Hlavní obsah
Sport

Přehnaná touha po penězích nebo jednoduchosti může (z)ničit třeba sport

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA

Ve světě i v České republice se dějí případy, kdy se snaží lidé nebo různé organizace vydělat nějak peníze a obětují přitom kvalitu.

Článek

Poslední dobou Prima u svých pořadů dává titulky ve zkráceném a nemluveném stylu. Problém je, že třeba u Simpsonových jsou případy, kdy některé díly jsou ochuzeny minimálně o pár vteřin příběhu. Někdo nad tím může mávnout rukou, ale když se na ten díl díváte, chcete to vidět celé. V epizodě Bart na scéně je vystřižen ten závěr, jak různí lidé volají Marge, která neví, že Bart na falešný řidičský průkaz jel se svými spolužáky do Knoxvillu, potom dělal poslíčka, jeho ředitel ho viděl v Hong Kongu atd. Jde o to, že minimálně za mě to byla nejlepší scéna toho dílu a teď tam není. Ztrácí to smysl sledovat, i když je to jedna scéna. Vytrácí se lidskost.

Pokud jde o sport, nedává smysl, aby příští MS ve fotbale mužů hrálo 48 reprezentací. Vytrácí se kvalita a tím pádem mizí i smysl a radost z toho, když se tam kvalifikujete. Jediný plus je ten, že vítěz oceánské kvalifikace má účast zajištěnou. Ale to by určitě šlo i s 32 týmy. Na MS 2010 Nový Zéland dokázal ani jednou neprohrát (3 remízy). Pravda je, že Itálie byla z formy, Slovensko a Paraguay nejsou top týmy, ale když je to mistrovství světa, mělo by to být pro všechny kontinenty. Kdyby ta kvalita byla vyloženě tragická, potom by to bylo něco jiného, to ale není tento případ. Mistrovství Evropy by mohlo hrát zase 16 týmů. Jenže to bylo muselo jít hlavně o ten sport, a ne o peníze.

Formule 1 má v této sezoně rekordních 24 závodů. Stává se z toho přesycenost. Když si někdo dává často svoje nejoblíbenější jídlo, určitě se toho taky dříve, nebo později přejí. Třeba si to formuloví fanoušci užívají, ale pro závodníky to musí být dost namáhavé a těžší to je hlavně (nejen finančně) pro ty stáje. Osmnáct až dvacet závodů ročně by mohlo být optimální. Jestli chce F1 zvýšit sledovanost, mohla by udělat bodovací systém, kde by bodovalo osm nejlepších a vítěz závodů by místo 10 bodů dostal o 2 body více. Jinak by to bylo stejné jako v roce 2009. Nebo mají vymyslet pravidla, aby mohly stáje postavit vozy, které by se obešly bez DRS. Snad by to nebyla utopie.

Mistrovství světa v házené (obě pohlaví) a MS v basketbale mužů má 32 týmů. Když házenkářky Nizozemska rozsekají Portoriko, moc lidí to sledovat nebude. Když basketbalisté Kanady zničí Libanon, taky to nebude něco zajímavého. Samozřejmě některé země nemají skvělé podmínky na různé sporty, ale vytrácí se ten smysl to sledovat, když jde kvalitu dolů. Jordánsko dostalo nakládačku od Američanů a bez rozšíření by se na ten světový šampionát ani nedostali stejně jako třeba Kapverdy, pro které to byla premiéra. Premiéra to byla i pro Jižní Súdán, který by se ale na tento turnaj pravděpodobně kvalifikoval i bez většího počtu míst pro Afriku.

Snažit se vydělat peníze nebo něco zjednodušit není špatně, ale záleží na způsobu realizace. Mnohdy ten nejpříjemnější způsob není nejlepší. Určitě existují lidé s nadstavbovým myšlením, co dokáží vymyslet něco chytrého až geniálního.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz