Hlavní obsah

Euroskepticismus má svoje důvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia

Migrační pakt byl schválen a i některým euroatlantistům došlo, že EU se ryze demokraticky nechová.

Článek

Migrační pakt podporuje odpor k EU tím způsobem, že nutí státy buď přijímat mnohdy neukázněné migranty, nebo platit pokuty za to, když je nepřijmou. Kdekdo považuje Evropskou Unii za demokratickou, ale tohle si se svobodou a možností volby zásadně protiřečí. Nechápu, proč bychom měli někoho přijmout, když by si toho ti migranti ani nevážili. A taky nevěřím tomu, že by to oni pro nás udělali, kdybychom my chtěli z nějakého důvodu migrovat k nim.

Zákaz amalgámových plomb pochází z EU. Čeští zubaři jsou proti a lidé s nevelkými finančními příjmy můžou mít problémy. EU na chudé lidi nemyslí. Rozhodují tam hlavně kariéristi a elitáři. Podle toho to vypadá. Zavádět genderové kvóty ve firmách je taky něco, co je na hlavu. Green Deal je nesmyslný proto, že by se Čína a jiné země musely zapojit, aby to mělo nějakou šanci na úspěch, nicméně oni se nezapojí a a schválení novely Euro 7 zničí automobilový průmysl, což je faktor X české ekonomiky.

Možná jste zaregistrovali, že zmocněncem EU pro malé a střední podniky nebyla jmenována Češka Martina Dlabajová, ale Němec Marcus Pieper. Jde o to, že šéfka Evropské komise von der Leyenová tu funkci dala člověku, co je její spolustraník. Přitom Dlabajová vyšla z výběrového řízení nejlépe a za ní skončila Švédka Anna Stellingerová. Pieper skončil třetí. Na tomto příkladu je dobře vidět, že Němka nenominuje Češku, ale svého kolegu Němce. Jsme pro Německo nebo Francii onucí.

Euroskepticismus (minimálně v Česku) má více podporovatelů i proto, že hrozí jmenování Danuše Nerudové eurokomisařkou. Nerudová je přihlouplá osoba toužící po významné funkci, co nemá politickou zkušenost a dá se napsat, že kdo jí fandí, ten podporuje přijímání migrantů, euro, zrušení práva veto atd. O politiku se nějakou dobu zajímám a nenašel jsem jediný důvod, proč by neschopná bývalá rektorka měla být eurokomisařkou. Není překvapením, že kandiduje za lhostejný a arogantní STAN. Hodí se tam.

Tento článek nemá podporovat Czexit. Nicméně by EU měla fungovat způsobem, že ty země by spolupracovaly na základě větší svobody a dobrovolnosti. EU by měla nanejvýš trochu mluvit do fungování jednotlivých států. Jenže to nedělá, vymýšlí všelijaké zákony, a jestli se Evropská unie rozpadne, bude to proto, že euroatlantisti neprokážou sebereflexi a budou dál chtít co nejvíce řídit jednotlivé země. Lidé volí euroskeptické strany proto, že mají plné zuby toho, jak jim EU mluví do života. A když někdo namítne, že máme od té instituce spoustu peněz, jednou ty peníze budeme muset vracet, protože se staneme čistými plátci. Peníze od EU jsou takovou neoficiální půjčkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz