Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tankem prorazila železnou oponu: Libuše utekla za svým americkým manželem. V USA ji vítaly davy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Průzkumné kolopásové vozidlo, které používala německá armáda během druhé světové války. Stejným typem se dostala Libuše Cloud-Hrdonková z komunistického Československa.

Ohořelý polopásový tahač po Němcích se pro ni stal prostředkem, který ji dovezl do svobodného světa. Čekal tam na ni muž, do kterého se zamilovala už před osmi lety při osvobození svého města a za kterým ji komunisté nechtěli pustit. Tak utekla.

Článek

Vzala si Američana

Když v roce 1945 osvobozovala americká armáda západní Čechy, nejedna dívka se zamilovala do některého z cizích hrdinů. Stejný osud potkal i rodačku z malého města nedaleko Plzně, která na taneční zábavě potkala pohledného amerického vojáka. Libuše Hrdonková se narodila roku 1922 v západočeském městě Stod. Vztah s Leonardem Cloudem nebrala na lehkou váhu, naopak. Když zanedlouho musel její milý odjet se svou posádkou zpět do vlasti, těžce to nesla. Jejich láska tím ale neskončila. Pravidelně si psali a snili o společné budoucnosti ve Spojených státech. A v roce 1949 si Leonard pro svou nevěstu do Československa konečně přijel. Svatbu stihli, společný odjezd už ale ne. Čerstvý novomanžel byl nucený naši zemi opustit, ale Libuše tu musela zůstat. Doufala, že jen co dostane povolení vycestovat, budou zase spolu. To ale nedostala. Ubíhaly měsíce i roky a zoufalá žena přemýšlela, jak se ze zavřené klece dostat ven.

Tank po Němcích

Libuše Cloud-Hrdonková měla štěstí, že poznala rodinu, která toužila po tom samém, co ona. Uhlíkovi také chtěli z Československa pryč a společně začali chystat plán útěku. Libušin spojenec Václav Uhlík měl výhodu, pracoval totiž jako lesník v hraničním pásmu a měl přístup do zakázané zóny. Poprvé se chtěli vydat přes hranice pěšky, brzy ale zjistili, že to není kvůli novým zátarasům možné. Museli najít jiný způsob. Když Václav Uhlík při svážení dřeva našel v hlubokých šumavských lesích ohořelý tank, který tu nechali Němci, nový plán útěku byl na světě. Pro bývalého automechanika nebylo nic složitého kolopásové vozidlo opravit a přestavět. Že stál na dvoře u Uhlíků tank, to nemohlo sousedům uniknout. Měli však dobrou výmluvu. Prý s ním budou svážet dříví.

Potřetí to vyšlo

V říjnu roku 1952 se posádka připravila k útěku. Libuše a Uhlíkovi k sobě přibrali ješte další tři lidi. I politický vězeň a dva vojáci základní služby chtěli z komunistického Československa pryč. Když už se viděli na druhé straně hranice, motor tanku selhal a stroj nedokázal vyjet do kopce. Naštěstí byla noc a nikdo si ničeho podezřelého nevšiml a pan Uhlík mohl začít s další přestavbou vozidla. Potřetí už to musí vyjít! Utekl skoro rok, když se osm odhodlaných členů posádky vydalo na cestu za svobodou. 24. července 1953 se jim to konečně povedlo. Upraveným kolopásovým obrněným vozidlem prorazili železnou oponu a dostali se do Bavorska. Ujeli ještě asi třicet kilometrů do vnitrozemí. Chtěli mít jistotu, že jsou skutečně na území Německa.

V USA ji vítaly davy

Československé emigranty čekaly výslechy a vyšetřování, které Libušinu cestu do USA o nějaký čas odložily. Neobyčejný příběh ženy, která se vydala za svou láskou v tanku však zaujal média natolik, že se o své manželce a jejím hrdinském činu ze stránek novin dozvěděl i Leonard Cloud. Přesně v den svých 31. narozenin mohla Libuše Cloud-Hrdonková konečně odletět do Spojených států za mužem, kterého několik let neviděla. Na letišti na ni čekal houf novinářů a fotografů a vítaly ji tisíce nadšených lidí. Pro Američany byla Libuše a její neuvěřitelná cesta za láskou senzací. Setkání s Leonardem bylo dojemné a fotografové dokonce zachytili jejich první polibek po letech odloučení.

Na rodnou zemi nikdy nezapomněla

Od té doby žila Libuše po boku svého manžela v Iowě, kde spolu vychovávali tři děti. ,,Tank svobody“ se také dostal do USA a jeho posádka, která díky němu prorazila železnou oponu, s ním jezdila po celých Spojených státech na besedy a přednášky, kde lidem vyprávěla o nesvobodě, která v Československu panuje. Libuši se v nové zemi líbilo a byla s Leonardem šťastná, přesto i ji často přepadl stesk a výčitky vůči rodině, kterou v Čechách nechala. Několikrát se ale domů podívala a když v roce 2012 zemřela, na pohřbu jí pozůstalí zazpívali českou hymnu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz