Hlavní obsah

Opravdová demokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Juandev

Demokracie by neměla být z českého pohledu pouze být proti Putinově nebo Lukašenkově režimu. Americká demokracie není bez chyby a Litva, Grónsko nebo Finsko mají lepší svobodu tisku než Česko.

Článek

Podle serveru Novaja gazeta Europe je Ivan David (SPD) druhý v hlasování ve prospěch Ruska ze všech 705 europoslanců. Prvenství mu sebrala lotyšská europoslankyně Tatjana Ždanoka. Také existují články, kdo z českých politiků šíří proruskou propagandu. Nemám problém s těmi články, ale taky bych si chtěl přečíst, kdo z českých europoslanců je největší eurohujer. Jako kdyby nebylo pro mnohé novináře špatně, že Piráti a Maxová hlasovali pro zrušení práva veto. Kdyby Ševčík neprohlásil na protivládní demonstraci, že Fiala je hňup, zřejmě by ho z pozice rektora VŠE nevyhodili. Prý je tu možnost, že ho nahradí Danuší Nerudovou. Říkal to někdo z té školy. Rektorování té ženy ve znamení Kozoroha nejlépe vystihly Události Luďka Staňka, které to přirovnaly k Večerníčku, co vyhazuje papíry.

Jsou lidi, co byli vyhozeni z práce za podpis pro iniciativu Mír a spravedlnost. Já bych to nepodepsal, protože mi to přijde jako hloupost, ale nečetl jsem nikde o tom, že by někdo dostal padáka za podporu vstupu do eurozóny. A docela by mě zajímalo, proč skoro nikomu nevadilo, že Rusko v roce 2008 napadlo Gruzii. Z logiky mnohých podporovatelů Ukrajiny vyplývá, že země s hlavním městem Tbilisi je bezcenná a nezaslouží si suverenitu. Ti lidi ze sebe dělají morální autority, ale u mě se jenom ztrapňují. A vysvětlovat jim, že Američani pod falešnou záminkou za podpory Austrálie, Polska a Velké Británie vrthli do Iráku asi nemá smysl. Když ruské reprezentace nebudou na olympiádě v Paříži, neměly americké reprezentace startovat na olympiádě v Athénách. Vraždění je vraždění bez ohledu na to, která země to dělá.

Když byly prezidentské volby, na Nově a na Primě dělili kandidáty podle šancí na vítězství. Jestli neměli možnost na debatu pro 9 lidí, měli to rozdělit na dvě části vysílané ve dva dny ve stejný čas. První pět lidí určený losem by dostali prostor první den a zbytek by dostal možnost se vyjádřit druhý den. Určitě by to bylo demokratičtější. Průzkumy by se mohly zrušit nebo alespoň nemedializovat, aby si více lidí mohli zvolit toho člověka nebo stranu, kterou si nejvíce přejí. Mělo by přestat nálepkování na demokratické a nedemokratické strany. Když se to praktikuje, nepřímo se strany dělí na ty správné a na ty špatné. A to není u mě demokracie. Stejně mají tu nálepku jenom ti, kterým více záleží na EU a na Američanech než na České republice. Když chcete být součástí EU nebo NATO, nemusí ta charakteristika na vás platit, pokud chcete zachovat aspoň nějakou českou suverenitu. Během prezidentských voleb tu nálepku měli Pavel, Nerudová a Fischer.

V USA 12 lidí v porotě rozhoduje o tom, jestli je někdo vinen. Ti lidi tomu nerozumí, a přesto o tom rozhodují. Nechápu, k čemu tam ti soudci a soudkyně jsou. I když nějaké pravomoce mít musí, stejně by tu porotu měli v USA zrušit. Prezidentské volby demokrat proti republikánovi taky není úplně demokratické, když tam žijí lidi, co jsou něco mezi tím, ale právě proto mají prakticky nulovou šanci na zvolení prezidentem. Trest smrti je v USA brán jako něco normálního, ale v Evropě to není zrušeno jenom v Bělorusku a v jistém smyslu v Rusku. Ještě stojí za zmínku, že jeden hlas není v USA stejně hodnotný jako každý jiný hlas. Kdyby ten systém byl stejný jako u nás, v roce 2016 by vyhrála Clintonová. Výrazné zlepšení by to pro ně nejspíš nebylo, ale taky by určitě nebyl útok na Kapitol. V porovnání s ruskými politickými vězni je americká demokracie idylka, ale jedničku bych jí nedal.

Fórum24 je placeno z ODS a moc lidí to neřeší. Mně je to v podstatě jedno, ale neměli by být považováni za neutrální. Zelenskyj odvolal nějakého diplomata z Velkého Británie kvůli tomu, že ho ten velvyslanec zkritizoval. Schwanzenberg mohl prohlásit, že když se kecají blbosti, spí. Neumím si představit, že by toto mohl říct Klaus nebo Zeman, aniž by nebyli zkritizováni. Chybí mi tam úcta k jinému názoru.

Měla by zaniknout povinnost platit koncesionářské poplatky. Někteří lidé ta média ani nesledují potažmo neposlouchají. To placení by mělo fungovat na dobrovolné bázi. Ať si lidé sami vyberou, co budou sledovat nebo poslouchat. Zastánci koncesionářských poplatků budou tvrdit, že svou myšlenkou jdu proti demokracii. Jenže tím říkají, že ČT a ČRo mají patent na pravdu a nepřímo tím dávají najevo, že když máte jiný názor, jste špatní, což se s demokracií protiřečí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz