Hlavní obsah
Aktuální dění

Zemřela legenda Yvonne Přenosilová: vystoupení s Rolling Stones, práce letušky i manžel šlechtic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adam Zivner/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.0)

Yvonne Přenosilová

11. 9. 2023 Česko obletěla smutná zpráva. Ve svých 76 letech zemřela jedna z našich nejpopulárnějších zpěvaček šedesátých let. Yvonne Přenosilová byla také redaktorkou a moderátorkou a mohla dokonce používat titul baronka.

Článek

Mezinárodní původ

Yvonne se narodila 2. července roku 1947 do smíšeného manželství. Otec byl Čech a matka pocházela z Rakouska. Seznámili se spolu v Palestině na hudební zábavě, kde její otec hrál na piano. Muziku miloval a v hraní pokračoval i po návratu do Čech. Tam k rodině domů chodil muzicírovat i Karel Svoboda. Doma se mluvilo česky a německy a na veřejnosti rodiče raději používali angličtinu, přeci jen bylo teprve pár let po válce a němčina v té době nebyl zrovna oblíbený jazyk. Těžké časy pro rodinu nastaly, když Yvonnina otce v padesátých letech komunisté zavřeli do vězení.

V Londýně vedle The Rolling Stones

Svou pěveckou kariéru Yvonne začala už v 15 letech, kdy se zúčastnila konkurzu v divadle Semafor. Tenkrát ji nevybrali, ale díky filmu Miloše Formana, do kterého režisér záběry z konkurzu použil, si nadějné umělkyně všiml skladatel Karel Mareš. A nabídky se začaly hrnout. Yvonne zpívala s Olympikem a jako členka skupiny Apollo vystupovala s Karly Gottem a Hálou a také s Pavlínou Filipovskou. A do Semaforu se nakonec také dostala. Její nevšední hlas obecenstvo zaujal a v 60. letech vyšvihl Yvonne na vrchol české populární hudby. Její hity se staly nesmrtelné. Dodnes můžete slyšet z rádií písně, které Yvonne Přenosilová nazpívala. Třeba Boty proti lásce nebo Mě se líbí Bob. Největším šlágrem se ale stala skladba Roň slzy, která u nás byla jedním z vůbec nejprodávanějších singlů celých šedesátých let. Když v roce 1965 přijeli do Československa na návštěvu hosté z anglických klubů a uslyšeli naši výjimečnou zpěvačku naživo, pozvali ji do Londýna. Tři týdny, které v Anglii strávila, rozhodně nepromarnila. Vystupovala v londýnském rozhlase, stihla tu natočit desku a koncertovala po klubech. Také se objevila v jednom britském oblíbeném televizním pořadu, kde vystoupila společně s legendárními The Rolling Stones!

Dva domovy

Po návratu do Československa se doma moc neohřála a po roce 1968 se rozhodla emigrovat do Západního Německa. Zůstala tam dlouhých 26 let a za tu dobu se tam stihla i vdát. Její muž byl baron a z Yvonne se tedy sňatkem s ním stala baronka! Narodil se jim syn, ale manželství nevydrželo a došlo k rozvodu. Během let v Německu Yvonne pracovala jako letuška a také se stala redaktorkou Svobodné Evropy. V této práci pokračovala i po revoluci, kdy se vrátila do vlasti. Návrat to pro ni nebyl vůbec jednoduchý, přeci jen v zahraničí už si vybudovala svůj druhý domov a bylo těžké ho opustit. V roce 1994 trvale přesídlila do Prahy a moderovala na různých rádiových stanicích. Poslední léta zpěvačku a moderátorku trápily úporné bolesti zad. Stáhla se do ústraní a svůj pražský byt už moc neopouštěla. Legenda české hudební scény zemřela 11. 9. 2023 na následky selhání organismu po onkologické operaci. Zůstaly po ní nesmrtelné hity, spousta posluchačů a čestné místo mezi největšími českými zpěvačkami.

Foto: pixabay.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz