Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rozdělování společnosti a jiné myšlenky, co se mi honí hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Když někde čtu o rozdělování společnosti, může za to podle lidí Babiš nebo Zeman. Podle mě je to komplikovanější.

Článek

Rozdělování společnosti funguje různými způsoby. Spoustu lidí třeba štve, že Pavel Novotný za svoje urážlivé a ubohé výroky není ve vězení. Sjednocování nepomáhá ani to, že Pavel, Nerudová, Drábová nebo Mikýř jsou na jeho straně a podle všeho jim nevadí jeho chování. Když já můžu věřit tomu, že Mikýřovi není jedno, aby někdo například naletěl na nějaký podvod nebo manipulaci, mohl by si ten youtuber uvědomit, že neměl starostu Řeporyjí zvát do svého pořadu a dělat mu tím reklamu. Zamyslet by se nad tím mohl každý, kdo ho pozval nebo plánuje pozvat do svého pořadu.

Podle Pekarové Adamové Zeman ohýbal Ústavu ČR. Když pětikoalice jako první v novodobé české historii omezila řečnění opozici, to je z její logiky v pořádku stejně jako plakáty s Babišem a Putinem. Tato sebestředná paní by si měla sáhnout na svědomí, než začne někoho kritizovat.

Jestli náš prezident nerozděluje společnost tím, že máme bez diskuze přijmout euro, to potom nevím, co ještě by musel říct. Ten jeho řád a klid by se lidově řečeno dal přeložit, ať držíme hubu a krok. Ministr vnitra Rakušan nálepkuje opozici jako populisty a xenofoby. Já bych dal jemu a většině členů pětikoalice nálepku lhostejnáři. To se k nim hodí.

Na sociálních sítích blokují lidé z různých politických stran včetně těch s nálepkou demokratických tedy euroatlantických. Fórum24 si na svoje noviny natiskne obrázek Rajchla jako nacistu a jsou voliči pětikoalice, co vás nazvou dezolátem za jiný názor nebo jen proto, že jste Fialovu vládu nevolili. Podle mě se i to dá považovat za rozdělování společnosti.

V Německu má přes 20 procent v průzkumech Alternativa pro Německo, která je podle mnohých populistická a extremistická. Ale i kdyby to byla pravda, nemělo by se zapomínat, že Merkelová natáhla do Německa migranty. Nevšiml jsem si, že by ji moc lidí za to kritizovalo. U nás hodně lidem vadí Fico, ale já se těm Slovákům na jednu stranu nedivím, že ho volili, protože když tam mají euroatlantickou prezidentku, co může dané problémy řešit, a místo toho řekne, že to citlivě vnímá, to by mě taky štvalo.

Rozdělování společnosti se na jednu stránku přeceňuje, protože kdyby měli všichni stejný názor, nebyli bychom v demokratické společnosti. Na druhou stranu by se někteří lidé bez ohledu na politické myšlení mohli nad sebou zamyslet, zda by vůči druhým nemohli být tolerantnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz