Hlavní obsah
Sport

Six Nations by měla být sestupová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cangadoba, Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0

Brzy začíná další ročník Six Nations. Ideální doba řešit, jak by se tato evropská soutěž mohla změnit.

Článek

Six Nations je rugbyová soutěž, kde se každoročně setkávají Irsko, Francie, Anglie, Wales, Skotsko a Itálie. Tato soutěž je pro ostatní země uzavřená. Nejhorší tým Six Nations nesestupuje do druhé nejkvalitnější evropské soutěže zvané Championship. Proto nejlepší tým mimo tu vybranou šestku, Gruzie, si ještě nikdy nezahrál turnaj pro nejlepší evropské týmy. Ze stejného důvodu si ani další evropské země, co vyhrály Championship, nikdy nevyzkoušely nejlepší soutěž. V případě žen a turnaje pro rugbisty do dvaceti let to platí stejně. Jsou tam i stejné země.

Tento turnaj pořádají ty země, které se ho účastní. Nerozhoduje o tom evropská rugbyová asociace. Jestli má tento sport nějaký problém, potom je dogmatismus. V případě jižní polokoule je nejlepší soutěž taky pro ty samé týmy. Tu možnost tam mají Jihoafrická republika, Nový Zéland, Argentina a Austrálie. Fidži má (zatím) smůlu, i když na MS 2023 Australany porazilo. Místo toho hraje soutěž s Japonskem, Samoou, Tongou a od letošního roku i s USA a Kanadou. Tuto soutěž nehraje Uruguay, která je bezesporu lepší než jakýkoliv tým ze Severní Ameriky a Tongu by asi taky porazili.

Ještě smutnější je, že od roku 2026 bude existovat jakási Liga národů, kde budou minimálně dvě úrovně po 12 týmech a v letech 2026 a 2028 nebude pro týmy z druhé úrovně možnost se kvalifikovat do první úrovně. Rozšíření účastníků na MS o 4 týmy neřeší problém, že týmy považované jako druhořadé se budou sami považovat za druhořadé. Díky tomu se nedá očekávat, že by se ty země mohly zlepšovat, když v tom nebudou vidět smysl. Třeba české rugby má s penězi problém.

Závěrem mě napadá, že jsou věci mezi nebem a zemí. Irsko na MS ještě nikdy nepostoupilo do semifinále, i když kvalitu by na to mít mělo. Francie nikdy MS nevyhrála. Ve finále z roku 2011 stačilo, aby Francouzi proměnili trestný kop z přijatelné pozice, ale nepovedlo se to. Finále hráli Francouzi zatím třikrát. Jediný evropský vítěz světového šampionátu je Anglie. Jenže pro ni to nejnadějněji taky nevypadá, protože mi nepřijde, že by Farrell nebo Ford okopírovali kouzlo Wilkinsona. Skotsko na MS 2015 nepostoupilo do semifinále kvůli špatnému rozhodnutí rozhodčího a na následujících dvou turnajích nepostoupili ze skupiny. Naposledy měli ve skupině kromě Tongy a Rumunska Irsko a JAR. Skotsko společně s Irskem a JAR byli před turnajem v TOP pětce světového žebříčku. Losování turnaje proběhlo moc brzo, konkrétně v roce 2020. Podle mě by se mělo losovat až potom, co je znám poslední účastník MS, protože je to v přijatelnou dobu a je to i projev úcty k tomu poslednímu kvalifikovanému týmu.

Možná mají evropské týmy jenom smůlu, ale to nic nemění na tom, že by se každoročně popřípadě jednou za dva roky měl nejhorší tým Six Nations s vítězem Championship prohodit. Bylo by to mnohem sportovnější a spravedlivější. Ani baráž by nebyla řešením. Tým z lepší ligy by měl výhodu toho, že během sezony hrál s lepšími týmy a je zvyklý na kvalitnější hru. Navíc kdyby to bylo v české logice ledního hokeje, kdy nejhorší tým Extraligy má čas na regeneraci před baráží a vítěz Chance ligy vzejde z namáhavého play-off, to by možnost postupu byla ještě menší. Nejen v ledním hokeji by se baráž měla zrušit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz