana spáchal na konci devadesátých let sebevraždu. Právě Siddharthova smrt spolu s velkými finančními problémy zůstává nejtemnějším obdobím života Kabira Bediho. Ze dna, na které tehdy spadl, se však dokázal odrazit a o své bolesti se rozepsal i ve vlastní autobiografii.

Seriálový Sandokan byl v České republice dokonce už několikrát

Jeden z prvních bollywoodských herců, který se proslavil i v Hollywoodu a v Evropě, získal za svůj herecký um mnoho ocenění. Italové ho dokonce pasovali na rytíře a od počátku osmdesátých let je Kabir Bedi jedním z hlasujících členů Akademie filmových umění a věd, která stojí za udělováním prestižních cen Oscar. Kabir Bedi se mimo herectví věnuje politickým a sociálním otázkám Indie, vystupuje v rozhlase, měl svou vlastní talk show a v neposlední řadě se angažuje i v charitě, kdy se kromě jiného snaží o vzdělávání dětí z ulice. Slavný umělec několikrát navštívil i Českou republiku. Například v roce 2014, kdy byl hostem mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest.

Zdroje:

https://indianexpress.com/article/entertainment/bollywood/kabir-bedi-opens-up-on-how-he-dealt-with-his-sons-suicide-immense-guilt-financial-loss-8272170/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kabir_Bedi

https://www.denik.cz/film-a-televize/filmovy-sandokan-bedi-zil-v-indii-jako-dite-v-ceske-rodine-20141111.html

https://magazin.aktualne.cz/obrazem/obrazem-sandokan-slavi-70-let-kabir-bedi/r~615055fcbb8611e59e52002590604f2e/r~13000886bb8411e5aa720025900fea04/

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/kultura/kabir-bedi-sandokan-zmenil-muj-zivot-ale-nelituji-toho-161276

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Sandokan

https://kabirbedi.com/biography

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz